beste-recept-zoutdeeg-maken-brooddeeg

Recept om zoutdeeg mee te maken + DIY Kerstversiering

Een zoutdeeg recept is eigenlijk erg simpel en makkelijk om te maken. Alhoewel alle ingrediënten van zoutdeeg eetbaar zijn, is het niet geschikt om op te eten. Zoutdeeg word soms ook brooddeeg genoemd en daar kun je leuk mee bakken en knutselen. Kinderen zullen het leuk vinden want het voelt aan als klei. Onze kleine koekenbakkers weten daar wel raad mee. Jungja, ik en de meisjes hebben samen kerstkoekjes gebakken en van de week heb ik met mijn dochter kersthangers van zoutdeeg gebakken en versierd. Een leuke actitiveit voor ouder en kind in de adventstijd. Van Bulbby hebben de meiden een gaaf kookshort met naam en een kinderkoksmuts gekregen. Dat nodigt natuurlijk uit om vaker samen te bakken met de kids en recepten met jullie te delen.

Anderhalf week geleden kwam Jungja met haar dochter bij ons thuis om samen koekjes te bakken. Wij wilden kerstkoekjes gaan bakken met de kinderen maar zijn door alle haast heen ben ik wat spullen vergeten te kopen. Oeps! De meiden wilden meteen gaan bakken en voor het gemak (en voor hun) pakte ik het pak koekjesmix van Fred en Ed, dat ik nog in de bijkeuken had staan. De mix van Fred en Ed vinden we niet zo geschikt om vormpjes mee uit te drukken en we vonden de koekjes ook niet zo lekker. Dus koekjes bakken met de meiden doen we nog een keer over. Dat vinden de meiden niet erg want die hadden plezier voor tien! Het was een genot om naar die twee te kijken terwijl ze koekjes maakten. Er ging natuurlijk meer versiering in hun mondjes dan op de koekjes. 😉 Maar goed, nu ga ik het recept voor zoutdeeg met jullie delen want dat is wel erg goed gelukt.

Zoutdeeg recept

beste-zoutdeeg-recept

Langzamerhand ben ik het huis stiekem al een beetje met kerstspullen aan het versieren. Ook maken we elk jaar wat zelf. De ene keer een raamtekening, de andere keer een leuke knutsel. In de adventsperiode is het leuk om zulk soort activiteiten met je kinderen te ondernemen. Het recept van zoutdeeg kreeg ik van de kleuterjuf en zal ik zo ook met jullie delen. Het is eigenlijk heel makkelijk en simpel. Niets moeilijks aan. Het zoutdeeg recept hoeft niet in de koelkast en je kunt er meteen mee aan de slag.

Knutsel ideeën en tips met zoutdeeg

Mijn kinderen hebben al eens eerder versieringen voor Pasen of kerst met zoutdeeg/brooddeeg gemaakt. Je kunt er ook heel leuk voetafdrukjes of handafdrukken mee maken als de kinderen nog klein zijn. Je bakt ze daarna af of laat het zoutdeeg een paar dagen uitharden. Daarna kunnen kinderen het zoutdeeg versieren met waterverf, stiften, stickers, glitterstiften of glitters en eventueel een beetje doorzichtige lak. Aangezien de hoeveelheid zout die je voor het deeg nodig hebt, is het niet gezond en verantwoord om van het deeg te eten. Je gebruikt zoutdeeg of brooddeeg dan ook alleen om ermee te bakken en te knutselen. Met een beetje creativiteit kun je er van alles mee maken.

kerst-decoratie-maken-van-zoutdeeg
Kerstversiering maken van zoutdeeg voor in de kerstboom of adventskrans

Ingrediënten voor zoutdeeg

Om zoutdeeg te maken heb je de volgende ingrediënten nodig;

  • Twee grote mokken meel (niet zelfrijzend)
  • Een grote mok fijn keuken zout (geen grof zout)
  • Een grote mok koud water
  • Een eetlepel plantaardige olie (olijfolie, zonnebloem.. etc.)

Verder is het handig om het volgende alvast klaar te zetten;

  • Een grote mengkom
  • Een spatel
  • Een grote mok
  • Een eetlepel
  • Een deegroller en mat of placemat
  • Bakplaat belegd met bakpapier
  • Eventueel koekvormpjes

zoutdeeg-maken-recept

bal-zoutdeeg-maken-knutselen-met-kinderen

Zoutdeeg maken stap voor stap

  1. Doe de twee mokken meel en het zout in de grote mengkom. Roer dit goed door elkaar.
  2. Voeg dan een eetlepel plantaardige olie toe en een mok water.
  3. Roer en kneed dit een tijdje door tot je een goede substantie krijgt. Ik heb zeker een kwartier zitten kneden. Is het deeg nog te slap dan kun je een scheutje meel toevoegen, is je deeg te droog en barst het snel, dan voeg je een minimaal beetje water toe.
  4. Het zoutdeeg hoeft niet in de koelkast en je kunt dus direct beginnen. Klaar is je zoutdeeg om er iets leuks van te maken.
  5. Zoutdeeg kun je afbakken in de oven of een paar dagen aan de lucht laten drogen. Lees de bakinstructies bij de DIY hieronder.
kerstdecoratie-diy-kersthangers-maken-zoutdeeg
Ik maakte samen met mijn dochter deze kerstdecoratie hangers voor in de kerstboom

