witte-donderdag-met-kinderen-beleven-tips-ideeen

Witte Donderdag met kinderen beleven

Witte Donderdag is een belangrijke dag in de kerkelijke kalender, die deel uitmaakt van de Goede Week, die uiteindelijk leidt naar Pasen. Op deze dag herdenken christenen het Laatste Avondmaal van Jezus met zijn discipelen voordat hij werd gearresteerd en gekruisigd. Hoewel Witte Donderdag een serieuze religieuze betekenis heeft, kan het ook een leuke en betekenisvolle dag zijn om met kinderen te beleven. Hier zijn enkele tips en ideeën om Witte Donderdag op een kindvriendelijke manier te vieren.

Maak samen brood en wijn

Het Laatste Avondmaal was een maaltijd die Jezus deelde met zijn discipelen, waarbij hij brood en wijn deelde en zijn lichaam en bloed symboliseerde. Een manier om deze gebeurtenis met kinderen te beleven, is door samen brood te bakken en druivensap (of kindvriendelijke wijn) te drinken tijdens het avondeten. Praat met de kinderen over het belang van delen en samen eten.

Was elkaars voeten

Een ander belangrijk moment tijdens het Laatste Avondmaal was toen Jezus de voeten van zijn discipelen waste, als een teken van nederigheid en dienstbaarheid. Je kunt dit moment met kinderen nabootsen door elkaars voeten te wassen en te praten over de betekenis van dienstbaarheid en het helpen van anderen.

Lees het verhaal van het Laatste Avondmaal voor

Een van de beste manieren om de betekenis van Witte Donderdag uit te leggen aan kinderen, is door het verhaal van het Laatste Avondmaal voor te lezen. Er zijn veel kindvriendelijke bijbels die het verhaal op een eenvoudige manier vertellen. Je kunt het verhaal ook dramatiseren door verschillende rollen te verdelen en het verhaal als een toneelstuk te spelen.

Maak een kruisweg

Een kruisweg is een serie afbeeldingen die de verschillende gebeurtenissen laten zien die leiden naar de kruisiging van Jezus. Je kunt dit samen met kinderen doen door afbeeldingen te tekenen of te printen en ze op te hangen in volgorde. Praat met de kinderen over de betekenis van elke afbeelding en wat het ons kan leren over Jezus en zijn leven.

Bid samen

Gebed is een belangrijk onderdeel van het christelijke geloof en kan ook een belangrijk onderdeel zijn van Witte Donderdag. Bid samen met de kinderen en vraag hen wat ze willen vragen aan God. Je kunt ook een moment van stilte inlassen om na te denken over de betekenis van de dag en wat het voor ons betekent.

Maak een handafdruk

Een handafdruk kan een symbolisch gebaar zijn van dienstbaarheid en delen. Leg aan de kinderen uit dat we door onze handen te gebruiken, we kunnen helpen en iets kunnen delen met anderen. Maak een afdruk van de handen van de kinderen op een stuk papier of klei en laat hen het versieren met symbolen van dienstbaarheid en delen, zoals hartjes, handen die elkaar vasthouden, of een stuk brood. Praat met de kinderen over hoe we kunnen helpen en delen met anderen in ons dagelijks leven.

Doe vrijwilligerswerk

Een andere manier om de betekenis van dienstbaarheid en delen met kinderen te benadrukken, is door vrijwilligerswerk te doen. Zoek een lokale organisatie waar kinderen kunnen helpen, zoals een voedselbank, een dierenasiel, of een verzorgingstehuis. Leg uit hoe ons werk anderen kan helpen en hoe we anderen kunnen dienen door onze tijd en middelen te geven.

Maak een witte doek

De naam “Witte Donderdag” komt van de gewoonte om de altaren in de kerk te bedekken met witte doeken om de zuiverheid en heiligheid van de dag te benadrukken. Dit kan een mooie gelegenheid zijn om samen met kinderen een witte doek te maken. Gebruik witte stof, verf of papier en laat de kinderen het versieren met symbolen van Jezus of het Laatste Avondmaal, zoals brood en wijn.

Kijk samen naar een religieuze film

Er zijn veel religieuze films die het verhaal van het Laatste Avondmaal vertellen op een manier die kinderen kunnen begrijpen. Zoek een kindvriendelijke film uit en bekijk deze samen met de kinderen. Praat na afloop over de belangrijkste lessen die we kunnen leren uit het verhaal van Jezus en zijn discipelen.

Ga naar de kerk

Witte Donderdag is een belangrijke dag in de kerkelijke kalender en kan een goede gelegenheid zijn om naar de kerk te gaan met kinderen. Vraag aan de kerk of er speciale diensten zijn die gericht zijn op kinderen en leg uit wat er gebeurt tijdens de dienst. Praat na afloop over de betekenis van de dag en hoe we kunnen leven naar de lessen van Jezus.

Kortom, Witte Donderdag kan een mooie en betekenisvolle dag zijn om met kinderen te beleven. Door activiteiten te doen die gericht zijn op delen, dienstbaarheid en het begrijpen van het verhaal van Jezus, kunnen kinderen op een speelse manier kennis maken met de belangrijke thema’s van de Goede Week. Lees hier hoe je Goede Vrijdag met kinderen kunt beleven.

Geef een reactie