vliegvakantie-met-kinderen-tips-info

Eerste vliegvakantie met kinderen

De eerste vliegvakantie met kinderen is best spannend, en al helemaal als je voor het eerst gaat vliegen met een baby of peuter. Vergeet je compact camera niet om dit soort memorabele momenten voor later vast te leggen. Ik vertel jullie over onze ervaring en deel handige tips waar je aan moet denken als je op vliegvakantie gaat, zodat je niet vol verrassingen op het vliegveld staat. Ook vertel ik wat je kunt doen als je vlucht geannuleerd wordt of als je je aansluitende vlucht hebt gemist. Dit zijn niet de leukste dingen van een vliegvakantie maar kunnen helaas wel gebeuren…

Goedkoop vliegen met kinderen

Als je kinderen nog niet leerplichtig zijn kun je voordeliger weg buiten de schoolvakanties om. Dit hebben wij ook vaak gedaan toen onze kinderen nog klein waren. Soms schelen de vakantieprijzen wel bijna de helft in vergelijk met het hoogseizoen. Maak hier dan ook gebruik van als je vrij kunt regelen bij je werkgever. Ook werken sommige vliegmaatschappijen met kinderkorting en vliegen baby’s en kinderen tot 2 jaar vaak gratis mee bij hun ouders op schoot. De cabinecrew geeft je dan een kinderriempje die je aan je eigen riem in het vliegtuig kunt vastklikken. Lees hier meer tips over andere manieren om ook goedkope vliegtickets te scoren.

Onze eerste vliegreis

Onze eerste vliegreis met kind ging naar Turkije. Mijn oudste zoontje was toen net 2 jaar, dus dat is alweer zo’n negen jaar geleden. Ik weet nog heel goed hoe dat verliep. Zo’n klein kindje snapt natuurlijk niet wat er precies gaat gebeuren tijdens een vliegreis, maar toch heb ik geprobeerd om hem een beetje voor te bereiden op de reis door hem boekjes en plaatjes van vliegtuigen te laten zien. We pakten samen de koffers in en zochten wat speelgoed en een leuk vakantieboek uit voor in het vliegtuig. Eigenlijk is de vliegreis best goed gegaan. De vlucht duurde iets van drie uur en daarvan had hij twee uur lang bij mij op schoot geslapen. Het landen vond hij wat minder leuk en toen heeft hij even gegild. Er zaten meer kinderen in het vliegtuig en vaak is het zo dat als er een gilt er meer gillen. Maar hij kon natuurlijk ook gewoon echt last van zijn oren hebben. Dat weet ik niet. Op de terugreis had hij er in ieder geval geen last van.

Wel is het handig om voor kleintjes een compacte opvouwbare buggy of draagzak mee te nemen tot aan de gate. Bij sommige luchthavens moet je namelijk best een eind lopen om de koffers op te halen en als je kindje moe is, is het best zwaar om je kindje de hele tijd op je arm te dragen. Dit had ik dus de eerste vliegreis meegemaakt en deze tip wil ik daarom graag met jullie delen.

bulbby-speelkoffer

Wat te doen als je je vlucht hebt gemist?

Niks is vervelender als je je vlucht hebt gemist, deze geannuleerd of vertraagd is. Zeker als je een verre reis buiten Europa maakt en dus een tussenstop moet maken op een ander vliegveld. Als je een aansluitende vlucht hebt gemist, heb je vaak recht op een compensatie die kan oplopen tot wel 600 euro! Dat is niet niks. Het blijft natuurlijk even vervelend om langer op een vliegveld te blijven maar de compensatie maakt het wel net even wat draaglijker.

Mocht je op dit moment op het vliegveld staan en je vlucht is ter plekke geannuleerd, dan kun je het beste meteen contact opnemen met het reisbureau waar je je vakantie hebt geboekt, om de vliegreis om te boeken. Als je dat hebt gedaan is het wachten op de volgende vlucht en ook dan kun je ondertussen AirHelp inschakelen om te kijken of daar ook een compensatie tegenover staat. Hoe het werkt? Even een formulier invullen bij AirHelp en zij controleren of je geld terug krijgt.

Mocht je dit artikel niet op de dag van je gemiste of geannuleerde vlucht hebben gelezen? Geen probleem. Je kunt een compensatie bij AirHelp claimen als je vlucht binnen de afgelopen drie jaar is geannuleerd, vertraagd of overboekt.

Handige info en tips voor de eerste vliegvakantie met baby’s en kleine kinderen

  • Zijn je kinderen niet leerplichtig? Boek dan een vliegreis buiten de schoolvakanties. Stukken goedkoper!
  • Met de auto naar Schiphol of een andere luchthaven? Regel voor de vakantie online alvast je ‘Lang parkeren’ parkeerticket.
  • Check alle paspoorten of ze nog geldig zijn. Ook baby’s en kinderen hebben een paspoort nodig.
  • Trek makkelijke en luchtige kleren aan, met eventueel een vestje. En neem voor evt. kleine ongelukjes reserve kleertjes voor je kind mee in de handbagage.
  • Neem een leeg flesje mee voor je baby of peuter die de crew aan boord kan vullen voor je kleintje. Drinken en vloeistoffen mag je namelijk niet onbeperkt meenemen maar zijn natuurlijk wel aan boord te koop.
  • Voor kleine baby’s zijn er in sommige vliegtuigen babybedjes (basisnet) beschikbaar. Vraag hier naar tijdens het boeken van je reis als je dit denkt te kunnen gebruiken.
  • Neem wat te eten mee in je handbagage, ook voor je kindje(s). Kauwen en slikken kan de druk op de oren tijdens het opstijgen en landen verzachten. Een bijtspeeltje voor je baby kan natuurlijk ook.
  • Vergeet vooral je fotocamera niet om deze mijlpaal vast te leggen!

Heb jij al zin om met je kind(eren) op vliegvakantie te gaan? Heb je nog aanvullende tips, laat ze dan hieronder achter in de reacties.

Vliegvakantie met baby of peuter - handige tips en info - Vliegen met kleine kinderen

*De uitgelichte stockfoto van het meisje in de luchthaven is van Shutterstock / YuganovKonstantin

Geef een reactie