Moederschap zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen en het moederschap

Ik heb in mijn loopbaan regelmatig met moeders gewerkt, dus het spreekt voor zich dat me een aantal dingen zijn opgevallen. Met name het feit dat veel van hen dachten een tekort aan zelfvertrouwen te hebben. Wat opzich niet gek is, gezien er tegenwoordig veel mensen zijn die op dit gebied onzekerheden ervaren. Toch vond ik het erg jammer om te zien dat er zoveel lieve, leuke en hardwerkende moeders waren die slecht over zichzelf dachten.

Er zijn mensen die denken dat het als moeder niet zoveel uitmaakt wanneer je last hebt van onzekerheid. Een zelfverzekerde uitstraling is in hun geval meer iets dat ze als vereiste zien voor een studente, of iemand die gaat solliciteren. Al ben ik het hier dus absoluut niet mee eens. Ook als moeder is het wenselijk dat je lekker in je vel zit en weet wat je waard bent. Niet alleen vervul je als ouder een belangrijke taak, je hebt natuurlijk ook nog een eigen leven. Vergeet daarom niet om met regelmaat een aantal me-time momentjes in te plannen.

Weinig overwicht

Moeders die problemen ervaren op het gebied van zelfvertrouwen hebben hier vaak ook tijdens het opvoeden last van. Zo twijfelen ze vaker aan de keuzes die ze voor het kind maken. Ook vinden onzekere moeders het vaak lastig om hun kinderen in het gareel te houden. Wat niet geheel verrassend is, aangezien het voor onzekere mensen lastiger is om voldoende overwicht te tonen.

Gelukkig zijn er ook als moeder nog een hoop dingen die je kunt doen om je zelfvertrouwen een boost te geven. Natuurlijk zal het even passen en meten zijn, maar ook in jouw schema is het mogelijk om een plekje te vinden. Tenzij je echt net bevallen bent natuurlijk, maar dan heb je sowieso andere dingen aan je hoofd.

Online cursus

Persoonlijk kan ik eigenlijk alle moeders aanraden om een online zelfvertrouwen cursus vanuit thuis te volgen. Dit omdat je het op deze manier vaak beter kunt combineren met het zorgen voor de kinderen. Of je baan, mocht je daarnaast ook aan het werk zijn.

Als jij overweegt om een cursus zelfvertrouwen te gaan volgen dan kan ik je aanraden om er eentje te kiezen waarbij meerdere facetten van je leven worden behandelt. Dit omdat er dan altijd wel iets voor jou bijzit. Het is ook belangrijk dat er sprake is van een bepaald systeem of stappenplan. Ik weet uit ervaring dat mensen met zelfvertrouwen problemen meer baat hebben bij een specifieke methode dan het lezen van een verzameling losse tips.

Wat doe jij om aan je zelfvertrouwen te werken? Zou zo’n cursus iets voor jou zijn?

*Dit blog is geschreven door Vera. De uitgelichte foto van een moeder met zelfvertrouwen is van Fizkes – Shutterstock.

Geef een reactie