Recensie-Eten-met-nijntje-kookboek-door-Samuel-Levie

Recensie: eten met nijntje, lees- en kookboek van Samuel Levie

Samen eten en samen lezen zijn twee verschillende dingen waar veel jonge ouders waarde aan hechten. Het zijn dan ook fijne en leerzame momentjes met je kind. Het nieuwe eten met nijntje lees- en kookboek van Samuel Levie bevat 5 leuke korte verhaaltjes over eten en veertig recepten voor de hele familie. Een prachtig boek voor jou en je kleintje!

Eten met nijntje

Met nijntje eten is een feestje! Begin september bracht Mercis Publishing in samenwerking met culinair schrijver en vader Samuel Levie een nieuw nijntje lees- en kookboek uit. Het is een mooi kleurrijk boek geworden waarbij jonge kinderen met behulp van nijntje worden gestimuleerd tot het proberen van nieuwe smaken.

De recepten

De recepten en tips in het ‘eten met nijntje’ kookboek zijn een inspiratiebron voor ouders die hun kinderen willen laten proeven dat groenten ook lekker kunnen zijn. Het boek bevat veertig diverse recepten: van bloemkoolpannenkoeken en groentepurees in alle kleuren van de regenboog, tot aan gevulde appels en perensmoothies. De gerechten zijn eenvoudig om te maken zonder al teveel poespas en onnodige ingrediënten, gezond, voornamelijk vegetarisch en vooral erg lekker! Heerlijk voor de hele familie, maar bij uitstek geschikt voor dreumesen, peuters en kleuters.

Recensie Kookboek Eten met nijntje door Samuel Levie
Fruitsnacks, één van de recepten uit het ‘eten met nijntje boek’

nijntje verhalen

In vijf korte verhalen leren nijntje en haar vriendjes kinderen meer over eten en waar het vandaan komt. Nijntje gaat op ontdekkingstocht in een boomgaard, leert dat melk van een koe komt en helpt in de moestuin. Wanneer kinderen zien dat nijntje worteltjes uit haar moestuin eet, zullen ze vast eerder smullen van de wortelsaté uit het kookboek. De recepten sluiten aan bij de verhalen, zodat ouders en kinderen gezellig samen kunnen lezen en eten.

Over Samuel Levie

Samuel Levie stond tien jaar lang als chef-kok achter de pannen en is onder andere columnist bij Het Parool, worstenmaker bij Brandt & Levie en schrijver van het kookboek ‘We Eten Thuis’. Hij is de oprichter van het Slow Food Youth Network, dat zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem, en co-founder van Food Cabinet. Dankzij zijn duurzame initiatieven stond Samuel  in de Food100 (2017) en in de Trouw Duurzame 100 (2016).

Boek recensie: eten met nijntje

Wat een prachtig dik boek van Mercis Publishing en Samuel Levie. Het staat vol recepten en leuke verhalen! Het boek heeft een hardcover waardoor het ook prima op een kookstandaard blijft staan, dat leest natuurlijk fijner als je een van de recepten aan het bereiden bent.

Het boek eten met nijntje bevat 143 bladzijden met kleurrijke foto’s en verhaaltjes. Voorin vind je een handige inhoudsopgave zodat je een overzicht heb van alle gerechten en verhaaltjes in het boek.

Eten met nijntje - kookboek recept
Het resultaat van onze fruitsnacks. Yum!

Zelf hebben wij de fruitsnacks (gedroogd fruit) uit het boek geprobeerd. Verrassend genoeg hebben we hier niet meer dan alleen fruit, een mes, een oven en geduld voor nodig. Dat moet lukken toch?

Zeker. De fruitsnacks zijn goed gelukt, op de aardbeien na. Deze waren waarschijnlijk overrijp (ik kocht ze ook met een 35% korting sticker) want ze smolten uiteen. Kan gebeuren. De bananen en kiwi’s smaken gedroogd veel zoeter lijkt het wel. Mijn kleuter vond alleen de kiwi’s lekker en mama mocht de banaantjes opsmullen hihi!

Er staat stapsgewijs beschreven hoe je de gerechten maakt. Bij sommige gerechten kan je kindje helpen, andere gerechten kun je beter zelf maken. Ook staan er tips bij om het nóg leuker te maken. Bijvoorbeeld om het gedroogde fruit als feestelijke pakketjes in te pakken voor een gezonde traktatie met fruit. De drie recepten die we ook op korte termijn willen proberen zijn: pasta frittata, kipgehaktballetjes in tomatensaus en worteltjestaart. Klinkt lekker toch?

De 5 verhaaltjes zijn leuk voor een dreumes of peuter maar voor een kleuter vinden wij het te kort. Je kunt een kleuter uitdagen tijdens het lezen om de aardbeien te tellen of te vragen welke jam je kindje het lekkerst vind. Zo heb je meteen een gezellig gesprek samen.

Het grote nijntje lees- en kookboek ‘eten met nijntje’ is verkrijgbaar voor 19,95 euro in de boekhandel en online, bijvoorbeeld bij Bol.com. ISBN 978-90-5647-814-8

Geef een reactie