zolder-koel-houden-bij-warmte

Zolder koel houden bij warm weer

De zomerse temperaturen lopen weer op. Heerlijk, maar niet voor baby’s, kinderen en/of ouders die op zolder slapen of werken… In een zolderkamer kan het bij een warme buitentemperatuur al snel heet worden en daardoor is het lastiger om in slaap te vallen. In dit blogartikel deel ik tips om je bovenverdieping of zolder koeler te maken en hopelijk ook zo te houden.

Vroeger was er een tijd dat ik van hoge temperaturen hield. Sinds mijn eerste zwangerschap veranderde dat. Ik zocht liever de schaduw op en vond 20 graden warm genoeg voor de zomer. In onze slaapkamer op de bovenste verdieping was het ook niet uit te houden. Zweten joh… Waarom waren we ook alweer verhuisd? Om de ruimte, het uitzicht? Het leek wel een sauna op de bovenverdieping met het schuine dak…

Slapeloze nachten had ik ervan. Ik droomde alleen nog maar over wintersportvakanties, sneeuw en naar de vriesafdeling in de supermarkt. Ja, voel je ‘m? Die frisse wind als je zo’n vriesdeur opentrekt…

Bovenverdieping koel houden

Hoe houd je de zolder koel? De zolderkamer ruil ik liever in voor een koele kelder om in te slapen. Maar dat was helaas geen optie. Omdat we ook niet de hele zomervakantie kunnen vluchten naar een koel oord of naar de supermarkt hebben wij een paar strategieën bedacht. 😉

4 Tips om je huis te verkoelen

Allereerst wil jullie géén valse hoop geven, het wordt niet perfect koud… Maar met onderstaande tips is het beter uit te houden en we hopen dat je dan in ieder geval in slaap kunt vallen.

’s Nachts luchten

Ons vorige huis huurden we en de daken en spouwmuren waren niet of nauwelijks geïsoleerd. De muren zijn in de zomers heet en in de winter koud wat voor hoge stookkosten zorgde, dat ter zijde.

De ramen kun je overdag beter dicht laten. Als het buiten warmer is dan trekt de warmte naar binnen. ’s Nachts als het afkoelt dan luchten we de slaapkamers op zolder en slapen we met de ramen open. Vergeet niet de ramen vóór 6 uur ’s ochtends weer te sluiten want dan komt de zon op en wordt het snel weer warm. Ook als het overdag een keer regent of onweert in de zomer zetten we alles wagenwijd open. Zo koelt het hele huis inclusief de bovenverdieping en zolder snel af.

Geen zon naar binnen laten schijnen

Wat ook helpt in de zomer zijn verduisterende gordijnen (als je ze dicht doet overdag). Boven op zolder hebben wij deels rolluiken die helemaal geen licht binnen laten en verduisterende Velux rolgordijnen. Overdag bij het warme weer doen we ze dicht. Mochten de kinderen toch boven willen spelen in hun slaapkamers dan moeten ze de lamp even aandoen (kost wel stroom maar liever dat dan een snikhete kamer) maar meestal zijn we beneden waar we een koele stenen vloer hebben.

Airco op zolder

Hell yeah! Dit is wel een tip die het beste werkt maar niet de goedkoopste oplossing. Helaas zijn het stroomvreters maar een goede airco maakt de ruimte op zolder een stuk aangenamer. Wij mochten tijdje een mobiele airco lenen van familie en wilden niets anders meer.

Dak koelen met water

Deze tip kreeg ik door van een familielid. Je dak koelen met water. Werkt dat om het huis koeler te maken? Theoretisch is dat mogelijk maar dan blijf je wel een paar uur sproeien voordat het koeler wordt. De warmte trekt dan uit het dak en de muren maar de ruimte is niet meteen afgekoeld.

Tips om de zolder koel te maken en te houden tijdens warme zomer dagen

*De uitgelichte foto van een zolderkamer is van ESB Proffesional / Shutterstock.

3 thoughts on “Zolder koel houden bij warm weer

  1. In plaats van te koelen met water, kun je ook kijken of je dak geschikt is voor een groendak. Dan heb je matten met vetplantjes die in een watervasthoudende laag op je dak groeien. Vereist weinig tot geen onderhoud, isoleert extra in de winter en koelt extra in de zomer. Niet altijd mogelijk vanwege de eigenschappen van je dak of je woonsituatie, maar zeker waard om te onderzoeken!

Geef een reactie