Nostalgische-gezelschapsspellen-Klassieke-bordspellen

Herinneringen ophalen met nostalgische gezelschapsspellen

Onze spelletjeskast is onlangs aangevuld met nostalgische gezelschapsspellen; Jumbo – Mens erger je niet! en OudHollands Ganzenbord. De echte klassiekers van de bordspellen, wie kent deze twee nou niet?

Het blijft altijd bijzonder om herinneringen uit je kindertijd op te halen en deze door te geven aan je eigen kroost of ze te delen met goede vrienden. Ook is het leuk om hen eens kennis te laten maken met spelletjes die al generaties lang mee gaan, die jij vroeger speelde!

Nostalgische spellen voor jong en oud

Samen spelletjes spelen, gekke dingen doen en véél tijd met elkaar doorbrengen. Dat zijn voor ons nu dé echte genietmomentjes met onze kinderen. Zeker nu het tijdens de wintermaanden buiten sneller donker is en veel uitstapjes niet meer mogelijk zijn vanwege een tijdelijke (light) corona-lockdown. Duik die spelletjeskast maar in!

Oudhollands Ganzenbord Jumbo Spelletje

Onze favoriete klassiekers

Er bestaan inmiddels duizenden bordspelletjes en andere gezelschapsspellen. Van klassiek met weinig kleur en attributen tot familiespelletjes met VR belevenis. Niks is te gek en voor ieder is er wat wils.

Veel nostalgische spelletjes zoals Mens erger je niet!, OudHollands Ganzenbord, Jenga, Triominos, Mikado, Strattego, Risk, Wie ben ik? Monopoly, Levensweg en Doolhof worden nog steeds verkocht of zijn in een nieuw jasje gestoken.

Nostalgische spellen zijn altijd leuk als aanvulling voor je spellenverzameling of om iemand cadeau te geven tijdens de december feestdagen. Niet zo heel spannend maar toch deel ik nog even onze favoriete klassieke spellen…

Mens erger je niet!

Mens erger je niet - Luxe editie - Nostalgisch spelletje

Het originele Mens erger je niet! spel heeft twee speelkanten op het bord. Een kant voor 4 personen en een kant tot 6 personen. Het doel van het spel is door te dobbelen (en met een beetje geluk) als snelste je eigen pionnen naar je eigen gekleurde vakjes te brengen. Maar let op… je kan er wel eens afgegooid worden door een tegenstander en dat zorgt soms voor ergernis.

Kinderen die zelfstandig tot 6 kunnen tellen, kunnen dit spel makkelijk leren en meespelen. Het spel duurt ongeveer een half uur dus misschien is het nog niet zo geschikt voor de allerkleinsten.

De luxe variant van het Mens erger je niet! spel, die wij hebben gekregen, heeft een ingebouwde dobbelautomaat. Dat ding werkt echt super handig. Je mept een keer op de plastic bobbel en je ziet hoeveel ogen je hebt gegooid. Echter heeft dit bord geen twee speelvelden en is het spel bedoeld van 2 tot 4 personen. Het spel werkt verder hetzelfde als de originele variant. Een groot voordeel: de dobbelsteen en pionnetjes vliegen niet meer snel van tafel.

Schaken

Schaken is iets wat ik zelf nog niet kan en wat veel geduld en tijd kost om het te leren! Mijn zoontjes zijn al vroeg in de leer geweest bij hun leermeester alias opa. Mijn man speelt ook wel eens een potje met ze of de jongens onderling tegen elkaar. Bijna elke vakantie gaat het houten schaakbord mee. Wel jammer dat er tegenwoordig nog maar weinig kinderen zijn die kunnen schaken.

OudHollands Ganzenbord

Nostalgisch spel - Oud Hollands Ganzenbord

Menig opa of oma heeft dit spel vroeger al eens gespeeld. Ganzenbord gaat generaties lang mee en het OudHollandse Ganzenbord van spellenuitgever Jumbo is echt een pareltje. Met houten gansfiguren, dobbelsteen en een prachtig geïllustreerd speelbord.

Toren van Pisa

De leukste reisspelletjes

De originele Toren van Pisa hebben mijn ouders nog steeds bewaard. Daar spelen nu al hun kleinkinderen mee als ze komen logeren. Wij hebben zelf een compact reisspel van de Toren van Pisa. De toren heeft een bolle onderkant en verschillende etages. Het spel werkt simpel. Je gooit een kleur, zet een mannetje (toerist) op de etage van de kleur die je hebt gegooid maar pas op dat de Toren van Pisa niet omvalt…

Lees ook: reisspelletjes voor peuters, kleuters, kinderen en volwassenen.

Welke nostalgische gezelschapsspelletjes zijn jou bijgebleven?

Geef een reactie