kleding-strijken-of-stomen-welke-methode-is-het-beste

Kleding strijken of stomen: welke methode is het beste?

Het verzorgen van je kleding is niet altijd even makkelijk, vooral als het aankomt op het verwijderen van kreuken en plooien. Natuurlijk zijn strijkvrije kledingstukken zoals de leukste casual chic jurkjes de makkelijkste oplossing voor een damesgarderobe, maar niet alle kleding is strijkvrij en soms is het onvermijdelijk dat je een strijkijzer of stomer moet gebruiken.

Er zijn twee veelvoorkomende methoden om dit aan te pakken: kleding strijken en stomen.

In dit artikel bespreken we de voordelen en nadelen van beide methoden, zodat je kunt beslissen welke het beste past bij jouw kledingverzorgingsbehoeften en omgaan met kledingstukken die niet strijkvrij zijn.

Kleding strijken

Strijken is een traditionele methode om kreuken en plooien uit kleding te verwijderen. Het maakt gebruik van een strijkijzer dat opgewarmd wordt tot hoge temperaturen, waardoor de stofvezels ontspannen en het oppervlak van de kleding glad wordt gestreken.

Voordelen van strijken:

 1. Strijken geeft jouw kleding een gladde, kreukvrije afwerking, ideaal voor formele kleding en gelegenheden waarbij je er piekfijn uit wilt zien.
 2. Het helpt bij het verwijderen van vlekken, aangezien het strijkijzer op hoge temperatuur sommige soorten vlekken kan laten verdwijnen.
 3. Strijkijzers zijn over het algemeen goedkoper dan kledingstomers.

Nadelen van strijken:

 1. Het kan de stof beschadigen bij onjuist gebruik, zoals het strijken op een te hoge temperatuur of het gebruiken van een verkeerde strijktechniek.
 2. Strijken kan tijdrovend zijn, vooral voor grote ladingen wasgoed.
 3. Sommige stoffen, zoals zijde en polyester, zijn gevoelig voor warmte en kunnen gemakkelijk worden beschadigd door strijken.
review-brabantia-strijkplank

Kleding stomen

Stomen is een alternatieve methode om kleding te ontkreuken en te reinigen, waarbij gebruik wordt gemaakt van een apparaat dat hete stoom op de stof blaast. De stoom dringt door in de stofvezels, waardoor ze ontspannen en de kreuken verdwijnen.

Voordelen van stomen:

 1. Stomen is veilig voor bijna alle soorten stoffen, inclusief delicate materialen zoals zijde en kasjmier.
 2. Het is een efficiënte methode voor het verwijderen van geurtjes en het doden van bacteriën, zonder gebruik te maken van chemicaliën.
 3. Kledingstomers zijn meestal sneller en gemakkelijker te gebruiken dan strijkijzers, waardoor je tijd bespaart.

Nadelen van stomen:

 1. Stomers kunnen duurder zijn in aanschaf en onderhoud dan strijkijzers.
 2. Het resultaat kan minder strak zijn dan bij strijken, waardoor stomen mogelijk niet geschikt is voor formele kleding die een perfect gladde afwerking vereist.
 3. Stomen verwijdert geen hardnekkige vlekken zoals strijken dat soms wel kan.

Conclusie: Wat is beter kleding stomen of strijken?

De keuze tussen kleding strijken of stomen hangt grotendeels af van jouw persoonlijke voorkeur en de soorten kleding die je bezit. Als je voornamelijk delicate stoffen hebt, zoals zijde en kasjmier, is stomen een veiligere en efficiëntere optie. Aan de andere kant, als je op zoek bent naar die perfecte, kreukvrije afwerking voor formele kleding, is strijken de betere keuze.

Houd bij het kiezen van een methode rekening met de investering die nodig is voor de aanschaf en het onderhoud van de apparaten. Overweeg ook de tijd die het kost om elk van de methoden te gebruiken en de mate van precisie die je wenst bij het behandelen van jouw kleding.

Uiteindelijk is het een goed idee om zowel een strijkijzer als een kledingstomer bij de hand te hebben, zodat je voor elke situatie en elk kledingstuk de juiste methode kunt kiezen. Door de juiste zorg voor je kleding te bieden, verleng je de levensduur van je garderobe en zorg je ervoor dat je er altijd op je best uitziet.

Lees ook:

Geef een reactie