Brisket bbq vlees voor gevorderden

Welk vlees is jouw favoriet op de BBQ?

Wie niet zo vaak met de BBQ aan de slag gaat, zal snel voor de bekende en makkelijk te bereiden vleessoorten die je vaak in de supermarkt kunt kopen gaan. Een hamburgertje, een kippenpoot of een worstje: dat lukt bijna iedereen wel. Ben je wat meer gevorderd, heb je een geavanceerde BBQ in je tuin staan en houd je van een uitdaging, dan neem je hier natuurlijk geen genoegen mee. Dan ga je op zoek naar een beetje bijzonder vlees waar je uitgebreid mee aan de slag kan.

Lukt bijna iedereen: bavette

Een bavette is niet voor niets een ontzettend populair stuk vlees voor op de BBQ. Naast allerlei andere voordelen is namelijk de bereiding ervan ontzettend eenvoudig. Het lastigste moment is het aansnijden van het vlees; dat dient altijd haaks op de draad ervan te gebeuren, om te voorkomen dat je met een taaie lap eindigt. Daar staat tegenover dat de bereiding zelf zo simpel als wat is, en dit vlees bijna niet kan mislukken. Bereid het gewoon in zijn geheel, of maak er een rollade van. Er zijn volop recepten te vinden voor dit populaire vlees, die allemaal één ding gemeen hebben: erg ingewikkeld zijn ze niet. Een perfect stuk vlees voor de beginner dus, al is ook menig doorgewinterd BBQ-er er dol op. De bavette staat namelijk bekend om zijn smaak, die volop aanwezig is in het vlees. Makkelijk te bereiden, mager, een echte smaakbom en veelzijdig: hier kan iedereen mee uit de voeten.

Meer iets voor gevorderden: brisket

Houd je van wat meer uitdaging of vind je jezelf gevorderd genoeg om eens iets lastigers te proberen, ga dan eens voor brisket. Dit is vlees dat van de borst van een rund afkomstig is. Het bevat aardig wat pezen en is van nature wat taai. Dat nodigt misschien niet direct uit om het te kopen, maar toch is het een aanrader; steek je er genoeg tijd, liefde en kennis in dan verandert het namelijk in een geweldig stuk vlees voor de echte liefhebbers.

Om dit vlees te bereiden, zal je vooral geduld moeten hebben. Langzaam garen is de sleutel naar succes, net als de keuze voor een goed ras. Kies je voor een brisket met een goede marinering en daarmee voldoende vet, dan komt dit de kans op succes zeker ten goede. Ook het gebruiken van een smoker of een BBQ die deze functie heeft, kan zeker helpen. Een mooi project voor de BBQ-liefhebber die toe is aan een uitdaging én over voldoende tijd en geduld beschikt.

Een eigengemaakte coleslaw is aan te raden als side dish.

*Foto door Isaac Taylor via Pexels.

Geef een reactie