pannenkoek met verstopte groenten

Pannenkoeken met verstopte groente

De pannenkoek is een typisch Nederlands gerecht en wij zijn er gek op! Wist je al dat je hier heel makkelijk groente in kunt verstoppen? Hartstikke handig voor kinderen die geen of weinig groenten lusten.

Door de recepten op de pannenkoeken pagina van Jumbo werd ik geïnspireerd om groente toe te voegen aan het pannenkoekbeslag. Afgelopen weekend was het weer zover; PANCAKE TIME!

Ik bakte twee stapels volkoren pannenkoeken met verstopte groenten; met broccoli (hartig) en met peen julienne (zoet). Welke pannenkoeken wij het lekkerst vonden en of de kinderen de verstopte groente meteen door hadden? Dat lees je hier in dit blog, samen met een paar handige tips waar je nog meer groenten in kunt verstoppen.

Waarom groenten verstoppen in gerechten?

Groenten verstoppen in gerechten, waarom zou je zoiets eigenlijk doen? Toen mijn kinderen nog baby waren en de 6 maanden grens hadden bereikt, was ik groot voorstander van de Rapley methode. Gewoon groente en fruit op het bordje leggen zodat baby’s met hun handen en mond de structuur ontdekken en zien hoe het smaakt. Het gesmeer daarbij nam ik altijd voor lief.

Bij mijn twee zoontjes werkte deze methode heel goed en tot op heden lusten ze bijna alle groenten. Prakken doen wij niet aan. Mijn dochter daarentegen heeft meer dan twee jaar borstvoeding gehad en wilde van de Rapley methode, kant-en-klare babypotjes en zelfgemaakte babyhapjes niets weten. Ook niet na meerdere verzoeken. Wat ze dan wel at? Tot 1 jaar alleen brood, pannenkoek, rijstwafeltjes, babykoekjes en borstvoeding. Na ongeveer 18 maanden at ze met de pot mee maar van fruit wilde ze nog steeds niets weten en stukken groente viste ze direct overal uit.

Voor ouders van kinderen die stukken groente uit het eten ‘vissen’ is groente verstoppen een prima uitkomst. Je maakt de groenten dan zo klein mogelijk zodat er niets te vissen valt. De kans is dan groter dat je kindje dan toch zijn groente binnen krijgt.

Pannenkoek verstopte groente recept - Broccolirijst pannekoeken
Pannenkoek bakken met verstopte groente

Verborgen groente recepten voor kieskeurige kinderen

Met Jungja, gastblogger op Volgmama, ging ik een gesprek aan over kieskeurige eters. Haar dochter is er namelijk ook eentje. Jungja is daarom al tijden fan van recepten met verborgen groente. “Geen gezeur aan tafel en het kind heeft vaak niet eens door dat er groente in de maaltijd zit”. Zij verstopt ook weleens groente in pannenkoeken maar er zijn natuurlijk nog meer verborgen groente recepten. Zo verstopt zij onder andere groenten in soep, pastasaus, smoothies, muffins, cake en meer. Een mooi voorbeeld van zo’n gerecht is de spelt macaroni met verstopte groenten.

Welke groenten kun je verstoppen in een pannenkoek?

Terug naar de pannenkoeken met verstopte groenten. Welke groenten zijn hiervoor geschikt? In principe kun je alle groenten verkleinen (met een blender, staafmixer, rasp of mes) en toevoegen aan het beslag maar of het lekker is? Nee, niet elke groentesoort in een pannenkoek zal ieder smaken. Bij groente en pannenkoeken denken we al snel aan een hartige pannenkoek. Toch zijn er ook groenten die de pannenkoeken nog zoeter doen smaken. Denk hierbij aan peen julienne, pompoen of zoete aardappel. Ook spinazie, courgette, andijvie, broccoli en bloemkool zijn geschikte groentesoorten om te verstoppen in pannenkoeken. En voor degenen die het nog makkelijker willen; gooi eens een handje kant-en-klare broccolirijst of bloemkoolrijst door het pannenkoekenbeslag.

Pannenkoek met verstopte groente wortel rasp
Zoete pannenkoeken met peen julienne

Getest: pannenkoeken bakken met verstopte groente

Ik maakte eerst een pak Koopmans Volkoren pannenkoekenmix klaar volgens de verpakking. Daarna verdeelde ik het resultaat in twee beslagkommen. Aan de ene kom voegde ik ongeveer 75 gram geraspte peen julienne toe en aan de andere kom ongeveer drie volle handen broccolirijst. Goed doorroeren en bakken maar!

De kinderen hadden de groente helaas meteen door. Helemaal onzichtbaar is de groente niet maar er valt niets uit te vissen. De jongens vonden de broccoli pannenkoek (met een beetje kaas erover) erg lekker en mijn dochter en ik vonden de pannenkoek met peen julienne (ik zonder beleg, dochter met een beetje poedersuiker) erg smakelijk. Voor herhaling vatbaar? Zeker weten!

Verstop jij weleens groenten?

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie