review-ms-waddenzee-vaartocht-marker-wadden-met-kinderen

Vaartocht met de Ms Waddenzee naar de Marker Wadden, een leuke en unieke ervaring voor jong en oud!

Misschien is een vaartocht niet het eerste waar je aan denkt als je Lelystad met kinderen wilt bezoeken… toch is dit uitje met de Ms Waddenzee zeker aan te bevelen voor gezinnen. Vanuit de Bataviahaven in Lelystad maakte ik samen met mijn dochter een Marker Wadden vaartocht. Dat was een hele toffe ervaring; chillen met de billen op zitzakken, heerlijk lunchen, een tentoonstelling in het bagageruim en alleen maar gezellige mensen om ons heen…

Soms is het fijn om even een 1 op 1 uitje te plannen met je kindje zodat hij of zij de volledige aandacht krijgt en niet hoeft te delen met broertjes of zusjes. Afgelopen weekend was ik met mijn dochter in Lelystad. Even heerlijk een weekendje weg met dit mooie weer. We verbleven voor de derde keer op camping de Buytenplaets Suydersee in Lelystad, waar ze allerlei bijzondere overnachtingsplekken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een boomhutovernachting of overnachten in een pipowagen. Heel cool! Wij houden wel van dit soort unieke plekken… jullie ook?

Tijdens dit weekend hebben we veel leuke dingen in Flevoland gedaan. Zo zijn we naar het Grote Kabouterbos in Dronten geweest, naar Batavialand en mochten we meevaren op de Ms Waddenzee naar de Marker Wadden. Een geslaagd weekendje dus!

Over Ms Waddenzee

vaartocht-marker-wadden-ervaring

De Ms Waddenzee is een historisch veerschip en is in 1920 gebouwd in opdracht van de rijksdienst. Vanaf 1921 heeft het schip als veerdienst van Ameland naar Holwerd heen en weer gevaren. Later is het schip ook voor de sportvisserij gebruikt en de huidige eigenaren Fromm hebben het schip opgeknapt voor vaartochten; vaartochten met een unieke belevenis!

Tentoonstelling in het bagage ruim

Gedurende de vaartocht kun je in het bagageruim de tentoonstelling ‘bagage’ bezoeken. De tentoonstelling aan boord gaat over de geschiedenis van de Ms Waddenzee en het verhaal van Flevoland. Je mag zelf in de koffers gaan kijken! Educatief en nog spannend ook om in de koffers te snuffelen.

Vaartochten met de Ms Waddenzee

Je kunt kiezen uit drie verschillende vaartochten met de Ms Waddenzee maar ook is het schip inzetbaar voor schoolreisjes, personeelsfeesten en andere gelegenheden.

  • Het Werkeiland; vaartocht langs de skyline van Lelystad naar het unieke Werkeiland.
  • Polder Experience; beleef het ontstaan van Flevoland en vaar onder andere door de Noordersluis.
  • Marker Wadden; vaartocht naar de Marker Wadden eilanden, je hebt hier 1,5 uur de tijd om te wandelen, de uitkijktorens te beklimmen of van het mooie zandstrand te genieten.
Ms Waddenzee Vaartocht met kinderen naar het Marker Wadden
Wij gaan gezellig samen naar de Marker Wadden!

Onze ervaring

Mijn dochter en ik werden zaterdag om 11.45 uur verwacht voor het inschepen bij de Ms Waddenzee, die aan de steiger van het VOC schip bij de Bataviawerf ligt. Je kunt hier het best parkeren bij Bataviastad en dit kost drie euro voor de hele dag.

Wij waren iets eerder aanwezig bij de Ms Waddenzee omdat we daarvoor naar Batavialand en de Bataviawerf zijn geweest, waar we nog kaarten voor hadden liggen. De werf en het museum waren trouwens al vanaf 10.00 uur open, maar ik kan het jullie niet aanraden om een bezoek aan het museum te combineren met de Marker Wadden vaartocht. Tenzij je gratis naar binnen kunt als houder van een Museumjaarkaart, dan maakt het niet zoveel uit. Eerlijk is eerlijk… 1 uur en 45 minuten is gewoon te kort om alles in Batavialand en de Bataviawerf te zien.

Omdat wij als eerste aan boord gingen op de Ms Waddenzee, was er tijd voor een praatje met de crew en vertelde kapitein Georg enthousiast over zijn schip en de tentoonstelling in het bagageruim. Het viel mij meteen op hoeveel plezier de mannen in hun werk hebben en hoe leuk ze met kinderen omgaan. Toppers zijn het!

