Voorbereiden eerste schooldag tips blog

Voorbereiden op de eerste schooldag doe je zo!

De eerste schooldag is een hele gebeurtenis voor zowel kinderen als ouders. Het is een spannende tijd, maar ook overweldigend met alle nieuwe dingen. Of je je kind nu naar de basisschool gaat of afstudeert aan de middelbare school, deze blogpost heeft alles wat je moet weten over de voorbereiding op het begin van een nieuw schooljaar.

1. Check of je alle benodigdheden die je kind mee moet nemen voor de eerste schooldag hebt en voorzie ze van naam

Kleuters die voor het eerst naar school gaan, hebben in de meeste gevallen niet meer dan een klein rugzakje, broodtrommel, drinkbeker en gymspullen nodig. Op de middelbare school of het voortgezet onderwijs krijgen kinderen vaak een lijst mee naar huis waarop de schoolspullen staan die moeten worden aangeschaft. Boeken kun je vaak lenen (en kaften) maar toch is er het een en ander dat je moet aanschaffen. Check dat je alle benodigdheden voor school ruim op tijd voor de eerste schooldag in huis hebt. Koop sportkleding en gymschoenen vlak van te voren. Kinderen kunnen in de vakantie soms nog een groeispurt krijgen. Met de naamstickers van Goedgemerkt kun je heel makkelijk én leuk alle schoolspullen labelen met naam en eventueel de klas van je kind.

2. Pak de lunch in voor de eerste dag en maak een lijst van wat je voor de week aan eten voor school nodig hebt

Een goed ontbijt helpt je kind de ochtend doorkomen. Op school zijn er (lunch)pauzes. De lunchtrommel kun je vullen met brood, fruit of ander (gezond) lekkers. Vergeet ook de naschoolse snacks niet! Wees voorbereid met een extra snack of twee voor het geval je kind overblijft of later op de dag honger heeft.

3. Zorg dat je kindje voldoende slaapt op de avond voor de school begint

De eerste schooldag is voor de meeste kinderen altijd een zenuwslopend moment. De gedachte dat je nieuwe vrienden gaat maken en nieuwe dingen moet leren kan overweldigend zijn, maar er zijn enkele manieren om de overgang te helpen vergemakkelijken.
Ten eerste is het belangrijk om vroeg met je huiswerk te beginnen, zodat je er in de klas niet voortdurend mee bezig bent. Ten tweede, probeer voldoende te slapen voor de eerste schooldag – het helpt met alles, van concentratie tijdens de les, stemmingsniveau gedurende de dag, en het algemene stressniveau.

4. Kijk de schooltas en schoolspullen van je kind zorgvuldig na op gebreken en vervang deze indien nodig

De eerste schooldag staat voor de deur. Als je een ouder bent, is het tijd om ervoor te zorgen dat je kind dit jaar alles heeft wat het voor de klas nodig heeft. Een essentieel item dat zijn weg in hun rugzak moet vinden is een set nieuwe pennen en potloden. Sommige kinderen houden van bepaalde kleuren of soorten, dus overleg eerst met hen voor je je aankoop doet of ga samen schoolspullen kopen. Zorg ervoor dat er zowel aan het oppervlak als aan de binnenkant van de loop geen gebreken zijn als je ze thuis uittest voor je ze aan je kind overhandigt, zodat ze in de klas geen problemen hebben. Richt je ook op het vinden van kwaliteitsartikelen, want die gaan langer mee dan goedkopere van minderwaardig materiaal, die zonder waarschuwing gemakkelijk kunnen breken! Check ook de schooltas en andere schoolspullen op gebreken.

5. Maak je kind enthousiast voor school door met hem of haar te praten en uit te zoeken waar hij of zij zich op verheugt

De eerste schooldag van een kind is er een die ze zich voor altijd zullen herinneren. De opwinding, de zenuwen, en de anticipatie op wat hen op hun eerste dag te wachten staat, maken allemaal deel uit van deze gedenkwaardige ervaring. Hier zijn enkele manieren waarop je je kind enthousiast kunt maken over naar school gaan door met ze te praten.

1) Vraag ze of ze nog vragen voor je hebben over school, zodat ze zich beter voorbereid voelen voor hun grote dag aanbreekt!

2) Praat met je kinderen over wat we op school zouden kunnen zien of doen (b.v.: “We gaan leren lezen!”).

3) Help je kinderen een lijst te maken van dingen die ze mee willen nemen als het tijd is voor back-to-school shopping en/of zoek samen de spulletjes uit.

Lees ook ons blogverhaal over de Einschulung op de basisschool in Duitsland, daar maken ze pas echt een feestje van de eerste schooldag!

One thought on “Voorbereiden op de eerste schooldag doe je zo!

Geef een reactie