benodigdheden-groep-1-basisschool

Eerste schooldag groep 1: een feestje waard!

Als je kindje 4 wordt mag hij of zij voor het eerst naar de basisschool. Eindelijk een schoolkind. Whoop whoop, wat worden ze toch snel groot… De eerste schooldag wordt in Duitsland altijd uitbundig gevierd. In Nederland is het niet zo gebruikelijk om de eerste schooldag te vieren, en eigenlijk best wel jammer. Het is immers een leuke mijlpaal dat je kleuter naar groep 1 mag. Al haal je alleen maar een paar Tompoucen van de Hema. Een klein feestje voor de eerste schooldag, dat is toch leuk? Bij Miss Birdie, een leuke webshop voor hippe ouders met kleine kinderen deed ik toffe inspiratie op!

Voor het eerst naar school

Soms mogen kinderen net voor hun 4e verjaardag even een dagje of dagdeel ‘wennen’ voordat ze daadwerkelijk naar groep 1 gaan. Kleuters zijn rond hun vierde jaar vaak ook wel aan school en een beetje uitdaging toe. Het is natuurlijk hartstikke spannend zo’n eerste schooldag. Zal je kindje makkelijk vriendjes maken? Zijn de juffen of meesters leuk? Al het andere speelgoed ontdekken in de klas…

miss-birdie-rugzakje-kleuters-groep-1-benodigdheden

Voorbereiden voor de basisschool

Er zijn leuke prentenboekjes te koop om je kindje voor te bereiden op groep 1. Bijvoorbeeld de voorleesboekjes; De eerste schooldag van Milan of de klassieker Dribbel’s eerste schooldag. Ook zou je zelf een leuke aftelkalender kunnen maken. Pinterest staat vol met leuke voorbeelden.

Benodigdheden voor groep 1

Wat heeft een kind nodig in groep 1 op de Nederlandse basisschool? Gelukkig geen hele waslijst aan spullen zoals in Duitsland. 😉 Het zijn maar een paar dingen die ze echt nodig hebben. Via de school krijg je te horen wat je moet kopen voor je kindje. Denk bijvoorbeeld aan een kinderrugzakje, een lunchtrommel en drinkbeker, een gymtas met gymschoenen en makkelijke kleding. Voorzie alles wel even met de naam van je kindje. De kans dat je kindje dezelfde broodtrommel of drinkbeker heeft als een ander schoolkind is namelijk best groot.

Cadeautips eerste schooldag

Natuurlijk is het leuk om samen met je kind de schoolspullen voor de eerste schooldag te kopen, maar je kunt de benodigdheden voor groep 1 ook zelf (of samen met opa en oma) shoppen en het laten inpakken als cadeaus. We weten immers dat de meeste kinderen cadeautjes uitpakken een feestje vinden!

Kindermusthaves bij Miss Birdie

Een poosje geleden ontdekte ik de webshop van Miss Birdie. Ze verkopen er heel veel leuke babyartikelen, kraamcadeaus maar ook spullen voor dreumesen en peuters. Mocht je zwanger zijn, dan hebben ze ook hele coole accessoires om de babykamer mee in te richten. Mijn eigen top 3 musthaves en cadeautips voor een schoolkind van groep 1 uit de shop van Miss Birdie:

  1. Franck & Fischer rugzak (vos)
  2. Petit Monkey lunchbox set (lama & friends)
  3. Petit Monkey ABC poster

Het rugzakje van Franck & Fischer wil ik even speciaal als product uit deze ’top drie’ cadeautips uitlichten. Miss Birdie verkoopt overigens ook leuke kinderrugzakjes van Kidzroom en Petit Monkey maar dit model van Franck & Fisher vinden wij het leukst. Het is een ideaal tasje om mee te nemen naar de basisschool en je kunt het gebruiken als boekentasje of voor de lunchbox en lunchbeker. Ook voor dagjes uit met een peuter of kleuter is de rugzak zeer geschikt. Wij namen de tas onlangs mee naar een dagje Dierenpark Amersfoort (ja, je gaat de tas nog vaker terugzien op de blog…) en mijn dochter heeft haar rugzakje bijna de hele middag zelf gedragen.

Het Frank & Fischer (Deens merk) kinderrugzakje Hilda Vos is verkrijgbaar in verschillende kleuren. De tas is zo’n 30 cm hoog, 23 cm wijd, en 16 cm diep en gemaakt van katoen en polyester. Een groot voordeel tegenover de goedkope plastic rugzakjes is dat deze stof minder snel zweet veroorzaakt op de rug van je kindje.

Op de voorkant zit een extra sluiting zodat de tas niet van de schouders af kan glijden. De riempjes zijn allemaal verstelbaar. Met een drukknop maak je het touwtje los om de tas te openen en te sluiten. De klep gaat vast met een magneetsluitknop. Er zitten geen vakjes in de tas maar dat is in principe ook niet nodig voor een kleuter. Het was voor mijn dochter wel even wennen om de tas te openen en sluiten, omdat ze een rugtasje met ritsen gewend was. Gelukkig had ze het snel door en nu heeft ze ‘Vos’ graag mee naar school en dagjes weg. Het tasje is echt superleuk en handig!

Het rugtasje is hier te koop voor €39,95. Bekijk ook eens de andere rugzakjes en de rest van de shop. Je kunt er altijd wel iets leuks vinden!

5 Tips om een feestje van de eerste schooldag te maken

Je hoeft helemaal geen groot feest van de eerste schooldag te maken. Dat mag natuurlijk wel, net wat jullie leuk vinden… In vrijwel heel Duitsland vieren ze de eerste schooldag (info Einschulung) met een groot feest op school of in de kerk, cadeautjes voor het schoolkind en vaak met een bbq of buffet met de familie als afsluiter van de dag. Een hele traditie dus maar als je het mij vraagt, eigenlijk ook wat overdreven.

Mijn schoonmoeder zegt altijd “Vier wat je vieren kunt. Het leven is een feestje alleen de slingers hang je zelf op”. 😉

  • Maak een aftelkalender voor de eerste schooldag.
  • Pak de schoolbenodigdheden voor groep 1 in als cadeautjes (uitpakken is een feestje voor je kindje!) of ga samen shoppen.
  • Vier de eerste schooldag met een gebakje of tompouce. Misschien vinden grootouder(s) het ook leuk om een vorkje mee te prikken? Je kindje heeft vast heel wat te vertellen over deze bijzondere dag.
  • Koop samen een leuk outfit voor je kindje. Stralen zal je kindje met zijn of haar nieuwe kleertjes.
  • Maak op de eerste schooldag een mooie foto van je kindje met zijn of haar schooltasje voor in het fotoalbum of om in te lijsten.

Wij wensen alle kindjes alvast heel veel plezier met hun eerste schooldag.

2 thoughts on “Eerste schooldag groep 1: een feestje waard!

Geef een reactie