Tuinactiviteiten met kinderen

Tuinactiviteiten voor kinderen

Tuinactiviteiten voor kinderen zijn erg leuk nu de lente nadert. Het is buiten niet meer zo denderend koud en de eerste narcissen schieten de grond al uit. Wat je met kinderen in je eigen achtertuin kunt doen? Heel veel leuke dingen! Van samen tuinieren met je kindje tot kamperen in eigen tuin…

Ter inspiratie presenteren wij een lijst met maar liefst 15 leuke tips voor activiteiten in de tuin.

15 x leuke activiteiten voor in de tuin met kinderen

Veel activiteiten die je binnenshuis doet kun je ook naar buiten plaatsen. Denk aan een boek lezen, een gezelschapsspel spelen, de was opvouwen, lunchen… Dat soort dingen kun je allemaal in de tuin doen.

Tuinactiviteiten met kinderen - 10 leuke tips en ideeën
Tuinactiviteit met kinderen: maak een fairy garden

Nu de scholen vanwege het Corona-virus voor minimaal drie weken zijn gesloten, proberen wij ons dagelijkse ritme te vinden en er het beste van te maken. Toch zijn wij net als vele andere ouders en kinderen graag even buiten in de frisse lucht, heerlijk in onze eigen achtertuin. Je moet er maar het beste van maken in deze rare situatie en ik hoop dat er ook een leuke tuinactiviteit voor jullie bij zit. Sommige ideeën voor in de tuin kun je eventueel ook op een balkon uitvoeren. Bijvoorbeeld tip 1, 4, 12 & 14.

1. Maak een dinosaurus- of elfentuintje

My Fairy Gardens zijn elfentuintjes voor kinderen vanaf 4 jaar. My Fairy Garden is verkrijgbaar in drie producten: de Fairy Garden, de Fairy Flowerpot en de Lilypad Gardens. Bij alle drie de sets zitten figuurtjes zoals elfjes, kikkers en bloemen. Ook zijn zaadjes bijgesloten, zodat je direct aan de slag kunt. De verschillende sets geven kinderen de mogelijkheid om hun fantasie de vrije loop te laten en geeft ze tegelijkertijd de kans om hun eigen plantjes tot leven te brengen en te verzorgen.

Je kunt in de tuin ook een plekje maken om zelf een elfentuin te creëren. Schilder wat steentjes met glitterverf of koop Glow in de dark stenen en maak er een mooi paadje van. Maak een droomdeurtje om tegen de boom te zetten en zoek leuke kleine dingen om het tuintje op te vullen. Voor de jongens is een dino tuin met keien, planten en dino speelfiguren een goed alternatief.

2. Bouw een hut of zet je tipi buiten op

Geef je kinderen een paar stokken of stelen, dekens en wasknijpers en laat ze hutten bouwen op het terras of in de tuin. Heb je een tipi tent? Dan kun je die ook opzetten en het gemoedelijk maken met dekentjes en kussentjes. Een heerlijk plekje voor kinderen om zich even terug te trekken met een paar boekjes of tijdschriften.

3. Ga samen met je kind tuinieren

Ook in de lente kun je samen tuinieren. Knap de tuin op, plant zaadjes, geef plantjes water of leg een moestuin aan voor zelfvoorziening. Nog leerzaam ook! Meer informatie over moestuinieren met kinderen lees je hier.

4. Organiseer een picknick in de tuin

Lunchtime? Doe het voor de verandering eens een keer buiten. Leg een strandlaken of picknickkleed neer en vul een mandje met lekker eten, wat drinken, bestek en servies. Eet smakelijk!

5. Fietsen wassen of pimpen

Kinderfietsjes, loopauto’s, een step… Tijd om ze door je eigen wasstraat te halen. Vul een emmer met water en sop alles met een spons af en droog eventueel na met een theedoek. Kinderen spelen graag met water en hun eigen fiets schoonmaken, daar zegt toch geen kind nee tegen?