Niet veel later kon het inschepen beginnen. Nog even een check of iedereen er is en de boardingpassen werden uitgedeeld. Die heb je ook weer nodig voor de terugvaart. Samen met zo’n 40 passagiers vertrokken we richting de Marker Wadden. Ondertussen vertelt een pionier over de bezienswaardigheden (VOC schip de Batavia, Houtribsluizen en de Hurkende Man) die we onderweg tegenkomen, met gevoel voor humor. 😉

ms-waddenzee-vaartocht-marker-wadden-met-kinderen
Dochterlief ploft neer op een van de bedrukte zitzakken. Ze wil ook foto’s maken met haar houten camera. Say cheese!
tentoonstelling-museum-bagage-ms-waddenzee-flevoland
Bagage tentoonstelling, erg leuk om hier rond te snuffelen in de koffers.
Hurkende man Lelystad
Hurkende man, wat issie groot hè!

Het varen naar de Marker Wadden duurt ongeveer een uur en een kwartier en op de terugweg precies hetzelfde. Je kunt een plekje zoeken op het dek of in het kombuis. Voorop op het schip is de ideale plek voor zonaanbidders. Zoek je liever de schaduw op? Dan kun je achter op het schip onder het schaduwzeil relaxen.

Vergeet niet om even een kijkje te nemen bij de tentoonstelling in het bagageruim. Elke koffer in deze ruimte heeft zijn eigen verhaal. In de toekomst komen er tablets bij met filmpjes maar nu ziet het er al heel leuk uit. Mijn dochter vroeg wel drie keer of ze echt de koffers open mocht maken? Het is toch een beetje raar om koffers open te maken die niet van jezelf zijn. Spannend hoor… het voelt toch een beetje als stiekem… Het zijn allemaal koffers met een bepaald thema, die grotendeels worden gesponsord door lokale bedrijven.

Beneden in de kombuis is een bar waar je heerlijke versnaperingen kunt kopen. Chips, snoep, drinken, maar ook rijk belegde broodjes en fruitschuitjes. 🙂

ms-waddenzee-vaartocht-eten-en-drinken-aan-boord
Het eten aan boord van de Ms Waddenzee ziet er heerlijk uit!
Wij genoten van een fruitschuitje en een zakje chips op het dek met dit uitzicht!

Het weer was trouwens super en wij hebben echt genoten op het schip. De terugweg vond mijn dochter nog net even iets leuker. Ze mocht namelijk even meehelpen met sturen. Die kans krijg je natuurlijk niet altijd. 😉

De tentoonstelling, het schip met een verhaal, de zitzakken, de vriendelijke crew en passagiers om ons heen, en het weer maken dit tot een unieke zomerse beleving. Wij hebben echt genoten!

Dat ze even mee mocht sturen vond ze wel heel stoer!

Marker Wadden met kinderen

De Marker Wadden is best leuk met kinderen. Wij hadden hier 1,5 uur de tijd om vrij te besteden. Nog niet van de Marker Wadden gehoord? Dit is een nieuw aangelegd eilandengebied midden in het Markermeer; een paradijsje voor wandelaars, natuurliefhebbers én voor gezinnen. Het lijkt bij aankomst wel een woestijngebied met zoveel zandheuvels.

Je kunt voor vertrek eventueel een expeditie boeken. Dan ga je met de boswachter of gids van Natuurmonumenten mee voor een rondleiding van ongeveer 4 km. Zo krijg je veel meer informatie mee over de omgeving. Ook is er een glasplaat op het eiland waardoor je de vissen kunt zien zwemmen.

Ik heb besloten om de expeditie niet te doen vanwege de warmte, het was ruim boven de 30 graden, en het feit dat ik een kleuter mee had. Wij hebben zelf een stukje gewandeld naar de eerste uitkijktoren. Het uitzicht was van alle kanten fenomenaal!

Een steentje leggen bij aankomst op de Marker Wadden
In deze uitkijktoren zijn wij omhoog geklommen!
Genieten van een prachtig uitzicht op de Marker Wadden
Aan het Marker Wadden zwemstrand spelen

Daarna hebben wij het strand opgezocht. Het strand is erg schoon en het is er niet zo druk. Hier hebben we met zandvormpjes gespeeld en we zijn het water nog even geweest. Dat was koud maar wel lekker met deze warmte. Voordat we er erg in hadden waren de anderhalf uur om en moesten we weer terug naar het schip.

Naar horen zeggen zijn er plannen om in de toekomst vakantiehuisjes en horeca voorzieningen op de Marker Wadden te plaatsen. Ik hoop eerlijk gezegd dat dit kleinschalig blijft zodat het eilandengebied zijn charme blijft houden en de natuur zich daar verder kan ontwikkelen…

Kijk voor meer info over de vaartochten op de website van Ms Waddenzee.

Heb jij al zin gekregen in een vaartocht met de Ms Waddenzee? En had jij al over de Marker Wadden gehoord?

6 thoughts on “Vaartocht met de Ms Waddenzee naar de Marker Wadden, een leuke en unieke ervaring voor jong en oud!

Geef een reactie