Gratis buitenactiviteiten met peuters en kleuters

5 x leuke én gratis buitenactiviteiten voor peuters en kleuters

Genieten jullie de laatste dagen ook zo van het mooie weer? Tijd met je kindje doorbrengen is belangrijk en dat kan evengoed buiten, lekker aan de frisse lucht. Daarom verzamelden wij 5 leuke én gratis buitenactiviteiten voor peuters en kleuters.

Buitenactiviteit 1: Ik zie ik zie wat jij niet ziet

Ik zie ik zie wat jij niet ziet is één van de klassieke spellen, die we allemaal kennen en dat je overal toe kunt passen. Zelf spelen wij dit spel vaak om de kinderen op de achterbank te vermaken tijdens lange autoritten. Ook tijdens een wandeling door de woonwijk of in het bos, kun je deze activiteit goed toepassen.

Lees ook: tuinactiviteiten voor kinderen

Wat kunnen jullie buiten ontdekken? Welke voorwerpen zijn bijzonders klein of groot? Welke kleuren ontdek jij? Bij ik zie ik zie wat jij niet ziet probeer je om de beurt te raden welk voorwerp de ander ziet. Vaak begint iemand met; “ik zie ik zie wat jij niet ziet en de kleur is…”

Buitenactiviteit 2: Flessenpost versturen

Ga samen met je peuter of kleuter op een echt piraten-avontuur! Flessenpost maken is een leuke activiteit en versturen is nog spannender. Zoek eerst een lege 0,5 L PET fles voor je flessenpost. Haal het etiket er voorzichtig af en spoel het flesje met water schoon. Laat het flesje drogen en bedenk ondertussen een leuke boodschap of laat je kindje een tekening maken voor de vinder. Zet je naam, mailadres of een zelfverzonnen hashtag # op het papiertje zodat de vinder je kan bedanken. Maak ook een etiket met de tekst ‘flessenpost’ om aan de flessenhals te hangen. Dan de tekening erin en de dop van de fles weer dicht draaien.

Is je flessenboodschap klaar? Ga dan naar een speeltuin, meertje of strand en verstop de fles een beetje onder het zand, op een manier dat je zeker weet dat de flessenpost gevonden wordt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het flesje voor altijd in de natuur blijft zwerven!

Buitenactiviteit 3: Natuurbingo

Natuurbingo is een leuke en gratis buitenactiviteit voor peuters en kleuters die graag naar het bos gaan. Je hebt hier per kind 1 lege eierdoos voor nodig. Op de eierdoos plak je voor elk vakje een plaatje met iets wat je in het bos kunt vinden. Bijvoorbeeld; dennenappel, kastanje, gras… Je kindje kan dan in het bos gaan zoeken en zijn schatten bewaren in de eierdoos, die als schatkist dient.

Buitenactiviteit 4: Geocaching met kleuters

Geocaching kun je al doen met kleuters vanaf ongeveer 4 /5 jaar, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de cache en de eventuele extra hints. Geocachen is eigenlijk schatzoeken met de aangegeven coördinaten. Eenmaal op de plek moet je goed zoeken want de cache kan op verschillende hoogtes liggen. Vaak is de schat een leeg filmrolletje of een ander klein bakje met een stukje papier. Hier kun je je naam en datum opzetten wanneer je de cache hebt gevonden. Wij probeerden dit voor het eerst uit tijdens onze vakantie in Italië en onze kinderen vonden het mega spannend!

Buitenactiviteit 5: Met laarsjes in regenplassen stampen

Kleine kinderen vinden deze buitenactiviteit vaak geweldig! Hoe groter de regenplassen hoe meer plezier. Ze hebben niet voor niets zulke leuke regenlaarsjes.

Ik raad het aan om een beetje afstand te houden als je peuter of kleuter met zijn laarsjes in de plassen gaat springen, tenzij je het niet erg vind om nat te worden. 😉

Na afloop thuis nog even onder de douche voor nog méér waterpret.

Geef een reactie