DIY: Kerstversiering maken met zoutdeeg / brooddeeg

Met het simpele zoutdeeg recept van hierboven maakte ik versiering voor aan onze adventskrans en voor in de kerstboom. Het is echt heel makkelijk en het resultaat is erg leuk geworden, al zeg ik het zelf. Ik leg jullie stap voor stap uit hoe ik deze kersthangers heb gemaakt.

  1. Verwarm je oven voor met onder/bovenwarmte op 50 graden.
  2. Strooi een klein beetje meel op een placemat, de tafel of het aanrecht en rol het deeg met een deegroller uit.
  3. Nu kun je met koekvormpjes leuke kerstfiguren uitsteken.
  4. Leg deze op een bakplaat met bakpapier
  5. Het is belangrijk om met een grote satéprikker (geen tandenstoker) gaatjes in het deeg te maken voordat het de oven ingaat. De reden hiervan is dat het zoutdeeg keihard gaat worden tijdens het bakken en je er na het bakken anders moeilijk een gat in krijgt waar je de kerstdecoratie aan op kunt hangen.
  6. Bak de figuren eerst een 30 minuten op 50 graden.
  7. Daarna verwarm je de oven op naar 150 graden en laat je het deeg nog ongeveer een uur bakken.
  8. Laat je zoutdeeg figuren goed afkoelen voordat je ze gaat versieren.
  9. Je kunt de figuren met stift, verf, glitters en andere materialen versieren. Ik kocht bij de Action witte verf, kwasten en alfabet stikkers met glitters. Mijn dochter heeft beide kanten van de figuren wit geverfd en na het drogen hebben we de bronzen stickers erop geplakt. Touwtje erdoor om de kersthangers op te hangen en je hebt je eigen unieke zelfgemaakte kerstversiering uit zoutdeeg.
bulbby-bedrukte-koksmutsen-shorten
Wat zien de dametjes er leuk uit hè met hun bedrukte keukenschorten en koksmutsen.

Bedrukte keukenschorten en koksmutsen voor kinderen van Bulbby

De meiden hebben al weer zin in hun volgende bakavontuur. Na de drukke decembermaand gaan we hier ook zeker weer een datum voor prikken. De kinderschorten en kinderkoksmutsen mochten wij zelf ontwerpen bij Bulbby. De schorten zijn bedoeld voor kinderen van 5-12 jaar. Onze meiden zijn bijna 4 jaar en de schorten zijn iets aan de lange kant, maar dat staat juist zo schattig! We lieten hun zelf het pakketje uitpakken en ze wilden hun schorten meteen aan. Ze riepen dan ook meteen in koor “Wij zijn de beste koekenbakkers”. Erg leuk! Het bandje aan de bovenkant kun je met een soort riempje verstellen en aan de zijkanten kun je het schort naar achteren knopen.

Na één baksessie zat het schort van mijn dochter vol deegresten. Op het label staat dat je de schorten tot 40 graden kunt wassen. Ik heb het met gelijke kleuren op 30 graden gewassen en het schort is goed schoon geworden. Toen de wasmachine klaar was heb ik het schort meteen uit de was gehaald en opgehangen. De kreuken waren er meteen uit en de vlekken ook. Ook de print ziet er nog goed uit en de stof droogt snel. Ik denk dat de meiden nog veel plezier gaan hebben van de kinderschorten, de mutsen én het samen bakken.

Zo’n gepersonaliseerde kinderkoksmuts met naam kun je bij Bulbby.nl al bestellen vanaf €9,95. Een leuk cadeau voor onder de kerstboom!

Heb jij al eens zoutdeeg gemaakt of ga je het maken?

Review Date
Reviewed Item
Zoutdeeg recept
Author Rating
51star1star1star1star1star

3 Comments

  • Reply Nicole Orriëns december 4, 2018 at 11:27 am

    Altijd een superhandig recept dit! En het resultaat is mooi geworden bij jullie zeg!

  • Reply hetty borger december 4, 2018 at 1:02 pm

    Bedankt voor het recept. Ik vond dit altijd leuk om met de kinderen en pleegkinderen te doen. Ze genoten er altijd zo van. Ik ga het recept opschrijven, mooi idee voor met de kleinkinderen te doen voor de kerst.

    • Reply Nathalie december 4, 2018 at 11:08 pm

      Hoi Hetty, bedankt voor je reactie en wat leuk om te lezen! Alvast veel plezier met kneden, knutselen en bakken. 🙂

    Leave a Reply