welke-lampen-verlichting-in-jouw-huis

Welke verlichting past in jouw huis?

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe verlichting, dan is het belangrijk om te kijken naar de ruimtes in huis. In elke kamer is er andere verlichting nodig en hierdoor is het van belang om inzichtelijk te krijgen welke activiteiten je in elke ruimte doet.

Hierna kun je perfect zien welke verlichting nodig is om de kamer te verlichten of sfeervol te krijgen. In dit artikel lees je welke verlichting in jouw huis past. 

#1. Algemene verlichting

Het belangrijkste is dat je eerst algemene verlichting plaatst. Denk hiervoor aan licht dat zorgt voor helderheid in een ruimte. Dit kun je doen door plafondlampen of hanglampen op te hangen.

Ruimtes waar het fijn is om algemene verlichting te hebben is onder andere de hal, overloop en op de trap. Deze verlichting is over het algemeen functioneel en daarna kun je het aankleden met sfeervollere verlichting. 

#2. Accentverlichting

Accentverlichting gebruiken we vaak om bepaalde items in huis te accentueren. Denk hierbij aan mooie items, schilderijen en kunstwerken bijvoorbeeld. Het is extra leuk om deze objecten in de schijnwerpers te zetten door middel van verlichting. Je kunt hiervoor gebruik maken van inbouwspots, wandverlichting of een ledlamp.

LED verlichting is een goede keuze omdat het een moderne, efficiënte en energiezuinige vorm van verlichting is. Daarnaast heeft het een lange levensduur en gaat een E27 LED lamp tot wel 15 keer langer mee dan een E27 gloeilamp!

Wanneer je extra sfeer in huis wilt creëren, kun je ook nog kiezen voor een dimbare variant. Met dimbare accentverlichting kun je de helderheid aanpassen en zo de gewenste sfeer in de ruimte creëren.

welke-lampen-verlichting-in-jouw-huis

#3. Sfeerverlichting

Met verlichting kun je gemakkelijk sfeer toevoegen in huis. Om een gezellige, huiselijke ruimte te creëren, kun je bijvoorbeeld tafellampen, vloerlampen en dimbare verlichting toevoegen in huis. Dit soort verlichting past goed in de slaapkamer, woonkamer en eetkamer. In elke ruimte waar je kunt ontspannen is het van belang om sfeerverlichting toe te passen.

Sfeerverlichting kan helpen bij het creëren van een warme en uitnodigende sfeer. Het gebruik van warmere kleurtemperaturen en gedimd licht kan bijdragen aan een ontspannen ambiance in de kamer. Daarnaast kun je met sfeerverlichting specifieke gebieden in een kamer benadrukken, zoals een leeshoekje of een gezellige zithoek.

#4. Natuurlijk licht

Naast alle kunstmatige verlichting is het ook heel belangrijk om voldoende licht van buiten in huis te laten komen. Zorg bijvoorbeeld voor grote, lange ramen, glazen deuren en dakramen. Zorg ervoor dat je gordijnen of andere raamdecoratie lekker open is overdag, zodat het bijdraagt aan een levendige sfeer in huis.

Daarnaast verbetert natuurlijk licht in huis onze stemming en welzijn, draagt het bij aan een slaap-waakritme en verbetert het de productiviteit en focus. Zeker een aanrader om dus de gordijnen wat vaker open te doen. 

Tip: combineer bovenstaande soorten verlichting

Er zijn dus veel verschillende soorten verlichting. Kijk daarom goed naar de functie van de ruimte en zoek daarna de juiste verlichting bij de kamer. Door een combinatie van algemene verlichting, accentverlichting, sfeerverlichting en natuurlijk licht te gebruiken, kun je elke ruimte in je huis optimaal verlichten en de gewenste atmosfeer creëren.

Neem de tijd om te experimenteren en speel met verschillende lichtbronnen en lichtsterktes om de perfecte verlichting voor jouw huis te vinden. Heel veel succes met het uitkiezen!

Lees ook:

Geef een reactie