Krokodillen sokken spel - Review

Review: Crocs’ Socks spel – Genomineerd voor Speelgoed van het jaar 2019

De krokodil is zijn sokken kwijt en kinderen (ook volwassenen) mogen hem helpen om van zijn enkele sokken weer setjes te maken… Daar gaat het om bij het spel Crocs’ socks van BS Toys, genomineerd speelgoed van het jaar 2019. Het is een geheugen- en reactiespel waarbij je een plopper gebruikt om de kaarten het snelst te pakken. Dat is leuk!

Crocs’ Socks

De krokodil mist een sok! Zorg dat je de eerste bent die zijn bijpassende sok vindt zodat kroko weer een compleet paar heeft. Het Crocs’ Socks! spel is een actief gezelschapsspel voor 2 tot 4 spelers, voor kinderen vanaf 4 jaar, en geschikt om te spelen door kinderen en ouders. Wij namen het spel mee op vakantie om te reviewen. Net als Lynx (lees hier de review van het Lynx spel) valt Crocs Socks ook onder de categorie zoekspelletjes voor kinderen.

Inhoud

Inhoud en review Crocs Socks
Inhoud van het spel Crocs’ Socks

Het spel bestaat uit een handleiding, 24 kaarten met gekleurde sokken, 24 kaarten met de krokodil met maar één sok aan en 4 ploppers.

Spelregels

Een van de deelnemers draait een kaart om (met de krokodil) en daarna probeert iedereen zo snel mogelijk de missende sok te vangen met de plopper. Maar let op! Heeft de kroko een linker-, of een rechtersok nodig? Met peuters en kleuters zou je eventueel kunnen beginnen door de helft van de kaarten eruit te halen en geen onderscheid te maken met de linker- en rechtersok.

Genomineerd Speelgoed van het Jaar 2019

Het Crocs’ Socks gezelschapsspel is genomineerd voor Speelgoed van het jaar 2019. Stemmen kan nog tot 3 november. De winnaars worden bekend gemaakt op 6 november.

Toelichting ontwikkelingspsycholoog:

Krok’s Sokken is een leuk gezelschapsspel waarbij goed kijken en reactiesnelheid belangrijk zijn. De spelers krijgen een plaatje te zien van Krok (een alligator) met maar één sok aan. Op tafel liggen een groot aantal kleurrijke plaatjes van sokken met allemaal verschillende patronen (links- en rechts georiënteerd). De kinderen moeten zo snel mogelijk de passende sok erbij zoeken. Als ze denken het kaartje met de juiste sok gezien te hebben, dan proberen ze die zo snel mogelijk op te pakken met een ‘plopper’ (gootsteenontstopper/stokje met een zuignap eraan). Kinderen moeten dus snel details waarnemen in het grotere totaalplaatje. Het vraagt om visueel scannen, waarnemen van visuele details, patroonherkenning, spiegelen en het ontwikkelen van een efficiënte zoekstrategie en daarnaast snel reageren, of juist jezelf afremmen als je ziet dat je toch niet het goede plaatje probeert vast te zuigen (‘inhibitie’). De combinatie van de plopper en het snel reageren zorgt voor veel hilariteit.

De spelers moeten wel redelijk aan elkaar gewaagd zijn. Kinderen die een stuk jonger zijn dan de anderen zullen zelden een kaartje te pakken krijgen en kunnen dan gefrustreerd raken.

Je kunt hier stemmen op het spel Crocs’ Socks voor de Speelgoed van het jaar verkiezing 2019. Vul nog wat gegevens in en wie weet maak jij kans op leuke prijzen! Bekijk ook welke spellen en speelgoed nog meer genomineerd zijn voor Speelgoed van het jaar 2019.

Crocs' socks memory spel voor kinderen

Review: Crocs’ Socks gezelschapsspel

Zodra ik het spel op tafel zette, pakten de kinderen meteen een plopper in de hand en vroegen “wat moeten we hier nu mee?” Toen ik vertelde dat we daarmee de kaartjes zouden pakken in plaats van met onze handen, en dat het een soort memoryspel was, konden ze haast niet wachten om te beginnen.

Het eerste spelletje speelden we met ons vieren. En ja… helaas kan ik beamen wat de ontwikkelingspsycholoog zegt. Mijn dochter van 4 jaar kan de kaarten over het algemeen minder snel vinden dan de anderen die meespelen. Op een gegeven moment werd ze ook echt boos. Jullie zijn veel te snel! ik doe niet meer mee… zegt ze dan. De jongens onder elkaar kunnen beter tegen elkaar spelen en als mijn dochter speelt dan help ik haar een handje mee. Het liefst speelt zij alleen als ik de krokodillenkaarten stuk voor stuk omdraai. Zo kan ze wel een beetje oefenen en ziet ze op een rustig tempo welke sokken er allemaal zijn. Elke sok heeft andere kleurtjes en een ander patroon. Samen met een leeftijdsgenootje gaat het spel bij de kleuter goed.

Het spel vinden wij leuk en uitdagend als het met leeftijdsgenootjes wordt gespeeld of met kinderen die aan elkaar gewaagd zijn. Het ploppen vinden de kinderen erg leuk om te doen, dat maakt het spel ook erg uniek, en het is elk potje weer spannend wie er de meeste sokkenpaartjes weet te verzamelen. Ook kunnen peuters en kleuters met het spel het verschil tussen links en rechts leren. De kaarten zijn stevig en zeg eerlijk een krokodil met sokken aan is toch ook hilarisch?

Kennen jullie het spel Crocs’ Socks al?

One thought on “Review: Crocs’ Socks spel – Genomineerd voor Speelgoed van het jaar 2019

Geef een reactie