sinterklaas pepernoten spelletjes

Spelletjes met pepernoten voor thuis en in de klas

In het kader van Sinterklaas hebben wij weer een aantal leuke activiteiten bedacht. ‘Spelletjes spelen met pepernoten’ en ze daarna – of stiekem tussendoor – lekker opsnoepen. Daar zeggen weinig kinderen ‘nee’ tegen. Ook zitten er een paar leuke pepernotenspelletjes voor volwassen bij, zoals dammen met kruidnootjes. Leuk om eens te doen tijdens de sinterklaasperiode, in de klas of als activiteit en vermaak op pakjesavond.

6 x leuke pepernoten spelletjes

Het idee voor dit blog met pepernoten spelletjes is ontstaan omdat mijn vijfjarige kleuter op dit moment meer uitdaging nodig heeft. Tellen kan ze al maar nu wilde ze ook rekensommetjes proberen. Meestal telt ze dan op haar kleine vingertjes maar met pepernoten of snoepjes is dat een stuk leuker!

Pepernotenspel 1: Rekenen met pepernoten

Je kunt veel rekensommetjes met pepernoten verzinnen. Leg de kruidnootjes in groepjes van twee en laat kinderen de juiste oplossing in pepernoten neerleggen of splitsen als rekenopdracht. Sommige juffen en meesters uit groep 3 & 4 doen dit soort spelletjes ook in de klas of geven dit mee als thuisoefening.

Rekenen met pepernoten iets te makkelijk? Je kunt er ook een voelspelletje van maken. Stop een willekeurig aantal pepernoten in een ondoorzichtig pepernotenzakje en laat kinderen raden hoeveel pepernoten in het zakje zitten door blind te voelen/tellen.

Sint 2021Sint 2021

Pepernotenspel 2: Piramide kruidnoten dobbelspel

Het piramidespel (ook wel kruidnotenspel) is een van de bekende dobbelspelletjes met pepernoten. Het spelletje werkt heel eenvoudig. Ieder kind legt de kruidnoten of pepernoten op de cirkels neer. In totaal heb je er dus 21 per kind nodig. Om de beurt wordt er gegooid met de dobbelsteen. Gooi je twee, dan mag je het rijtje van twee in een bakje bewaren. Als de rij al is opgegeten, dan moet je een beurt overslaan tot je weer aan de beurt bent. De printable voor het pepernoten piramide spel vond ik op www.juf-joyce.nl

Pepernoten spelletjes voor pakjesavond - dobbelspel met kruidnootjes
Pepernoten piramide dobbelspel

Pepernotenspel 3: Naam schrijven met pepernoten

Dit is meer spelen dan een spelletje maar bijna elk kind vindt dit leuk: zijn of haar naam schrijven met pepernootjes! Je kunt er eventueel een wedstrijd van maken. Bijvoorbeeld wie er het snelt het woord ‘Sint’ kan neerleggen. Goed leesbaar natuurlijk!

sinterklaas spelletjes - naam schrijven met pepernoten
Naam schrijven met pepernoten

Pepernotenspel 4: Pepernootje pepernootje… variant op balletje balletje

Balletje balletje is een klassiek spelletje of goocheltruc. Ik denk dat iedereen dit wel kent. Je hebt 3 dezelfde bekertjes nodig en die zet je op zijn kop op tafel. Onder een beker stop je twee pepernoten en onder de andere bekers zit niets. Dit laat je zien aan degene met wie je speelt. Het is de bedoeling dat hij of zij goed gaat opletten. Verwissel de bekers een paar keer in rap tempo door en langs elkaar zonder ze op te tillen. Klaar? Dan mag er geraden worden onder welke beker de balletjes (pepernoten) zitten. Als het goed geraden is mogen de pepernoten worden opgegeten.

Balletje balletje - sinterklaas pakjesavond spelletjes met pepernoten of kruidnoten
Balletje balletje spel maar dan met kruidnootjes

Pepernotenspel 5: Dammen met pepernoten

Dammen met pepernoten, hoe leuk is dat! Als je een dambord hebt, maak het bord dan even schoon (wel zo fris als je de pepernootjes nog wilt opeten) en zorg dat je twee verschillende soorten kruidnoten hebt. Bijvoorbeeld normale kruidnootjes en witte chocolade kruidnoten. Zo heeft elke speler zijn of haar eigen kleur. De pepernoten die je hebt geslagen en die van het bord af mogen kan je meteen opeten.

spelletjes met pepernoten - kruidnoten dammen
Damspel met pepernoten

Pepernotenspel 6: Pepernoten stapelen

Als laatste meteen het moeilijkste spelletje, pepernoten stapelen. Stapel pepernoten op elkaar en diegene die de meeste op elkaar kan zetten heeft gewonnen!

Nog overgebleven pepernoten? Kijk dan eens naar het kruidnootjes tiramisu recept van Jungja.

2 thoughts on “Spelletjes met pepernoten voor thuis en in de klas

Geef een reactie