waarom-gaan-kinderen-met-halloween-langs-de-deuren

Waarom gaan kinderen met Halloween langs de deuren?

Halloween is een feest dat elk jaar op 31 oktober wordt gevierd. Het is een tijd van pompoenen, griezelige kostuums en natuurlijk kinderen die van deur tot deur gaan, roepend “Trick or Treat!” of in het Nederlands: “Snoep of je leven!“.

Maar waarom eigenlijk gaan kinderen met Halloween langs de deuren om snoep (of een traktatie) te vragen? Dit artikel duikt diep in de oorsprong en betekenis van deze geliefde traditie.

De geschiedenis van Halloween

Voordat we begrijpen waarom kinderen met Halloween langs de deuren gaan voor snoep, moeten we eerst de oorsprong van Halloween zelf begrijpen. De geschiedenis van Halloween kan worden herleid tot het oude Keltische feest van Samhain.

De Kelten, die leefden in het gebied dat nu Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Noord-Frankrijk is, vierden hun nieuwjaar op 1 november. Deze dag markeerde het einde van de zomer en het begin van de koude, donkere winter. Ze geloofden dat de nacht vóór het nieuwe jaar, de wereld van de levenden en de doden vermengd werden.

Om zichzelf te beschermen tegen de geesten en spoken die deze nacht terugkeerden naar de aarde, droegen de Kelten kostuums, vaak gemaakt van dierenhuiden, en maakten ze lawaai om de geesten weg te jagen.

De komst van het christendom

Toen het christendom zich verspreidde naar Keltische gebieden, werden veel van de heidense tradities geïntegreerd in christelijke vieringen.

In de 9e eeuw vestigde de kerk 1 november als Allerheiligen, een dag om alle heiligen en martelaren te eren. De dag vóór Allerheiligen, de oude Samhain, werd All Hallows’ Eve genoemd, wat uiteindelijk Halloween werd.

Lees ook: Allerheiligen met kinderen vieren.

De oorsprong van Trick or Treat

De traditie waarbij kinderen van deur tot deur gaan, vindt zijn oorsprong ook in de oude en middeleeuwse gewoonten. Tijdens Allerheiligen in Engeland, bijvoorbeeld, namen arme mensen deel aan ‘souling’, waarbij ze langs de deuren gingen en voedsel kregen in ruil voor gebeden voor de overleden familieleden van de gevers.

In Schotland en Ierland was er een soortgelijke praktijk, genaamd ‘guising’, waar kinderen en jongeren zich verkleedden en deuren aandeden voor voedsel of geld. In plaats van gebeden zouden deze kinderen vaak een liedje zingen, een grap vertellen of een trucje doen – vandaar de term ’trick or treat’.

trick-or-treat-wat-is-het-oorsprong-en-traditie-kinderen-langs-de-deuren-halloween

Halloween in Amerika

Halloween werd populair in Amerika rond de 19e eeuw, toen grote groepen Ierse en Engelse immigranten naar het land kwamen. Met hen brachten ze hun tradities en gebruiken mee, waaronder het vieren van Halloween en het langs de deuren gaan voor snoep of traktaties.

In de 20e eeuw werd trick-or-treating steeds populairder in Amerika.

Het werd gezien als een goedkope manier voor de hele gemeenschap om deel te nemen aan de Halloween-viering. Bovendien, na de suiker rantsoenering tijdens de Tweede Wereldoorlog, zagen snoepbedrijven trick-or-treating als de perfecte gelegenheid om hun verkoop te stimuleren, wat leidde tot een grotere commercialisering van het feest.

Waarom blijven kinderen trick-or-treaten?

De reden waarom kinderen blijven trick-or-treaten is veelzijdig:

Voor snoep en beloningen

Kinderen zijn dol op snoep, en Halloween biedt hen de perfecte gelegenheid om een voorraad zoetigheden op te bouwen.

Verkleden

Halloween geeft kinderen de kans om zich te verkleden als hun favoriete personages, monsters of helden.

Gemeenschapsgevoel

Trick-or-treating moedigt kinderen aan om interactie te hebben met hun buren en versterkt het gemeenschapsgevoel.

Traditie

Het is voor sommigen een traditie die generatie op generatie wordt doorgegeven. Kinderen kijken ernaar uit om net als hun ouders en grootouders langs de deuren te gaan.

Halloween en de traditie van trick-or-treating hebben diepe wortels die teruggaan tot oude vieringen en gewoonten.

Hoewel het feest en de tradities in de loop der tijd zijn geëvolueerd, blijft de kern van de viering – het eren van de overledenen, de overgang van seizoenen en de vreugde van gemeenschap en verbeelding – tot op de dag van vandaag voortbestaan en staat het vaak op de Halloween bucketlist voor kinderen.

Gaan jullie kinderen met Halloween langs de deuren?

Geef een reactie