Boodschappen doen doet ieder op zijn eigen manier, maar zelf probeer ik altijd een beetje op te letten om niet teveel geld uit te geven en tegelijkertijd toch lekkere en gezonde maaltijden voor mijn gezin op tafel te zetten. Heb jij óók het goede voornemen om gezond te eten en geld te besparen op je boodschappen? In dit artikel (geïnspireerd op een blog van Coop Supermarkten) geef ik je mijn persoonlijke tips om geld te besparen bij het doen van boodschappen in de supermarkt. Begin het jaar slim en lees verder om erachter te komen hoe je slim kunt inkopen, zodat je meer budget overhoudt voor een spaardoel of andere leuke dingen!
5 Tips om geld te besparen op boodschappen
Dat alles duurder en duurder wordt, is niet iets nieuws. Toch zijn er genoeg tips en tricks om geld te (be)sparen. Met een nieuwe droomkeuken als persoonlijke spaardoel voor 2024, zouden wij toch slimmer met ons geld moeten omgaan en minder uitgeven. Een lening of uitbreiding van de hypotheek is immers ook niet zo aantrekkelijk meer, met het huidige rentepercentage. Wat jouw spaardoel ook is, je zult het sneller bereiken door simpelweg minder geld uit te geven. Alle kleine beetjes helpen dus laten we beginnen met besparen op iets waar we wekelijks geld aan uitgeven: de boodschappen.
1. Plan je boodschappen en maak een lijstje
Door een boodschappenlijst te maken en je aan die lijst te houden, voorkom je dat je onnodige dingen en snacks koopt die je eigenlijk niet nodig hebt.
2. Zoek naar aanbiedingen en kortingsbonnen of -apps
Soms vind je superaanbiedingen of kortingsbonnen voor bepaalde producten in de reclamefolder of online. Houd hier rekening mee bij het maken van je boodschappenlijstje. Sommige websites als Scoupy, bieden cashback-acties op bepaalde producten of winkels, waardoor je geld terugkrijgt als je via hen iets koopt. Een beetje koopjesjagen zit in iedere Nederlander toch?
3. Koop voordeelverpakkingen of eigen huismerk
Als je vaak dezelfde (iets langer houdbare) producten gebruikt, kun je ze in grote voordeelverpakkingen of van het eigen huismerk kopen. Dit kan soms veel goedkoper zijn dan het kopen van kleinere A-merk verpakkingen in de supermarkt. Kijk wel goed naar de prijs per kilo/liter om te zien of het daadwerkelijk voordeliger is. Probeer het eens!
4. Ga niet naar de supermarkt wanneer je honger hebt
Ga boodschappen doen wanneer je GEEN honger hebt. Dan ben je minder snel geneigd om extra snacks of andere onnodige dingen in je winkelmandje te gooien.
5. Wees zuinig met overgebleven eten
Bewaar restjes van eerdere maaltijden om later op te eten, of maak er een nieuwe maaltijd van. Zo verspil je geen voedsel en bespaar je ook weer geld. Dit is ook erg fijn op dagen wanneer je een druk (werk)schema hebt, en toch iets snels en gezonds op tafel wilt zetten. Ik doe dit al een tijdje met de bewaarkommen van Mepal en dit bevalt erg goed.
Hopelijk heb je iets aan mijn tips om teveel geld uitgeven aan boodschappen in de supermarkt te voorkomen. Lees de blog over boodschappen bespaartips van Coop Supermarkten, voor nog meer (bespaar)tips.
Ik probeer mijn best om aan verleidingen te weerstaan. Meestal lukt me dat wel. Maar toch merk ik dat we soms nog eten moeten weggooien. Fijn dat je hier over schrijft!
Bedankt voor de tips!
Nog een extra super tip van mij (al zeg ik het zelf) wanneer je gezond eten belangrijk vindt.
Koop je groente in diepvries voordeel verpakkingen. Dat is echt minder dan de helft van de prijs! En diepvries groente is verser dan de vers afdeling!