Een kinderfiets versieren is ook een leuk idee! Dat deed ik vroeger wel eens op de camping. Versier de fiets met lintjes, aluminium papier of fietskralen en maak je parade door de tuin.

Tuinieren met kinderen

6. Kamperen in eigen tuin

In de tijd dat er geen vakantie in zit kun je als je een tent hebt gewoon kamperen in je eigen tuin als deze groot genoeg is. Voor kinderen is het erg spannend en een leuk avontuur!

7. Beestjes zoeken met een vergrootglas

Een andere leuke tuinactiviteit is beestjes zoeken met een vergrootglas of loep. Bestudeer samen de kleine kriebelbeestjes die je tegenkomt. Je kunt de kinderen eventueel vragen om de diertjes ter plekke na te tekenen.

TuinTuin

8. Knutselen met natuurmaterialen

Verzamel takjes, steentjes, blaadjes of andere natuurlijke materialen in de tuin. Hier kun je leuk mee knutselen of spelen. Met takjes en touw (wol) kunnen kinderen leuke kunstwerken maken. Steentjes kun je verven of versieren met (glitter?) stiften en blaadjes kun je als stempel gebruiken.

Ook leuk om te lezen: spelen met kastanjes.

9. Zet een speurtocht uit met de kinderen

Pak een a-4 vel en teken een plattegrond van je achtertuin. Markeer de gebieden waar je kind een opdracht kan uitvoeren en een letter verdienen. Alle opdrachten uitgevoerd? Dan kan je kindje van de letters een woordje maken.

10. Creëer een blotevoetenpad

Stippel een blote-voeten-route uit in je eigen achtertuin. Een stukje over grind, stenen, gras, aarde… en een bak water? Een leuke sensopatische activiteit met kinderen.

Activiteiten in de achtertuin met kinderen

11. Plan een mini fotoshoot in achtertuin

Heb je een mooi aangelegde tuin? Dan loont zich dat voor een mini fotoshoot. Kinderen kunnen zich verkleden hoe ze willen en mama of papa is de fotograaf. Of draai de rollen een keertje om voor de grap en vraag je kind hoe je moet gaan staan of welke houding je aan moet nemen. Pret gegarandeerd. Niet zo cameragek? Misschien is het dan een leuk idee om bloemen te fotograferen.

12. Sport- of yogaoefeningen in het zonnetje

Yoga in het zonnetje! Of sporten met je kind? Op YouTube zijn ontelbaar veel filmpjes te vinden met leuke oefeningen waar je niet veel ruimte voor nodig hebt. Neem een handdoek, flesje water en muziek mee naar buiten en GO!

13. Maak een bloemenkrans van madeliefjes

Voor velen jeugdsentiment dus leuk om dit door te geven aan je kindje. Pluk madeliefjes uit het gras en maak hier een bloemenkrans of armbandje van. Dit kun je doen door met je nagels een gaatje te maken in de steel en het volgende madeliefje er doorheen te steken en daar weer een gaatje in te maken. Dit herhaal je tot de slinger of bloemenkrans klaar is.

14. Ik zie ik zie wat jij niet ziet…

… en de kleur is blauw. Is het de lucht? Het tuinhuisje? De trampoline? De bloemen? Een leuk raadspelletje dat je om en om kunt spelen.

15. Spelen in de tuin

Ik kan nog veel meer tuinactiviteiten voor kinderen bedenken maar ik laat het dit keer bij deze 15 tips. Vrij spelen is natuurlijk ook een goed idee en de meeste gezinnen met een tuin aan huis hebben vast genoeg buitenspeelgoed zoals bellenblaas, een voetbal, stoepkrijt…

Ook leuk om te lezen: buitenspeelgoed voor peuters en kleuters.

Leuke tuinactiviteiten voor kinderen - Wat te doen in eigen tuin met kind?

Geef een reactie