Gezonde traktatie met fruit - Regenboog spiesjes - Vegan traktatie - Trakteren opang - Peuterspeelzaal - Basisschool - avondvierdaagse

Traktaties met fruit

Op zoek naar een lekkere en gezonde traktatie? Fruit is heerlijk en leuk om te trakteren. Sommige basisscholen en kinderdagverblijven hebben zelfs de regel dat als er op een verjaardag getrakteerd wordt, kinderen een gezonde en/of vegan traktatie mogen meebrengen. Inspiratie nodig? Wij hebben 10 ideeën en tips verzameld om een traktatie met fruit leuk voor kinderen te presenteren. Zo wordt fruit trakteren nog leuker!

Gezond trakteren

Als kind verheugde ik mij er vroeger altijd op om op school te mogen trakteren. Ik vond het gewoon ontzettend leuk. Toen mochten het nog zakjes chips, snoep of Kapitein Koek repen zijn… Tijden veranderen en nu is het hier veranderd naar gezonde traktaties of geen traktaties op de basisschool. Je kunt immers moeilijk rekening houden met alle kindjes met wat ze wel of niet lusten en eventuele allergieën en eetgewoonten. Bij ons op de peuterspeelzaal wordt er helemaal niet getrakteerd. Wel hebben een leuk programma voor het jarige kind die dan mag schatzoeken, een kaarsje uitblazen, gebed uitzoeken en natuurlijk wordt er ook gezongen.

Traktaties met fruit

Bekijk hier 10 verschillende gezonde traktaties met fruit. Zelf maakten wij als gezonde traktatie voor het kinderdagverblijf al eens een komkommer krokodil en een fruit pizza.

Watermeloen pizza

Deze fruit pizza maak je door een watermeloen in schijven te snijden van ongeveer 2 cm dik. Leg de schijf watermeloen die als bodem dient op een groot bord of snijplank en snij deze in pizza slices. Versier met besjes of ander fruit. Banaan wordt helaas wel snel bruin van kleur. Toch superleuk deze traktatie met fruit? Healthy fastfood!

Regenboog fruitspiesjes

Regenboog spiesjes. Ook leuk bij thema unicorn kinderfeestje! Fotocredits Rianbow Fruit: Evdokimov Maxim / Shutterstock

Rijg frambozen, honingmeloen, perzik, ananas, kiwi en blauwe bessen aan een satéprikker en je hebt een leuke gezonde regenboog fruit traktatie! Ook leuk om samen met je kindje te maken, goed voor de motoriek. 😉

Monster appels

gezonde-traktatie-fruit-appels-trakteren
Fotocredits Apple Monster – AnastasiaPanait / Shutterstock

Deze monster appeltjes zijn leuke gezonde traktaties voor kleuters. Niet voor de hele kleintjes vanwege de zonnebloempitten die als tanden worden gebruikt. Is ie cool of is ie niet cool?

Egeltjes met fruit

Fotocredits Hedgehog Fruit – Val Krasn / Shutterstock

Met een schilmesje snijdt je de perenschil tot ongeveer de helft. Met houten tandenstokertjes prik je er druiven of besjes aan.

Ninja appels

Onze gastblogger Jocelyn maakte voor haar zoontje Ninja appels om te uit te delen voor zijn eerste verjaardag. Met lint knoop je het ninja masker en je plakt er nog een paar wiebeloogjes op. Weet je dat je speciale stiften kunt kopen met eetbaar inkt? Je kunt ook een stift gebruiken die afwasbaar is. Go go go!

Komkommer krokodil

Fotocredits Frogs Apple & Cucumber Croco – Jan Schneckenhaus / Shutterstock

Deze gezonde traktatie is ook weer een lust voor het oog. Snijdt een stuk van het uiteinde na binnen zodat je de bek open hebt en stop hier iets tussen om hem open te laten staan. Met tandenstokertjes kun je er allerlei fruit aan spiesen.

Sesamstraat traktatie

Een leuke Sesamstraat traktatie – Fotocredits: DagmarMc / Shutterstock

Met bananen, madarijntjes en rozijntjes kom je al een ver eind om Bert en Ernie te maken. Tof voor de Sesamstraat fans!

Watermeloen ijsjes

Heerlijk voor in de zomer! Fotocredits: Watermelon Ice Lollies – Olaf Speier / Shutterstock

Hier heb je maar één soort fruit voor nodig. Verdeel een schijf watermeloen in ongeveer gelijke slices en steek aan het uiteinde ijsstokjes. In de zomer even in de vriezer. Yum!

Sinaasappel bootjes

Vitamine C bootjes. Fotocredits Mandarine boats – Yotka / Shutterstock

Met stevige rietjes en een sinaasappel of mandarijn kun je leuke bootjes maken om te trakteren.

Fruitbekers of smoothies

Fotocredits rainbow smoothies: Shutterstock / Olga Pink


Als je een blender of smoothiemaker hebt kun je ook smoothies maken. Of gewoon een bekertje vullen met verschillende soorten fruit? Ik hoop dat jullie met deze blog genoeg nieuwe ideetjes hebben. Leuke gezonde traktaties met fruit voor op de opvang, kinderdagverblijf maar ook gewoon om thuis eens te maken.

Welke traktatie vinden jullie het leukst?

3 thoughts on “Traktaties met fruit

  1. Wat handig! Mijn kinderen zijn in t najaar jarig en ik dacht dat fruit trakteren dan al snel een mandarijn met een strik betekende. Maar de volgende keer kan ik Bert en Ernie of sinaasappelbootjes voor ze maken. 🙂

Geef een reactie