schoorsteenveger-geluksbrenger-duitsland-oud-en-nieuw-tradities

Duitse geluksbrengers met Oud en Nieuw (Tradities)

Oud en Nieuw heeft in elk land en elke cultuur zijn eigen tradities. Duitsland heeft bijvoorbeeld veel fascinerende geluksbrengers en tradities die diep geworteld zijn in de festiviteiten rondom het nieuwe jaar.

Het is je vast niet onopgemerkt gebleven dat er tijdens de decembermaand plantjes met schoorsteenvegers of marsepeinen varkentjes in de supermarkten liggen.

Laten we samen de betekenis ontdekken achter enkele van de meest populaire Duitse geluksbrengers die je kunnen begeleiden naar een stralend nieuw jaar.

1. Silvester Bleigießen (Loodgieten/Tingieten)

Een van de meest intrigerende tradities tijdens de Duitse Oudjaarsviering is het ‘Bleigießen’. Het gebruik van loodgieten als middel om de toekomst te voorspellen is een oude praktijk.

Men smelt kleine stukjes lood boven een vlam, giet het gesmolten metaal in koud water en interpreteert de vormen die ontstaan. Bijvoorbeeld, een hartvormig stukje lood kan liefde symboliseren, terwijl een anker stabiliteit suggereert.

Toch is loodgieten met Silvester al een paar jaar verboden. In plaats daarvan gaat men in Duitsland tegenwoordig tingieten. Elk jaar weer kun je dit soort tin giet setjes onder andere bij de Kik, Aldi en Lidl vinden.

2. Glücksschwein (Geluksvarken)

duitsland-oud-en-nieuw-geluksbrengers-geven-jaarwisseling

In Duitsland staat het geluksvarken symbool voor welvaart en geluk. Het is gebruikelijk om kleine varkensfiguren te geven als cadeau voor Oud en Nieuw.

Volgens de traditie brengt het ontvangen van een geluksvarken voorspoed en rijkdom in het komende jaar. Deze charmante geluksbrenger wordt vaak gemaakt van marsepein, chocolade of als decoratieve beeldjes.

3. Glückspfennig (Geluksmunt/cent)

Een andere populaire geluksbrenger in Duitsland was vroeger de ‘Glückspfennig’, een geluksmunt die staat voor financieel welzijn. Het geven van een Glückspfennig (tegenwoordig gelukscent) aan vrienden en familie symboliseert de wens voor voorspoed en overvloed.

Sommigen kiezen ervoor om de munt in hun portemonnee te bewaren als een continue herinnering aan deze positieve wensen.

4. Räuchermann (Rookmannetje)

Tijdens de decemberfeestdagen in Duitsland kom je vaak het traditionele ‘Rookmannetje’ tegen. Deze handgemaakte houten figuurtjes, vaak in de vorm van ambachtslieden, boeren of kerstfiguren, verspreiden een aangename geur wanneer er rookkorrels worden verbrand. Het geloof is dat deze rook de slechte geesten verdrijft en geluk brengt voor het nieuwe jaar.

5. Glücksschwein (Geluksvarken)

Het geluksvarken heeft diepe wortels in de Duitse cultuur en symboliseert niet alleen welvaart, maar ook overvloed en voorspoed. Tijdens Oud en Nieuw worden vaak kleine varkentjes van marsepein, chocolade of ander materiaal gegeven als geschenk. Het geloof is dat het ontvangen van dit charmante diertje een garantie is voor een financieel voorspoedig jaar.

6. Glückskaminkehrer (Gelukschoorsteenveger)

De gelukschoorsteenveger staat in Duitsland bekend als een symbool van geluk en voorspoed. Traditioneel wordt aangenomen dat het aanraken van de knopen op het uniform van een schoorsteenveger geluk brengt. Het geven van kleine beeldjes of afbeeldingen van schoorsteenvegers wordt beschouwd als een teken van goede wensen voor het nieuwe jaar.

schoorsteenveger-duitsland-klavertjevier-geluksbrengers-oud-en-nieuw-tradities

7. Glücksklee (Geluksklaver) – Klavertje Vier

Net als in veel andere culturen wordt het vinden van een klavertje vier beschouwd als een teken van geluk. In Duitsland staat het klavertje vier, of “Glücksklee”, voor geluk en voorspoed. Mensen geven elkaar vaak sieraden, kaarten of decoraties met een klavertje vier om positieve energie en welzijn te wensen voor het komende jaar.

8. Glückskäfer (Gelukslieveheersbeestje)

Het gelukslieveheersbeestje is een ander schattig symbool van geluk in Duitsland. Volgens de folklore brengt het zien van een lieveheersbeestje op Oudejaarsavond geluk voor het komende jaar. Het geven van lieveheersbeestjesfiguren als cadeau symboliseert de wens voor liefde, geluk en positiviteit in het leven van de ontvanger.

Frohes neues Jahr! / Gelukkig nieuwjaar!

Meer Duitsland blogs:

Geef een reactie