Je bent in verwachting en je kunt niet wachten om te beginnen met het inrichten van de babykamer. Wat zijn de 5 essentials in elke babykamer? Wat heb je nu écht nodig en wat kun je beter in de winkel laten liggen?
Als moeder van drie kinderen werd de babykamer met elke baby steeds minimalistischer. Ik kwam erachter dat een baby, behalve mij, bijna niets nodig heeft. Toch zijn er spullen waar je echt niet zonder kan. Ga wat inspiratie op doen en vergeet ondertussen vooral niet te genieten.
1. Een slaapplaats voor de baby
Je baby zal ergens moeten slapen. Al mijn kinderen sliepen voor de eerste zes maanden in mijn kamer, in een ledikant naast mijn bed. Op deze manier hoefde ik niet naar de babykamer voor voedingen en had ik de volgende dag iets meer energie. Waar je jouw baby ook laat slapen, hij of zij zal een slaapplaats nodig hebben.
Er zijn verschillende soorten bedjes verkrijgbaar:
Co-sleeper
Dit bedje plaats je naast je eigen bed, in jouw slaapkamer. Deze zijn in hoogte verstelbaar en soms maak je ze vast aan je bed. De baby ligt op een veilige manier heel dichtbij je. Ik vind ze vooral ideaal voor de eerste drie maanden.
Je baby groeit er vrij snel uit, maar het maakt jouw leven wel een stuk makkelijker. Je hoeft niet voor elk huiltje of elke voeding je bed uit. Je bespaart misschien geen geld met een co-sleeper, maar wel energie.
Wieg
Wij hadden voor onze eerste baby een draagwieg met een standaard. Mijn zoon was een grote baby en na twee maanden paste hij er al niet meer in. Ondanks ik de draagwieg overal in huis weg kon zetten en hij overal onder toezicht kon slapen, was het achteraf gezien iets wat eigenlijk niet nodig was.
Ledikant
Hier doe je het langste mee. Als je meteen een groter ledikant koopt, vervang je deze pas na ongeveer drie jaar, afhankelijk van de lengte van je kinderen. Met een ledikant ga je niet fout: ze zijn functioneel, veilig en er zijn verschillende modellen en kleuren verkrijgbaar.
Vergeet geen matras aan te schaffen, een waterdichte matrashoes en een paar hoeslakentjes. Bumpers, knuffels en andere losse items zijn niet veilig.
Hygiëne en pasgeboren baby’s
Gebruik geen tweedehands matras voor je zuigeling. Het immuunsysteem van een pasgeborene is onderontwikkeld en dit betekent dat een pasgeborene snel virussen of bacteriën oppikt. Je bent vaak onbekend met de geschiedenis van een matras en dit brengt onnodige risico’s met zich mee.
Natuurlijk zal het lichaam hiertegen vechten, maar je wilt natuurlijk voorkomen dat je baby ziek wordt. Het is daarom belangrijk om de babykamer (en de rest van je huis) goed schoon te houden.
Voorkom het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen als je zwanger bent, of als je pasgeboren baby in de buurt is. Gebruik liever een stoomreiniger. Heet stoom verwijdert bijna alle virussen en bacteriën zonder gemene chemicaliën hoeven te gebruiken. Niet alleen beter voor jou en je baby, maar ook voor het milieu.
2. Een plaats waar je de baby verschoont
Elk meubelstuk wat speciaal voor baby’s ontworpen is lijkt een steviger prijskaartje te hebben. Om onnodige kosten te voorkomen koop je bijvoorbeeld een ladekast waar je nog jaren mee doet. Je legt hier een leuk aankleedkussen op en je hebt een commode. Je hangt er vervolgens een plank boven voor de luiers en verzorgingsproducten en klaar is Kees!
Hoe meer kinderen je hebt, hoe minder kieskeurig je wordt over de plaats waar je je baby verschoont. Als ze erg klein zijn is een commode natuurlijk wel handig, maar niet essentieel.
3. Een (kleding)kast voor alle cadeautjes
Babykleertjes kopen is misschien net zo leuk of zelfs leuker dan inspiratie op doen en deze kleertjes moeten ergens opgeborgen worden. Je zult verrast zijn door de hoeveelheid spullen je baby straks heeft. Denk hierbij vooral aan de oneindige cadeautjes, speelgoed, maar ook verzorgingsproducten en luiers.
4. Een plaats om te voeden
Hier denk je misschien niet meteen aan, maar het enige wat jouw baby doet in die eerste paar weken is voeden, slapen, luiers volmaken en dan herhaalt het proces zich. Het is belangrijk dat je ergens kunt relaxen, terwijl je je baby eten geeft. Of je nu flesvoeding of borstvoeding geeft, een comfortabele stoel met een paar kussens is erg welkom.
5. Verduistering voor je ramen
In het begin heeft je baby nog geen dag- en nachtritme en wat er voor je ramen hangt, maakt niet zoveel uit. Uiteindelijk zal je baby wel een ritme krijgen en zal het daglicht associëren met wakker zijn, en donker met slapen. Daarom is verduistering in de babykamer erg belangrijk.
Het is over het algemeen bekend dat baby’s slapen wanneer ze willen (‘s nachts is geen garantie!) en bijna alles om je nachtrust te verbeteren is de moeite waard om uit te proberen. Elke baby is anders, maar een dag- en nachtritme krijgen ze uiteindelijk allemaal. Goede verduistering kan dat proces versnellen.
Keep it simple
Nu je alle essentials hebt, is het belangrijk om het vooral simpel te houden. De babykamer moet rust uitstralen. Het is een plaats om te slapen, de baby aan te kleden, te voeden en vooral om te genieten van die leuke momenten samen.
Na de zoveelste slapeloze nacht wil je rust, eenvoud én waarschijnlijk koffie! Ben je op zoek naar de beste manier om de lekkerste koffie te zetten, lees dan dit artikel. Mama zijn is vermoeiend en koffie is dan je beste vriend.
Conclusie
Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb geholpen. Als je voor de eerste keer zwanger bent krijg je van alle kanten (soms ongewild) advies en dat kan nogal overweldigend zijn.
Ik hoop dat je lekker aan de slag gaat met de babykamer. Doe inspiratie op, experimenteer met kleuren en maak een mood board, wees creatief en vooral, geniet: voor je het weet is je baby geboren!
Vind je deze lijst handig, delen mag altijd! Bedankt voor het lezen.