Blij, verdrietig, boos of bang.. het zijn allemaal gevoelens of emoties die kinderen vaker ervaren. Met emoties of gevoelens omgaan vinden kleine kinderen soms een beetje moeilijk, vooral in de peuter- en kleuterperiode. Denk aan de driftbuien etc.. Je kunt hier natuurlijk met je kindje over praten maar ‘Het kleurenmonster’ prentenboek en kleurboek helpt je hierbij graag een handje mee.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen; ‘Het kleurenmonster’ is niet een één of ander magisch toverboek die er voor gaat zorgen dat je kindje zijn of haar emoties beter over controle gaat krijgen.. Maar het boek is wel een hulpmiddel of gespreksopener om met je kindje over emoties te praten, uit te leggen wat voor gevoelens er allemaal zijn, hoe je ze kunt herkennen en benoemen. De emoties in het boek worden weergegeven in vijf kleuren; geel, blauw, rood, zwart en groen.
Het kleurenmonster is in de war. Hij voelt zich blij, verdrietig, boos, bang en rustig tegelijk! Een meisje helpt hem om alle gevoelens uit elkaar te halen en een eigen plekje te geven.
Van uitgeverij de Vier Windstreken heb ik recensie-exemplaren van het kartonnen prentenboek en een papieren kleurboek gekregen om hier een blog over te schrijven met onze ervaringen. De tekst en illustraties van deze uitgaven zijn gemaakt door Anna Llenas. Het kartonnen boek is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar en heeft als thema’s; emoties en kleuren. Het boekje bevat weinig tekst (ongeveer 2 regels per pagina) en simpele maar mooie illustraties. Eenvoudige kleuren die kinderen makkelijk kunnen bemerken.
Het kleurenmonster; onze ervaring met het prentenboek en kleurboek
Voordat wij met deze boeken aan de slag gingen heb ik ze eerst zelf doorgenomen. Het kartonnen prentenboek is het meest logische om daar mee te beginnen. Je kindje snapt dan namelijk beter waar het omgaat voordat je zelf met kleuren aan het werk gaat.
Het kartonnen boekje heeft een fijn formaat en telt 18 pagina’s, en is een opvolger van de papieren uitgave. Mijn dochter is 3 jaar en kan de kleuren geel, blauw, rood, zwart en groen goed scheiden en benoemen. Het is ook niet een boekje die ik zelf zou kopen om je kindje de kleuren te leren omdat er weinig kleuren aan bod komen en ik dan wat andere illustraties zou verwachten. De illustraties zijn gekleurd op karton, uitgeknipt en op een witte achtergrond geplakt. De kleuren steken daarom erg af van het witte en het ziet er bijzonder uit. Mijn dochter vind de prenten erg mooi!
Op de bladzijden waar de gevoelens worden gesorteerd op kleur, vroeg ik mijn dochter te raden wat voor emotie erbij zou passen. Dat vond ze nogal lastig te begrijpen. Ik bleef dan doorvragen met vragen of het monster dan misschien blij was of boos? Deze twee leek ze te snappen maar de andere gevoelens die aan de kleuren worden gelinkt nog niet zo goed. Een driejarige uitleggen wat ‘kalm’ betekent vond ik eerlijk gezegd ook een beste uitdaging. Op de laatste pagina mogen de kinderen raden welk gevoel het kleurenmonster heeft.
Het kleurenmonster kleurboek was erg leuk om na het boek mee aan de slag te gaan. Hierbij mag je kindje zelf bedenken hoe het kleurenmonster zich in welke situatie zou voelen. Mijn dochter moest soms even nadenken welke kleur van de krijtjes ze moest pakken. Want eigenlijk kan je op sommige momenten best wel eens twee gevoelens tegelijk hebben. Als de kat op het snoer van de computer kauwt kan je bijvoorbeeld best boos en verdrietig tegelijk zijn. Ik reken het daarom ook goed. Je kunt namelijk niet altijd alle gevoelens scheiden, hoe mooi het prentenboek het ook interpreteert..
Zowel het kartonnen boekje als het kleurboek zijn fijne boeken om je peuter of kleuter bewust te laten worden van de gevoelens die een mens kan hebben, maar eigenlijk vind ik het verhaal wat oppervlakkig en ben ik het er niet van overtuigd dat je alle gevoelens moet scheiden. Jammer dat ze hier niet echt op in gaan in het boek.
Het kartonnen prentenboek kost €9,95 en het kleurboek €6,95 Beide producten zijn te koop via boekhandels, of online bij Bol.com of via de website van de Vier Windstreken. In de rubriek kinderboeken kun je meer recensies lezen over kinderboeken.
Praten jullie wel eens met de kinderen over emoties of gevoelens?