Herfsttafel seizoenstafel herfst thema voor peuters en kleuters

Seizoenstafel herfst

Volgende week op 23 september 2019 begint de herfst weer! Om alvast in de herfstsferen te komen, is het leuk om een herfst seizoenstafel voor peuters of kleuters te maken. Dit kan op school in de klas of gewoon thuis. Zo moeilijk is het niet. Vandaag maakte ik zo’n seizoenstafel voor de herfst. Ik vertel jullie wat er zo leuk aan is en deel inspiratie en ideeën voor een herfsttafel, zodat jij daarna zelf ook aan de slag kunt!

Seizoenstafel met thema herfst

De 4 seizoenen van het jaar kennen we allemaal; zomer, herfst, winter en lente. Veel gastouders en juffen in kleuterklassen besteden aandacht met de kinderen aan de 4 jaargetijden. Een seizoenstafel is een leuke en laagdrempelige manier om peuters en kleuters kennis te laten maken met de 4 seizoenen. Een seizoenstafel bevorderd de zintuigen, motoriek en fantasie bij kinderen. Kinderen kunnen voelen, ruiken, lezen en spelen met de artikelen die op de seizoenstafel liggen.

Herfst tafel maken

Als eerste is het handig om ruimte vrij te maken voor de herfst seizoenstafel. Zet je de tafel voor een groot raam? Dan kun je er ook een mooie raamtekening bij maken. Zelf heb ik hiervoor 2 IKEA Lack tafeltjes van 55 bij 55 cm voor gebruikt, maar het mag natuurlijk ook een ander tafeltje zijn. Het is belangrijk om erop te letten dat de tafel laag genoeg is voor de kinderen om erbij te kunnen.

Je kunt de tafel voorzien van een groen kleed maar dat hoeft niet. Een bruin tafeltje is ook leuk voor de herfst tafel. Nu je de tafel en de ruimte vrij hebt gemaakt kun je aan de slag om de herfst tafel te maken.

Ideeën voor een herfsttafel

Een herfsttafel is zo gemaakt! En hopelijk kom je met onze ideeën een stuk verder. Kijk thuis alvast rond of je misschien al wat spulletjes met het thema herfst kunt vinden voor op de tafel.

Gebruik natuurlijke herfst materialen

Voor kinderen is het natuurlijk het mooist om mos te voelen, kastanjes, dennenappels etc. Je kunt ze eventueel samen met je peuter of kleuter verzamelen in het bos, om later de seizoenstafel voor de herfst mee te versieren. Kost niets en je hebt meteen een leuk herfst uitje met je kind!

Boeken met thema herfst

Op een herfst seizoenstafel mogen natuurlijk géén boeken ontbreken. Heb je er géén? Bij Kruidvat verkopen ze nu leuke herfstboekjes voor ongeveer €3,50 per stuk. Ook zou je eens kunnen kijken bij de kringloop.

Voorbeelden van herfstboeken die je op de herfst tafel zou kunnen leggen:

Herfst spelletjes

Laats ontving ik Egeltje Plof. Een superleuk herfstspel voor kleine kinderen. De stekeltjes (Nerf pijltjes) op de rug schieten plotseling omhoog als je een aantal keren op zijn neusje drukt. Niet erg pedagogisch maar wel heel grappig! Lees hier onze review over Egeltje Plof. Bestellen kan hier.

Wat ook een leuk herfstspelletje is? Squirrels Go Nuts van SmartGames. Let op, dit spel is wel pas vanaf 6 jaar…

Speelgoed met thema herfst

De Hasbro Yellies zijn vrolijke spinnetjes die alle kanten oplopen. Lachen, gieren en brullen van plezier! Ik zocht eigenlijk nog naar kleine plastic speelgoed kabouters en herten maar die kon ik nergens vinden. De gekleurde houten regenboog poppetjes van Grimms zijn een goed alternatief! Uit het keukentje van mijn dochter haalde ik een houten theekopje met theezakje en een speelgoedtheepot met geluid.

Herfstdecoratie voor op de tafel

Naast spelletjes, speelgoed en prentenboeken kun je de tafel mooi versieren rond het thema herfst. De houten ‘kale’ boom kocht ik vorig jaar bij tuincentrum Oosterik in Denekamp. Vandaag kocht ik 3 ronde houten boomschijven van €1,99 per stuk bij de Kik en mini houten paddenstoelen voor €1,99. Kunststof herfstbladeren of een herfstguirlande koop je voordelig bij Action.

Seizoenstafel herfst - Voorbeelden thematafel herfsttafel
Leuke tip om te pinnen?

Ga jij ook een herfsttafel maken of heb je er al een gemaakt? Mail je eigen foto naar info @ volgmama.nl of plaats hem onder het Facebookbericht. Wellicht kom je hem dan weer tegen in een nieuwe blog!

*Blog is niet gesponsord maar bevat wel een aantal affiliatie linkjes. Dat betekent als jij iets besteld via de linkjes, ik er een kleine commissie over krijg. Dit kost je niets extra en daardoor kunnen wij blijven bloggen.

Geef een reactie