perfecte gezinsauto kiezen

Zo kies je de perfecte gezinsauto

Is er gezinsuitbreiding op komst of zijn je kleine spruiten gegroeid als kool en zie je noodzaak voor meer beenruimte voor de achterbank? Dan is het tijd om een nieuwe gezinsauto uit te kiezen. Wij geven je graag wat tips!

Nieuw of tweedehands?

Ga je voor een nieuwe of tweedehands wagen? Tweedehands heeft zeker voordelen. Als je een grotere auto moet kopen met het oog op gezinsuitbreiding kan een nieuwe wagen buiten het budget liggen. Bovendien kun je voor een tweedehands auto een goedkope autoverzekering regelen – all risk is vaak niet nodig. Ga wel na of de oudere auto beschikt over iSize- of Isofixaansluitingen indien je één of meerdere kinderen in een autostoeltje hebt. Je vindt ze standaard in nieuwe auto’s maar als je voor een tweedehands model gaat, is het goed hier navraag over te doen. Nieuwe auto’s hebben ook zo hun pluspunten. Zo zul je waarschijnlijk minder vaak naar de garage hoeven. Een betrouwbare auto hebben is geen overbodige luxe. Geen enkele ouder zit er op te wachten om stil te staan langs de weg met zijn kinderen op de achterbank.

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Hoeveel ruimte je nodig hebt, is afhankelijk van je gezinssituatie. Is je eerste kindje op komst? Dan heb je op dat moment misschien nog niet veel behoefte aan veel beenruimte op de achterbank, maar veel laadruimte is wel noodzakelijk. Je moet immers naast je boodschappen ook de kinderwagen, de luiertas en andere spullen kwijt kunnen in de auto. Is je vierde kind op komst? Dan is het wellicht tijd om je hatchback of SUV in te ruilen voor een full size MPV met zeven passagiersplaatsen. Je auto moet in iedere situatie voldoende ruimte bieden. Is je auto groot genoeg om de kinderen naar school te brengen, om met zijn allen boodschappen te gaan doen en om met het hele gezin op vakantie te gaan?

Ga je voor een diesel, een benzine of een EV?

Welke brandstof prefereer je? Dit is gedeeltelijk afhankelijk van hoeveel kilometers je maakt. Voor een diesel betaal je meer wegenbelasting, maar als je veel rijdt, haal je die kosten er weer uit. Diesel is immers goedkoper dan benzine. Bedenk daarom of je binnenkort wellicht meer gaat rijden. Gaat je eerste kindje bijvoorbeeld binnenkort naar school en ben je van plan hem of haar te halen en te brengen met de auto? Dan kunnen die extra kilometers net het verschil maken. De beste optie is om een EV te kopen. Deze kost je per gereden kilometer het minst, zeker als je zonnepanelen op het dak hebt.

Geef een reactie