Kerstpakket voor werknemers en klanten samenstellen tips

Zakelijk: een kerstpakket voor je werknemers en klanten

De feestdagen naderen en voor veel mensen kan deze tijd van het jaar als een stressvolle periode worden gezien. Voor ondernemers betekenen de feestdagen echter meer dan alleen stress; het betekent ook budgetteren voor cadeaus die je in de decembermaand aan je werknemers en klanten wilt uitdelen, om goede relaties te onderhouden. Dat kan een heel kerstpakket zijn met bijvoorbeeld bedrukte handdoeken, een wellnessbon en een goede fles wijn, maar ook iets anders zoals een cadeaubon met een verpakking luxe chocolade.

Het is belangrijk om te weten dat je het juiste evenwicht vindt tussen wat zij willen en wat jij je kunt veroorloven. Het voordeel van een kerstpakket met ‘bedrukte relatiegeschenken’ zoals keycords of drinkflessen, is dat je personeel of klanten ook reclame zullen maken voor je bedrijf wanneer ze de bedrukte artikelen (met naam of logo van je bedrijf) gebruiken. Het is een investering, maar zeker de moeite waard om hier over na te denken. Bovendien krijg je bij dit soort promotiegeschenken vaak bulkkorting wanneer je een groter aantal producten besteld en dat maakt het nog aantrekkelijker!

Relatiegeschenken in een kerstpakket

Het geven van een relatiegeschenk aan werknemers, klanten, partners, of verkopers is een belangrijk onderdeel van je bedrijf. Het laat zien dat je je relatie met hen waardeert en het komt dankbaar over. Let erop dat je binnen het budget blijft en een geschenk kiest dat door de ontvangers gewaardeerd zullen worden. Het heeft immers geen zin om geld uit te geven als ze niet leuk vinden wat je gekozen hebt. Zo is een boerenmetworst hartstikke leuk in een ‘borrelkerstpakket’ maar lang niet iedereen eet varkenvlees.

Heb jij een bedrijf met duurzame producten, dan koop je natuurlijk geen relatiegeschenk dat slecht is voor het milieu. Zoek uit wat bij je bedrijf en werknemers of klanten past. Het blijft natuurlijk altijd een beetje wikken en wegen, de één is hier blij mee en de ander niet. Onthoudt dat je niet aan iedereen zijn wensen kunt voldoen.

Pak de cadeaus in en zorg voor een mooie verpakking

De cadeaus zijn leuker om uit te pakken als het mooi en netjes is ingepakt. Denk aan een mooie verpakking of leuke mand en zorg voor (op)vulling. Het formaat maakt zeker uit, deze pas je aan op het aantal en de grootte van de cadeaus. Er bestaan veel leuke dingen om er een feestelijk pakket van te maken. Veel mensen weten dit niet, maar de buitenkant van het kerstpakket kan net zo belangrijk zijn als wat er in zit! Laat dus een goede indruk achter en zorg voor een mooie verpakking. Het oog wil ook wat!

Deel de kerstpakketten persoonlijk uit of stuur ze per post

Vorig jaar vanwege Corona, maar ook dit jaar, kiezen veel organisaties ervoor om kerstpakketten te versturen in plaats van ze persoonlijk uit te delen. Hoewel dit een heel gebruikelijke gang van zaken is, heeft het toch ook nadelen.

Het posten van kerstgeschenkpakketten heeft het voordeel dat het minder arbeidsintensief is voor personeelsleden en dat je tijd bespaard (in een keer naar de post brengen i.p.v iedereen apart overhandigen), maar ze verliezen ook de kans om op een persoonlijk niveau contact te maken, wat juist zo belangrijk is in de decembermaand en rond kerst. Uit ervaring van mijn vorige werkzaamheden weet ik dat kerstpakketten voor werknemers vaak uitgedeeld worden op een kerstborrel. Sommige bedrijven organiseerden afgelopen jaar zelfs een kerst drive-in, waarbij verklede kerstelfen en kerstmannen de pakketten uitdeelden. Dat is ook een leuk alternatief in Corona tijd!

Vraag om feedback aan je klanten en werknemers

Wil je na de kerst weten wat je klanten en werknemers van het kerstpakket vonden? Zo ja, vraag het ze dan persoonlijk! Klanten en werknemers zullen meer dan blij zijn om hun mening te mogen geven. Wellicht brengt het je op ideeën om het kerstpakket de volgende keer nóg beter te krijgen.

Als owner van Volgmama ben ik eigen ondernemer en heb ik geen werknemers. Wel ben ik bevriend met een aantal (mama)bloggers en sturen wij elkaar elk jaar door middel van lootjes trekken een doos vol cadeautjes. Zo ontvangen wij allen toch nog een beetje een soort van kerstpakket! Ik kan niet wachten om ook dit jaar weer iets leuks te bedenken voor een ander.

Geef een reactie