sint-maarten-met-kinderen-vieren-traditie-tips

Sint Maarten met kinderen vieren: het feest van de lichtjes

Sint Maarten, ook wel bekend als het feest van de lichtjes, is een Nederlandse traditie die elk jaar op 11 november wordt gevierd, zo ook in 2023.

Voor veel kinderen is dit een van de hoogtepunten van het jaar. Niet alleen omdat ze met hun lampions langs de deuren mogen om liedjes te zingen in ruil voor snoep, maar ook vanwege de gezelligheid en het samenzijn.

Maar hoe vier je Sint Maarten op een kindvriendelijke manier? In dit artikel geven we je een uitgebreid overzicht!

De geschiedenis van Sint Maarten

Voordat we ingaan op hoe je Sint Maarten met kinderen kunt vieren, is het interessant om even stil te staan bij de geschiedenis van dit feest. Sint Maarten is vernoemd naar de heilige Martinus van Tours, die bekend stond om zijn vriendelijkheid en liefdadigheid.

De meest bekende legende vertelt dat hij de helft van zijn mantel gaf aan een bedelaar om hem tegen de kou te beschermen. Dit symboliseert het delen en geven, wat centraal staat tijdens het feest.

Lampions maken voor Sint Maarten

De voorbereidingen voor Sint Maarten beginnen vaak al weken van tevoren. Een van de leukste activiteiten is het maken van lampions. Hierbij kun je zo creatief zijn als je zelf wilt! Er zijn verschillende manieren om een lampion te maken:

Papieren lampions

Deze zijn vaak het makkelijkst en snelst te maken. Je kunt speciaal lampionpapier kopen of gebruik maken van dik gekleurd papier. Laat je kinderen hun eigen ontwerpen tekenen of schilderen.

Lampions van oude melkpakken

sint-maarten-lampion-melkfles-wasmiddel-fles-melkpak

Een duurzame en stevige optie. Snijd een melkpak aan de bovenkant open, laat je kind het versieren en bevestig een lichtje binnenin. Hier lees je een mooi voorbeeld hoe je een lampion van een leeg melkpak maken kunt.

Pompoenlampions

In de herfst zijn er volop pompoenen verkrijgbaar. Hol een pompoen uit en snijd er een gezichtje in voor een griezelige touch!

Liedjes oefenen

Bij Sint Maarten horen natuurlijk ook de traditionele liedjes. Het is leuk om samen met je kinderen enkele dagen voor het feest de liedjes te oefenen. Denk aan klassiekers zoals ‘Sint Maarten, Sint Maarten’, ‘De koeien hebben staarten’ en ‘Elf november is de dag’. In deze blog doe inspiratie op voor makkelijke Sint Maarten liedjes met tekst.

Veiligheid voorop

Hoewel Sint Maarten een feestelijke gelegenheid is, is het belangrijk om ook aan de veiligheid te denken, zeker met kleine kinderen. Hier zijn enkele tips:

  1. Gebruik LED-lampjes: In plaats van kaarsen, die gevaarlijk kunnen zijn, is het verstandig om LED-lampjes in de lampion te gebruiken.
  2. Reflecterende kleding: Laat je kinderen reflecterende kleding of bandjes dragen, zodat ze goed zichtbaar zijn in het donker.
  3. Ga in groepjes: Het is altijd veiliger (en gezelliger!) om met een groepje kinderen en volwassenen langs de deuren te gaan.

De avond zelf

Op de avond van Sint Maarten is het tijd voor de grote optocht! Kinderen gaan, vaak vergezeld door hun ouders, met hun lampions langs de deuren om hun liedjes te zingen. Als beloning krijgen ze snoep of fruit.

Tips voor ouders:

  1. Spreek een route af: Zeker in grotere steden of dorpen kan het handig zijn om van tevoren een route uit te stippelen.
  2. Neem een tas mee: Om al het snoep in te verzamelen!
  3. Respecteer huizen zonder licht: Niet iedereen doet mee aan Sint Maarten. Als er geen licht brandt bij een huis, is het een teken dat ze niet meedoen.

Na Sint Maarten

Na afloop van de optocht is het natuurlijk tijd om het verzamelde snoep te bewonderen (en te proeven!). Als ouder kun je afspraken maken over hoeveel snoep je kind per dag mag eten om te voorkomen dat ze alles in één keer opeten.

Sint Maarten is een prachtige traditie die kinderen de waarde van delen en samenzijn leert. Door samen voor te bereiden, liedjes te zingen en langs de deuren te gaan, worden er mooie herinneringen gecreëerd die ze hun hele leven bij zullen blijven. Het vieren van Sint Maarten met kinderen is een feest voor jong en oud! Veel plezier!

Geef een reactie