waterspelletjes-buiten

De top 10 leukste waterspelletjes voor kinderen in de zomer

Waterspelletjes zijn superleuk voor een kinderfeestje in de zomer. Of gewoon zomaar om even af te koelen met dit warme weer. Met mijn kinderen probeerden we buiten een paar leuke waterspelletjes uit zoals flessenvoetbal en schatzoeken in het water. De leukste tips en ideeën met inspiratie voor waterspelletjes hebben we voor jullie op een rijtje gezet.

Gisteren speelde ik samen met mijn drie kinderen een partijtje flessenvoetbal en daar hadden we zo’n lol mee. Dit is voor mij echt jeugdsentiment! Mijn kinderen spelen heel graag met water. In bad, in het zwembad, in een sensory bak met spulletjes erin, en als de watersproeier het gras staat te sproeien kunnen ze het soms ook niet laten om door de waterstralen heen te rennen en springen. We hebben ook al het één en ander aan waterspeelgoed voor in de achtertuin maar de leukste spelletjes met water zijn toch echt de simpele waterspelletjes waar je in principe niet veel voor nodig hebt.

Waterspelletjes

flessenvoetbal-spelregels-waterspelletjes
Flessenvoetbal met flessen water als raakdoel

Flessenvoetbal: voetbal met flessen water

De spelregels voor flessenvoetbal zijn heel makkelijk en je kunt dit met meerdere personen spelen. Je vult voor iedereen een plasticfles water. Let op dat je in alle flessen even veel water doet. Ga allemaal ongeveer 10 meter uit elkaar staan en zet de fles water zonder dop voor je neer. Je blijft altijd achter je fles staan en niet ervoor. Vanaf hier probeer je de flessen van je tegenstanders om te trappen. Is er een fles water omgevallen? Dan moet degene van wie de fles is eerst de bal pakken en daarna zijn of haar fles weer rechtop zetten. Degene die na afloop van dit voetbalspel nog het meeste water in de fles heeft zitten heeft gewonnen. Ik speelde dit samen met mijn kinderen, op de manier van vroeger, en een spel duurt iets meer dan een half uur.

Waterballonnen gooien en vangen

Waterballonnen vullen vind ik echt een ramp. Ik ben daarom ook blij met de zelfsluitende waterballonnen anno nu zoals de Bunch O Balloons, die zich vanzelf aan een soort tros rietjes vullen als je de dop aan de waterkraan aansluit. Bak of emmer eronder en de waterballonnen zijn klaar om mee te spelen. Geen moeilijk gedoe en  je hebt er zo 100 klaar in één minuut!

Het spel? Gooi de waterballonnen een voor een vanaf een afstandje naar elkaar en probeer ze te vangen. Wie de meeste ballonnen heel weet te houden is de winnaar.

Helaas pindakaas moet je daarna wel alle kapotte ballonnen uit de tuin rapen. Een taakje waar de meeste kinderen en ouders nou vaak geen zin in hebben…  Sponsballen maken is een duurzamer alternatief voor  waterballonnen en je kunt ze tig keer hergebruiken.

waterspelletjes-top-10
Waterballonnen aan trosjes vullen gaat veel makkelijker en is tijdsbesparend. Fotocredits waterballonnen: Smiltena – Shutterstock

Eierlopen met waterballonnen

Eierlopen met eieren kennen jullie allemaal wel. Bespaar je de moeite om met een waterballon op een normale lepel te lopen. Ik garandeer je dat dat niet gaat lukken. Dit spel werkt eigenlijk hetzelfde als met eierlopen maar dan leg je een waterballon op een bakspatel of pollepel. Succes!

Watergevecht met waterpistolen

Een beetje oldskool maar het blijft leuk om elkaar nat te spuiten met waterpistolen. Spreek wel even een gebied af zodat je weet hoever je kunt rennen en dat je weet waar je kunt schuilen.

Lees ook: Dit zijn de leukste waterpistolen spelletjes

Waterspelletje pingpongballen schieten

Voor dit spelletje heb je een aantal lege flessen in verschillende maten nodig. Bijvoorbeeld bierflesjes, frisdrankflessen etc. Zet ze buiten verdeeld op de tuintafel. Zorg verder voor een emmer of een bak water en een paar waterpistooltjes. Draai de doppen van de flessen en leg de ping pong ballen erop. Probeer de ballen vanaf een meter afstand van de flessen te schieten. Ik heb het zelf ook geprobeerd en voor volwassenen is dit ook best een leuk waterspelletje.

waterbaan-waterglijbaan-diy
Fotocredits: Monkey Business Images – Shutterstock – Roetsjjj op de waterbaan..

DIY: Zelf een waterbaan of waterglijbaan maken

Heb je een glijbaan in de tuin staan? Mooi! Dan hoef je alleen de tuinstang met een kabelbinder vast te zetten aan de bovenkant van de glijbaan en de kraan aan te zetten. Als je geen glijbaan hebt kun je bij de bouwmarkt of Welkoop een stuk plastic doek of zeil (zonder gaten) kopen of stevige vuilniszakken zoals die van KOMO openknippen en aan elkaar plakken met duct-tape om een waterbaan te maken. Let erop dan je de baan op een zachte ondergrond zoals gras legt en houdt de baan goed glad. Vroeger deden we dit wel eens op de camping en dan ging er ook een fles afwasmiddel overheen zodat we echt snel konden glijden. Wel minder leuk voor het gras trouwens..

Spel waterballonnen piñata

Hang wat ballonnen gevuld met water aan touwtjes op. Regel een stok en een blinddoek (of theedoek voor de ogen) en probeer om de beurt de waterballonnen kapot te slaan.

Lees ook: de leukste waterparken en aquaparken in Nederland.

Kunst maken: schilderen / kleuren met water

Is jouw kindje een echte Picasso? Pak een paar schilderkwasten en een bak water. Meer heb je niet nodig. Verf buiten met water snel een mooi kunstwerk op het terras of op de tegels voordat de zon de magische tekening laat verdwijnen. In plaats van met kwasten kun je met waterpistolen ook leuke tekeningen spuiten. Maak een leuke foto van het resultaat.

waterspelletjes
Fotocredits waterlab – EvgeniiAnd – Shutterstock

Water laboratorium: met water experimenteren

De kleine ontdekkers vermaak je met wat zandbakspeelgoed, plastic bekers, flessen, een vergrootglas, pipetjes, een zeef en trechters. Zet alles buiten neer op een lage tafel waar je kindje bij kan en laat hem of haar experimenteren in het waterlab.

Schatzoeken in het water

Dit is een leuk waterspel voor de wat grotere kinderen. Leg wat speelgoed of een paar snoepjes (die met papiertjes erom) in het zwembad of een bak water en laat je kindje ze zoeken met een blinddoek om. Wie vind de meeste ‘schatten’?

Papieren bootje laten varen

Vouw een stuk stevig papier tot een bootje of papieren hoedje en laat hem varen op het water. Dit kan ook makkelijk in je eigen zwembad achterhuis. Laat ze van de ene kant naar de andere kant varen en maak er een wedstrijdje van door de schepen vooruit te blazen met je handen op de rug.

waterspelletjes-kinderen-volwassenen

Welk waterspelletje vinden jullie het leukst? Ken jij nog andere leuke spelletjes met water?

De uitgelichte foto kinderen met waterpistolen is van Sergey Novikov – Shutterstock.

7 thoughts on “De top 10 leukste waterspelletjes voor kinderen in de zomer

Geef een reactie