minder plastic in de keuken tips duurzaam leven

Duurzaam leven: tips voor minder plastic in de keuken

We weten allemaal dat plastic slecht is voor het milieu. Het duurt honderden jaren om te ontbinden, en het komt vaak in onze oceanen terecht waar het het zeeleven schaadt. Als je je afhankelijkheid van plastic wilt verminderen, is de keuken een prima plek in huis om mee te beginnen! Het zal je misschien wel verbazen dat er heel wat manieren zijn om de hoeveelheid plastic die je in je keuken gebruikt te reduceren. Hier zijn een paar duurzame en nuttige tips voor minder plastic in de keuken. Dat wil jij toch ook?

Bijenwas en katoenen wikkels

Met een klein beetje moeite kun je de hoeveelheid plastic in je keuken aanzienlijk verminderen. Aluminiumfolie en huishoudfolie kun je vaak vervangen door bijenwas of katoenen wikkels. Deze kun je onder andere kopen bij Duurzaamheidsshop.nl; een fijne webshop met natuurlijke producten voor je huid, huis en voor onderweg. Bijenwas wordt gemaakt door honingbijen en kan voor allerlei doeleinden gebruikt worden, waaronder het maken van folie. De bijenwasfolie bestaat uit bijenwas, katoen en hars, en heeft van nature een antibacteriële werking. Het is een wat steviger doekje dat je eenvoudig kunt omvouwen en is bijvoorbeeld ook te gebruiken om je brood mee in te wrappen voor een lunch buiten de deur.

Glazen potten

Probeer voedsel te bewaren in glazen potten in plaats van in plastic bakjes. Er bestaan zelfs winkels en supermarkten zoals “Pieterpot”, waar je voedsel al geheel plasticvrij (in glazen potten met statiegeld) kunt laten bezorgen.

Glazen potten zijn ook een prima manier om je voedsel in te bewaren omdat ze luchtdicht kunnen worden afgesloten. Dit betekent dat je voedsel langer vers blijft. Bovendien is glas niet giftig, zodat je erop kunt vertrouwen dat je voedsel niet door schadelijke chemicaliën wordt verontreinigd. Tenslotte is glas een duurzaam materiaal dat steeds opnieuw gerecycleerd kan worden zonder zijn kwaliteit te verliezen. Dus, als je een betere manier zoekt om je voedsel te bewaren, schakel dan over naar glazen potten.

duurzaamheid - minder plastic in de keuken tips

Verse groenten en fruit i.p.v voorgesneden in zakjes

Kant en klaar gesneden groente is makkelijk maar zit natuurlijk wel weer in een plastic zak. Neem een herbruikbare groente- en fruitzak mee en koop al je groente en fruit vers bij de groenteboer, op de markt of in de supermarkt en snijdt zelf. Zo voorkom je onnodig gebruik van plastic. Investeer ook in een goede boodschappentas die je elke keer weer kunt gebruiken.

Alternatieven voor plastic rietjes

Rietjes worden veel gebruikt bij gezinnen met kinderen. Niet echt duurzaam, maar er zijn tegenwoordig een aantal goede alternatieven voor plastic rietjes. Het is een kwestie van even wennen, want het materiaal is natuurlijk niet te vergelijken met plastic.

Alternatieven voor plastic rietjes zijn:

  • Bamboe rietjes
  • RVS rietjes
  • Rietjes van glas
  • Biologisch afbreekbare rietjes

Welke van bovenstaande tips gebruik jij al om plastic in de keuken te verminderen?

Lees ook:

Geef een reactie