Milieuvriendelijke babyproducten voor het verschonen van je kindje

Milieuvriendelijke babyproducten voor het verschonen van je kindje

Milieuvriendelijke babyproducten zien wij gelukkig steeds vaker en dat is goed nieuws; van een pakje billendoekjes om je kindje mee te verschonen tot duurzame (en ook nog eens hele coole!) kinderwagens. Goed dat merken en bedrijven aandacht besteden aan de plasticproblematiek en hierop hun producten en/of verpakkingen aanpassen. Maar even over billendoekjes gesproken… waren jullie al op de hoogte dat er tegenwoordig ook plasticvrije babydoekjes bestaan?

En wist je dat er méér duurzame producten zijn die je kunt gebruiken voor het verschonen van je baby? Door ‘milieuvriendelijke babyproducten’ aan te schaffen kan elke ouder een steentje bijdragen aan een schoner milieu, zelfs jij. Ik somde een aantal essentiële babyartikelen op, die je nodig hebt om een baby te verschonen. Een handig lijstje om bijvoorbeeld te checken of jij je duurzame babyuitzet al compleet hebt.

Lees ook: essentials voor elke babykamer.

Wasbare luiers

Tijdens het eerste levensjaar van je baby verschoon je ongeveer 2000 keer een luier! Dat is heel wat afval als je wegwerpluiers gebruikt. De vuilnisbak raakt zo snel vol. In plaats van de pampers en luiers die je in de supermarkt of drogist koopt, zou je eens kunnen overwegen om wasbare luiers te proberen. Deze kun je online kopen en op sommige sites zijn er zelfs complete wasbare luierpakketten te huur (nóg milieuvriendelijker). Hierbij zitten vaak aparte inlegvellen bij, handig voor het verschonen. Wasbare luiers zijn wel een stuk dikker dan wegwerpluiers.

Eigenlijk staat het ook wel schattig zo’n dik pamperkontje, vinden jullie niet?

Ecologische luiers

Kies je niet voor wasbare luiers (wat overigens wel het milieuvriendelijkst is, bron: Consumentenbond) om wat voor reden dan ook, dan zijn er ook nog andere luiers die net iets beter zijn voor het milieu dan de ‘normale luiers’. De materialen van deze luiers zijn anders en daardoor meestal biologisch afbreekbaar. Voorbeelden van deze ecologische luiermerken zijn:

Plasticvrije babydoekjes van Naïf

Shocking! Standaard babydoekjes bestaan voor 80 procent uit plastic. Dat is 57.46 gram plastic in één pak babydoekjes. Dat zijn twee grote PET flessen. Elke dag gebruiken we grofweg 6,2 miljoen babydoekjes in Nederland. De doekjes zijn voor 90 procent verantwoordelijk voor rioolverstopping. Overal ter wereld, ook in de Maas, vind je babydoekjes op de oever (WWF, 2020). Dit komt doordat mensen niet weten waar ze de babydoekjes weg moeten gooien. Veel doekjes belanden in het toilet en dat is niet de bedoeling. Ze horen ook niet bij het GFT afval, omdat de billendoekjes ontlasting bevatten. Maar gewoon in de kliko.

Plasticvrije babydoekjes - Milieuvriendelijke babyproducten

De nieuwe Plasticvrije Baby Wipes van Naïf (€ 3,49) zijn, zoals de naam al zegt, plasticvrij. De babydoekjes zijn gemaakt van eucalyptushout en zijn volledig biologisch afbreekbaar binnen 8-10 weken. En natuurlijk zijn de baby wipes, zoals we gewend zijn van Naïf, alcohol- en parfumvrij. Made from plants, not plastic. Beter voor je baby en de wereld om je heen.

Ik kreeg een sample van Naïf’s Baby Wipes toegestuurd om de nieuwe doekjes zelf te ervaren. Daar wil ik ook wel iets over vertellen. De plasticvrije babydoekjes zijn stevig, vegan, scheuren niet snel én voelen toch lekker zacht aan op een kinderhuidje. Een heel fijn product, ook om eventueel plakhandjes van je peuter of kleuter mee wassen.

Middeltjes tegen rode billetjes

Rode billetjes, dat denk ik meteen aan een bavianenkont. Die wil je toch niet? Toch kan het wel eens voorkomen dat je baby rode of schrale billetjes krijgt. Hier heb je verschillende middeltjes voor zoals billencrème, -poeder of Heilwolle. Let erop dat de verzorgingsproducten vrij zijn van schadelijke stoffen en als het kan, zonder plastic deeltjes.

BabyBaby

Moomu verschoonkussen

Het Moomu verschoonkussen is gemaakt van 100% gifvrij, latex-vrij, PVC-vrij, BPA-vrij, Phthalate-vrij en Formamide-vrij materiaal. Ook de hoezen zijn gemaakt van gifvrije stoffen: biologische bamboe of biologisch katoen. 

Daarbij zijn alle hoezen en inlays door vluchtelingen in Nederland of moeders uit Zuid-Afrika gemaakt, die hier natuurlijk een eerlijk inkomen voor ontvangen. Dat is fijn!

Ubbi luieremmer

De meeste luieremmers zijn van kunststof. De Ubbi luieremmer is gemaakt van gepoedercoat staal, wat geen geurtjes absorbeert en zeer eenvoudig schoon te maken is. De Ubbi is voorzien van een rubberen ring, waardoor de nare luchtjes in de emmer opgesloten blijven. In de Ubbi kun je elke standaard afvalzak gebruiken, maar je kan ook milieubewust kiezen voor de originele afvalzakken van Ubbi. Deze zijn biologisch afbreekbaar en gemaakt van 20% gerecycled materiaal. Ook is er een waterdichte, wasbare stoffen zak verkrijgbaar. Hiermee wordt het milieu helemaal ontlast. Is je kindje uit de luiers? Dan gebruik je de Ubbi als afvalemmer in de badkamer, toilet of in de keuken.

Duurzame babykleren

Meer heb je geloof ik niet nog om je baby thuis te verschonen. O, toch wel. Schone kleertjes! Bekijk hier de blog van Citymom met een overzicht van alle duurzame babykledingmerken. Het is ook heel milieuvriendelijk om tweedehands kleertjes of babyproducten over te nemen. Neem eens een kijkje bij de dichtstbijzijnde kringloop of op Facebook verkoopgroepjes.

*De uitgelichte foto van moeder met kind is van FamVeld – Shutterstock

Geef een reactie