Herfst prentenboeken - Dit zijn de leukste voor peuters en kleuters

De leukste herfst prentenboeken

Prentenboeken zijn een goede manier om je kinderen enthousiast te maken voor de wisseling van de seizoenen. De herfst is één van mijn favoriete tijden van het jaar om voor te lezen, omdat er zoveel leuke prentenboeken over het thema herfst zijn.

Wij hebben zelf ook een aantal leuke kinderboeken die goed binnen dit thema passen.

Afgelopen week kocht ik het boek ‘Bobbi naar het bos’ en las het aan mijn dochter voor. Deze lijst bevat een paar klassiekers, een paar nieuwere uitgaven, en zelfs een paar niet-zo-traditionele herfsttitels voor jou!

Prentenboeken thema herfst

Veel kleuterklassen, de kinderopvang en ook ouders zelf vinden het leuk om even stil te staan bij de seizoenen en zo dus ook bij de herfst. Een leuk voorbeeld om hier iets mee te doen is om samen met je kind een herfsttafel maken, of een herfststukje (na een wandeling in het bos). Ook prentenboeken over de herfst (voor)lezen zijn een goed idee om je kindje iets bij te brengen over dit seizoen. Hieronder zie je een aantal leuke boeken over de herfst.

1. Bobby naar het bos

Mama zegt: ,,We gaan naar buiten.
Doe je laarzen maar vast aan.”
Bobbi juicht: ,,Hoi, naar het bos toe!
Ik ben klaar. Kom op, we gaan!”

Bij de herfst hoort natuurlijk een bezoekje aan het bos. Zullen we dan eerst even dit verhaaltje voorlezen? Bobbi heeft een leuke boekenreeks en kleine kinderen zijn dol op de avonturen van beertje Bobbi. Voor de kinderen zijn de verhaaltjes vaak herkenbaar. De illustraties ogen een beetje klassiek maar super leuk! De teksten zijn vooral erg kort in hun verhaaltjes, dus ook geschikt als bedtijdverhaaltje voor het slapengaan.

2. Kijk en zoekboek – Het is herfst!

Zo veel te ontdekken in dit prachtige herfstkijkboek! Tientallen personages beleven grote en kleine avonturen in een herfstig landschap Na de winter, de lente en de zomer wordt het ook herfst in de kijkboeken. Het stadsfeest is een mix van dans en muziek en in het cultureel centrum is er een pompoenwedstrijd. De kinderen wijden hun nieuwe school in met een grote lampionnenoptocht. Rotraut Susanne Berner vertelt ook nu weer talloze verhalen: over ganzen en oude bekenden, over huwelijksreizen of over de terugkeer van een vermist huisdier.

3. Bobby in de herfst

Bobbi ontdekt samen met zijn vriendjes hoe leuk de herfst is. Lekker spetteren in de plassen, en kastanjes en mooie bladeren zoeken in het bos. Bobbi roept: ‘Kijk naar die blaadjes. De wind blaast alles in het rond. Wat hebben ze een mooie kleuren ze vallen zomaar op de grond.’ Bobbi in de herfst past prima bij de andere delen over Bobbi en de seizoenen, ‘Bobbi in de winter’, ‘Bobbi in de lente’ en ‘Bobbi in de zomer’.

4. Herfst met Fien en Milo

Een eenvoudig maar interactief verhaal over de herfst. Voor peuters vanaf 24 maanden, met de wereld van het kind als thema. Het is herfst! Fien en Milo gaan kastanjes en dennenappels zoeken. Maar eerst moeten ze hun regenjasjes en hun laarsjes aantrekken. Wie gaat er mee naar het bos?

5. Lou in het herfstbos

Iedereen is anders. Zo ook in dit grappige en herkenbare verhaal over een herfstwandeling in het bos. Lou toont hoe mooi en divers onze samenleving is. Voor iedereen vanaf 4 jaar. Het is herfst! Lou draagt laarsjes en een regenjas: hij gaat met de klas naar het bos. Samen met meester Pablo maken Lou en zijn vriendjes een wandeling. Ze zien een egel, een konijn, spinnen, een duizendpoot … En dan ziet Lou opeens een rode puntmuts. Wonen er ook kabouters in het bos?

6. Hoera herfst!

De herfst was nog nooit zo leuk. Of je nu een tuin of een balkon hebt: tuinieren is populairder dan ooit – met dank aan de grote moestuintjes-actie van die ene supermarktketen. In februari 2016 verscheen Mijn tuin, hét boek voor kinderen over de tuin, tuinieren en het buitenleven. Maar omdat er ook in het najaar van alles te beleven is in en om de tuin, is er Hoera, herfst!. Dit informatieve (doe)boek staat niet alleen boordevol leuke knutselideeën met kastanjes, paddenstoelen en herfstbladeren, maar bevat ook weetjes over van alles wat met dit seizoen te maken heeft!

7. Moet je zien!

Hé, wat ligt daar?
Egel begint te stralen. ‘Moet je zien!’
De tak is een zwaard, een kruk, een hengel. Maar zien Egels vrienden dat wel? Dan gaat het regenen. De tak wordt een tentstok, en nog veel meer…

Een vrolijk verhaal voor kleine deugnieten over vriendschap en verbeelding. Met humor voor zowel de ouders als hun kleintjes. Het boek heeft niet zozeer het thema ‘herfst’ maar gezien de egel als hoofdpersoon, en herfstachtige illustraties is dit wel een heel mooi boek voor op de herfsttafel. Wie weet brengt het kinderen nog op ideeën om meer te verzinnen over wat je met takken kunt doen.

8. Flapjesboek Dikkie Dik in het bos

Kijk en zoek samen met Dikkie Dik! Achter de stevige flappen van dit vrolijke kartonboekje ontdekken nieuwsgierige kindjes allerlei dieren die in het bos leven.

Welke prentenboeken over de herfst zou jij wel willen (voor)lezen?

Geef een reactie