paasactiviteiten-peuters-kleuters-tips-ideeen

Paasactiviteiten & paasspelletjes voor peuters en kleuters

Pasen vieren met een peuter of kleuter? Op het kinderdagverblijf, bij de gastouder of op de peuterspeelzaal besteden ze met kleine kinderen vaak extra aandacht aan de feestdagen. Zo ook met het thema Pasen. Samen een Palmpasen stok maken, eieren zoeken, knutselen voor Pasen… Genoeg leuke ideeën en tips te bedenken. Wij verzamelden voor jullie een top 10 met de leukste paasspelletjes en paasactiviteiten voor peuters. Ook leuk voor thuis met het gezin!

Wat vieren we met Pasen?

Pasen is een feest in de lenteperiode. De vrijdag ervoor, goede vrijdag, herdenken we het lijden en de kruisdood van Jezus. Met Pasen vieren we zijn opstanding. Voor peuters en kleuters is het misschien nog wat moeilijk te begrijpen maar er zijn ook speciale prentenboeken met Bijbelse verhalen te koop in boekhandels.

Paasactiviteiten peuters

Wij zijn thuis al begonnen met knutselen voor Pasen en het bedenken van meer leuke knutseltips en paasactiviteiten voor het paasfeest. Mijn kinderen vinden het ook altijd erg leuk om voorafgaand aan de feestdagen hier mee bezig te zijn!

Paasactiviteit 1: Voorlezen met thema Pasen

Het is leuk en leerzaam om kinderen door middel van prentenboeken kennis te laten maken met Bijbelse verhalen. Voorlezen vinden peuters en kleuters meestal wel leuk maar er zijn ook kinderboeken met spannende verhalen over de paashaas.


Paasactiviteit 2: Een thematafel / paastafel maken voor kleine kinderen

Ga thuis op zoek naar spulletjes om een thematafel voor Pasen te maken. Dit is vooral een leuke paasactiviteit in de weken of dagen voorafgaand aan Pasen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan prentenboeken voor Pasen, knuffeltjes, konijntjes, paasgras, haarband met konijnenoren, kuikentjes en plastic eieren (zodat ze niet kapot gaan als je kindje ze laat vallen of ermee gaat gooien). Je kindje kan er vrij mee gaan spelen maar samen is ook erg leuk.

Paasactiviteit 3: Knutselen voor Pasen

Als je peuter of kleuter het leuk vind om te knutselen zou je gratis kleurplaten met het thema Pasen van het internet kunnen uitprinten. Je kunt ook een groot ei op een los vel papier tekenen. Maak met crêpepapier kleine propjes die je kindje met lijm op het ei kan plakken.

Paasactiviteit 4: Paasversiering maken

DIY-Pasen-Paasboom-Maskingtape-Eastern
Paastakken maken op het raam

Het huis wordt nog vrolijker met zelfgemaakte paasversiering. Maak samen met je peuter of kleuter een leuke paasslinger, paasmandjes of raamdecoratie. Vorig jaar maakten wij zelf paastakken met maskingtape op het raam.

Paasactiviteit 5: Paasliedjes oefenen en zingen

Paasliedjes zingen? Eerlijk gezegd hebben wij dit nog nooit gedaan maar op YouTube kwam ik de volgende kinderliedjes voor Pasen (met tekst) tegen.Paasactiviteit 6: Gratis paasmandjes knutselen

Bij veel supermarkten (o.a. de Lidl) kun je gratis knutselplaten of kleurplaten ophalen. Als je deze thuis mooi gaat versieren met stiften of kleurtjes, kun je vaak leuke prijzen winnen of krijg je soms een klein bedankje van de paashaas. 😉

Paasactiviteit 7: Eieren versieren

Eieren versieren hoort bij het paasfeest vinden wij. Meestal doen wij dat met kleurpotloden of eierverf. Gebruik voor de verandering eens een keer andere materialen om eieren te versieren. Denk aan wiebeloogjes, veertjes, watjes, stukjes wol, glitters…

Paasactiviteit 8: Paastakken versieren

Paastakken versieren met masking tape

Voor ons is het eigenlijk een jaarlijks ritueel. Wij knippen zelf onze paastakken uit de tuin (van opa en oma) en versieren ze thuis met eieren, kuikentjes of zoals hier op de foto; met vlaggetjes van masking tape. Kleine kinderen kunnen hier goed bij helpen.

Paasactiviteit 9: Recept voor Pasen proberen

Met een paar koekvormpjes voor Pasen en een simpel recept voor zandkoekjes maak je samen met je peuter of kleuter de leukste paaskoekjes. Vergeet ze niet te versieren met kleurrijke toppings!

Paasactiviteit 10: Paasspelletjes voor peuters en kleuters

Nog steeds opzoek naar leuke paasactiviteiten voor peuters en kleuters? Dan zijn paasspelletjes ook erg leuk. Wat dacht je van eierlopen, schatzoeken of één van deze andere leuke paasspelletjes voor het hele gezin?

Ken jij nog meer leuke paasactiviteiten voor peuters en kleuters?

Paasactiviteiten peuters en kleuters

*De uitgelichte afbeelding van peuters met paasactiviteiten is van Shutterstock / FamVeld

Geef een reactie