Koningsdag-bingo-spelletjes-voor-kinderen-originele-koningsdag-spellen

Originele Koningsdag spelletjes: tompouce happen en meer leuke spelideeën

Koningsdag, de dag waarop we de verjaardag van onze koning vieren, is een feestdag waarop heel Nederland oranje kleurt. Het is dé dag om erop uit te gaan en te genieten van de festiviteiten, zoals vrijmarkten, live muziek, en natuurlijk de traditionele Koningsdag spelletjes. Naast de bekende klassiekers zijn er tal van originele spelletjes die je kunt spelen om de dag nog leuker te maken. In dit artikel geven we je een overzicht van de meest originele en leuke Koningsdag spelletjes, zoals tompouce happen en nog veel meer!

Tompouce Happen

Een feestdag is niet compleet zonder een tompouce, het traditionele Nederlandse gebakje dat op Koningsdag overal in het land te vinden is. Tompouce happen is een leuk en uitdagend spel waarbij de deelnemers, zonder hun handen te gebruiken, zo snel mogelijk een tompouce moeten opeten. Leg de tompoucen op een lange tafel en laat de deelnemers hun handen achter hun rug houden. Wie als eerste zijn tompouce helemaal heeft opgegeten, wint het spel. Dit zorgt niet alleen voor hilariteit bij de deelnemers, maar ook bij de toeschouwers!

Oranje Sjoelen

Sjoelen is een oer-Hollands spel dat op elke leeftijd leuk is om te spelen. Geef het spel een Koningsdag twist door het bord en de schijven oranje te verven, of versier het bord met oranje linten en vlaggetjes. Organiseer een sjoeltoernooi en laat de winnaar naar huis gaan met een oranje prijs, zoals een kroontje, boa of zonnebril.

Koninklijke Stoelendans

Een variant op de traditionele stoelendans is de koninklijke stoelendans. In plaats van gewone stoelen, versier je de stoelen met oranje kussens, linten en vlaggetjes. Speel typisch Nederlandse muziek tijdens het spel en laat de kinderen rond de stoelen lopen tot de muziek stopt. Wie geen stoel heeft, is af. Het kind dat als laatste overblijft, is de winnaar en wordt gekroond tot koning of koningin van de stoelendans.

Oranje Estafette

Een estafettespel is altijd een succes op feestjes. Verdeel de deelnemers in teams en geef elk team een oranje attribuut, zoals een opblaasbare kroon of een oranje sjaal. De deelnemers moeten dit attribuut zo snel mogelijk doorgeven aan hun teamgenoten zonder hun handen te gebruiken. Het team dat als eerste klaar is, wint het spel.

Koningsdag Levend Stratego

Levend Stratego is een spel dat geschikt is voor zowel kinderen als volwassenen. Het spel is gebaseerd op het klassieke bordspel Stratego, waarbij je de vlag van je tegenstander probeert te veroveren. Maak het spel Koningsdag-proof door alle speelstukken te vervangen door oranje attributen en Nederlandse symbolen, zoals klompen, tulpen en oranje kroontjes. Verdeel de deelnemers in twee teams en geef ieder team een verschillende kleur oranje, zoals fel oranje en donker oranje. Elk team moet zijn eigen speelveld uitzetten en zijn eigen vlag verstoppen. Het doel van het spel is om de vlag van het andere team te veroveren zonder te worden ‘geslagen’ door een tegenstander. Dit spel zorgt gegarandeerd voor urenlang speelplezier op Koningsdag!

Oranje Zaklopen

Zaklopen is een klassiek spel dat altijd populair is op feestjes en evenementen. Maak het spel geschikt voor Koningsdag door oranje zakken te gebruiken. Markeer een start- en finishlijn en laat de deelnemers zo snel mogelijk naar de overkant huppen. Je kunt het spel nog uitdagender maken door onderweg obstakels neer te zetten, zoals oranje pionnen of hoepels waar de deelnemers doorheen moeten springen. De snelste zakloper wint de race en krijgt een leuke oranje prijs.

Koningsdag Bingo

Organiseer een gezellige Koningsdag bingo met prijzen in oranje thema. In plaats van de standaard nummers, kun je de bingokaarten vullen met typisch Nederlandse symbolen en objecten, zoals molens, tulpen, kroketten en kaas. Roep de symbolen om en wie als eerste een volle kaart heeft, roept “BINGO!” en wint een oranje prijs.

Oranje Ballonnengevecht

Een ballonnengevecht is een leuke en verfrissende activiteit op een warme Koningsdag. Vul een groot aantal oranje waterballonnen en verdeel de deelnemers in twee teams. Geef elk team een eigen ‘kamp’ en start het gevecht. Het team dat als eerste alle ballonnen van het andere team heeft geraakt of het team dat na een bepaalde tijd de meeste ballonnen over heeft, wint het spel.

Hollandse Trivia

Test de kennis van je vrienden en familie over Nederland met een Hollandse trivia. Bereid vragen voor over Nederlandse geschiedenis, cultuur, geografie en natuurlijk Koningsdag. Laat de deelnemers individueel of in teams antwoorden en geef een oranje prijs aan de winnaar.

Oranje Pictionary

Pictionary is een geweldig spel om iedereen betrokken en actief te houden. Geef het een Koningsdag-thema door uitsluitend Nederlandse woorden, uitdrukkingen en symbolen te gebruiken, zoals “stroopwafel”, “Koning Willem-Alexander”, “Keukenhof” of “Elfstedentocht”. Verdeel de deelnemers in teams en laat één persoon per ronde tekenen terwijl zijn of haar teamgenoten raden wat het getekende woord is. Het team met de meeste correct geraden woorden wint.

Wat vinden jullie van deze originele Koningsdag spelletjes?

Lees ook:

Geef een reactie