Paasmandjes knutselen met kinderen; Pasen mandjes maken met peuter kleuter strijkkralen

Paasmandjes knutselen

Paasmandjes knutselen is een leuke activiteit om in aanloop naar Pasen mee bezig te zijn. Peuters en kleuters maken vaak paasmanden op school maar je kunt thuis natuurlijk ook aan de slag om een mooi mandje te knutselen. Wij gingen vandaag aan de slag. Met de kinderen maakte ik o.a. paasmandjes van LEGO, vouwblaadjes en strijkkralen. En wat zijn ze onwijs gaaf geworden!

Een paasmand is een speciaal mandje die gebruikt wordt bij paasvieringen. Meestal worden de paasmandjes gevuld met papierkrullen of stro, paaseieren schilderen, chocolade-eieren, paas-snoepgoed, speelgoed of andere geschenken. Dit is afhankelijk van de traditie en cultuur. Tegenwoordig worden paasmandjes gebruikt bij paasactiviteiten voor kinderen zoals het zoeken van paaseieren of als decoratie in huis. Wie weet hopt de paashaas wel stiekem langs en laat iets achter voor de kinderen…

Ik weet niet hoe de paashaas het doet maar hier komt hij elk jaar weer! Je kunt kant-en-klare paasmanden kopen in allerlei soorten kleuren en maten. Bijvoorbeeld bij winkels als de Hema, Action, Xenos of in supermarkten. Dit jaar hebben wij ze zelf geknutseld. Met een beetje huis-tuin-en-keuken materiaal tover je zo iets leuks in elkaar!

Hoe maak je een paasmandje?

Paasmandjes kun je met verschillende materialen maken. Een leeg blik, vouwblaadjes, een plastic bloempot, een lege yoghurt emmer, een eierdoos… Pak een schaar, lijm, gekleurd papier en laat je fantasie er op los. Pinterest en Google afbeeldingen zijn een grote inspiratiebron maar je kunt natuurlijk ook zelf een paasmandje verzinnen en knutselen.

Paasmandjes vlechten

Met stroken papier kun je eenvoudig paasmandjes vlechten. Het kost even tijd maar dan heb je wel wat moois! Hieronder zie je een video hoe je te werk gaat.


Voorbeelden van paasmandjes om na te maken

Hieronder de paasmandjes die wij vanmiddag hebben gemaakt. Aan de hand van de foto’s en een korte beschrijving kun je ze samen met kinderen na maken of bouwen. 😉

Paasmandje met LEGO blokjes bouwen

Een paasmandje voor de LEGO fans! Je gebruikt een vierkant plaatje als basis. Hier bouw je een muur op de rand. Helemaal rond en bouw zo hoog als je wilt. Onder de plaat kun je ook een randje plaatsen. Zo lijkt het al een mandje. Bouw een handvat en klaar is je LEGO paasmandje!

Paasmandje maken van LEGO blokjes
Paasmandje maken van LEGO blokjes, ook leuk voor grote kinderen!

Paasmandje paashaas maken

Een paashaas als mandje knutselen. Hiervoor heb je een leeg blik nodig zonder scherpe randen. Je wilt immers geen kleine kinderhandjes bezeren… Ik gebruikte voor deze paashaas een leeg blik van Panash Pancakes. Dit blik heeft een mooi formaat en je kunt er makkelijk op plakken. Ik knipte eerst een bruin stuk papier voor de ‘body’. Het gezicht dus. En uit de restjes knipte ik 2 gelijke oren voor de paashaas. Ik plakte ze vast en vulde het blik op met papieren graskrullen. Op het gezicht plakte ik 2 grote wiebelogen en met zwarte pijpenragers maakte ik snorharen. Een een klein stukje wit papier de tanden. Leuk is ie hè?!

Paasmandjes knutselen - samen maken met peuters en kleuters
Paasmandjes knutselen – leuk om samen te maken met peuters en kleuters

Paasmand van gesmolten strijkkralen

Heb je strijkkralen over? Daar kun je leuke paasmandjes mee knutselen. Mijn kinderen vonden het resultaat geweldig! Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenvaste schaal in met olijfolie en bestrooi het schaaltje met strijkkralen. Zorg dat de bodem en de zijkanten bedekt zijn. Ongeveer 10 minuten in de oven plaatsen tot alles gesmolten is en dan even laten afkoelen. Ta-daa!

Paasmandjes knutselen met kinderen; Pasen mandjes maken met peuter kleuter strijkkralen
Paasmandjes knutselen met strijkkralen

Paasmandje knutselen met peuters

Dit vrolijke paasmandje is erg leuk en makkelijk om met peuters te maken. Je hebt een lege yoghurt emmer met handvat nodig, groen papier, een schaar, lijm en kleine pompoms. Knip een strook en plak deze om de emmer. Knip grassprieten aan de bovenkant. En peuters kunnen de kleurige pompoms erop plakken. Blijf er wel bij opletten dat peuters de pompoms niet in hun mond stoppen in verband met verstikkingsgevaar (kleine pompoms). Je zou dan in plaats van kleine pompoms ook grotere kunnen gebruiken of de emmer versieren met stickers of stempels.

Paasmandjes maken; Pasen knutselen met peuter of kleuter
Leuk paasmandje om te maken met kleine kinderen

Paasmandje vouwen met vouwblaadjes

Met vouwblaadjes, een schaar, lijm en pijpenragers maakten wij deze makkelijke paasmandjes. Vrij simpel, maar niet minder leuk. Je vouwt eerst 16 vierkantjes. Je zet vier knipjes en plakt het bakje aan elkaar. Hier zie een video met uitleg. De linker heeft mijn kleuter gemaakt en de rechter heb ik zelf gemaakt.

Paasmandjes vouwen met vouwblaadjes - Knutselen maken voor Pasen
Paasmandjes vouwen met vouwblaadjes
We hebben heel wat paasmandjes weten te knutselen vandaag. Ga jij ook een paasmandje maken voor Pasen?

Geef een reactie