Keuken mini make over tips ideeën

Tips voor een mini make-over van de keuken

Heb jij een huurwoning of koophuis en kan jouw keuken wel eens een opknapbeurt gebruiken? Lees dan hier onze tips voor een mini make-over van de keuken en pimp it up! Met slechts een paar kleine aanpassingen zoals nieuwe handgrepen op keukenkastjes, ziet een keuken er al meteen heel anders uit. Gaaf toch?

Ook wij hebben onlangs onze open keuken onder handen genomen, en delen het resultaat met voor én na foto’s in dit blog. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden…

Keuken mini make-over

Een splinternieuwe keuken is een behoorlijke uitgave. Mocht je in een huurwoning zitten, vraag je je misschien af of een nieuwe keuken de investering waard is. Vaak is dit helemaal niet nodig en kun je voor een low-budget jouw keuken opknappen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je al een hele mooie keuken hebt, maar dat het kriebelt om er iets aan te veranderen. Om deze redenen delen we graag wat tips en inspiratie voor een keuken mini make-over!

Tip 1: handgrepen van keukenkastjes vervangen

De deurgreep is al tijden de deurgreep niet meer. Het is namelijk een waar interieurobject geworden! Het dient niet alleen te passen bij je deur, maar ook bij de rest van het interieur. Dus ook de deurgreepjes op keuken kastjes, je koelkast etc. Bij onze mini make-over hieronder zie je goed wat andere handgrepen op keukenkasten kunnen doen. Een maximale impact door een kleine ingreep. Zo’n mega verschil!

Een deurgreep mag gezien worden. Gebruikelijk is de deurgreep met RVS-look of -afwerking; deze zie je terug in vrijwel elk huishouden. Onder de millenials speelt er echter een nieuwe trend: de matzwarte deurgreep. De zwarte deurgreep geeft op subtiele manier een keuken of kast een stoer karakter; waar RVS(-look) zorgt voor een moderne touch. Zo doet een zwarte handgreep snel industrieel aan; en oogt een handgreep van RVS snel modern.

Handgreep keukengreep mat zwart joost industrieel look
De populaire matzwarte deurgreep ‘Joost’ van Deurgrepenwinkel.nl

Tip 2: keukenkastjes een andere kleur verven

Tegenwoordig is het helemaal hip om auto’s en meubelstukken te wrappen met speciale folie, zo ook complete keukens. Als je het zat bent trek je het er weer af. Goedkoop is het helaas niet. Gemiddeld betaal je tussen de 500 en 1500 euro om een complete keuken te wrappen. Een ander (en budgetvriendelijker) alternatief is het verven van keukenkastjes. Hiervoor heb je speciale verf nodig, bijvoorbeeld Flexa Mooi Makkelijk Keukenkasten.

Tip 3: keukenwand veranderen

Je keuken krijgt meteen een frisse look door de keukenwand te veranderen. Deze kun je bijvoorbeeld stoer betegelen met Hexagon tegels, behangen of verven in een ander kleurtje. Ook zijn er speciale anti-spat platen die je op maat kunt laten maken.

Meer leuke ideeën om een keuken te pimpen

Andere manieren om je keuken op te leuken zijn een ander aanrechtblad, spotjes plaatsen, een schilderij of klok ophangen in de keuken, keukentextiel vervangen voor een nieuw kleurtje en zo zijn er vast nog veel meer dingen die je kunt veranderen.

Resultaat van onze eigen gepimpte keuken

Het maken van dit blog vond ik best spannend want hiermee deel ik ook een stukje privé en geef ik jullie een kijkje in onze open keuken en leefruimte. Wij wonen met ons vijfkoppige gezin in een vrijstaand koophuis en de leefruimte heeft veel hoeken. De keuken is echt zo’n beetje 1/3 van onze woonkamer. Deze keuken zat al in dit huis toen wij het kochten en hebben wij zo overgenomen van de vorige bewoners. Hij is groot, wat gedateerd (uit 2002), bestaat uit twee delen en is niet bepaald onze smaak. Vroeger was het vast hip zo maar tijden veranderen en smaken ook…

Omdat wij naast onze normale hypotheek een bouwspaarplan hypotheek hebben, komt er over een paar jaar een geldsom vrij dat wij alleen aan het huis (voor meerwaarde) mogen besteden of in de hypotheek stoppen. Daar gaan wij t.z.t onze droomkeuken met kookeiland mee realiseren. Je moet iets te wensen overlaten hè. 😉

Des te leuker om nu alvast met wat simpele aanpassingen onze keuken een mini make-over te geven!

Voor de keuken mini make-over

Onze keuken is schoon, alle apparaten werken. Hier en daar zijn er wel wat stootpuntjes en krasjes aan deurtjes ontstaan, maar hij is van degelijke Duitse kwaliteit. De meeste Duitsers kopen een keuken voor hun leven en nemen hem ook mee als ze gaan verhuizen. Het meest storende aan de hele keuken vond ik de donkergroene randen die je overal ziet terug komen.

Keuken mini makeover - Foto voor
Keuken pimpen make-over open keuken kookeiland

Tijdens de keuken mini make-over

Als eerst hebben wij de hele keuken uitgesorteerd, opgeruimd, uitbundig schoongemaakt en daarna de glazen kastdeurtjes van ondoorzichtig folie voorzien. Dit was absoluut geen makkelijk klusje en één deurtje moet opnieuw. Het is zo veel fijner dat je niet tegen de inhoud aankijkt. Het maakt niet uit wat je in het kastje zet, als het zo doorzichtig is oogt het erg rommelig. Dat is dus verandering nummer 1!

Als tweede hebben wij de keukenkraan vervangen voor een nieuw exemplaar. Dit zwarte exemplaar hebben wij onlangs bij de LIDL gekocht.

Waar ik het meest naar uitkeek en wat ook de grootste verandering maakt, zijn de matzwarte deurgrepen. Deze vond ik bij deurgrepenwinkel.nl

Voordat je keukenhandgrepen gaat vervangen is het wel belangrijk om de juiste maat op te meten. Je meet dan de lengte tussen de middelpunten van beide gaten. In principe kan er daarna weinig mis gaan. Als je twijfels of vragen hebt dan kun je zelfs advies vragen op de chat.

De laatste handgreep vastzetten en dan zit dit klusje erop!

De deurgrepen werden netjes geleverd, stuk voor stuk verpakt om beschadiging te voorkomen en met twee maten schroeven. Echt top! Het verwisselen van de handvatten was zo gepiept, behalve bij de koelkast en een draaikast. Daar moesten eerst even wat meer schroeven los gemaakt worden om er beter bij te kunnen.

Na de keuken mini make-over

Keuken mini make-over foto na
Keuken mat zwarte handgrepen joost deurgrepen interieur
Keuken makeover foto mini na resultaat

Dit is dus het resultaat en wij zijn er erg blij mee! Weg met de ballenhangers (zo noemden we de vorige grepen haha) en hallo stoere handgrepen! De keuken oogt direct een stuk jonger en ik stoor mij nu niet meer zo aan de donkergroene randen. Hier kunnen we mooi een paar jaar mee vooruit.

Heb jij al eens nagedacht over een keuken make-over? Wat zou jij aan jouw keuken willen veranderen?

7 thoughts on “Tips voor een mini make-over van de keuken

Geef een reactie