watersporten-voor-kinderen-watersportactiiteiten-zomer-mogelijkheden

Watersporten voor kinderen

Het is weer zomer(vakantie)! Tijd om te gaan zwemmen, kanoën, SUP’en of andere leuke watersporten te doen of ontdekken. Maar welke watersporten zijn nu eigenlijk het meest geschikt voor kinderen? Wij hebben de leukste watersportactiviteiten en mogelijkheden voor kinderen op een rijtje gezet.

Waarom zijn watersporten goed voor kinderen?

Watersporten zijn goed voor kinderen omdat ze een uitdaging bieden en tegelijkertijd de kans op vermaak, sport en ontspanning. Het is belangrijk dat kinderen in hun vrije tijd iets doen wat ze leuk vinden, maar het is ook belangrijk dat ze iets uitdagends doen. Watersporten zijn daarom een perfecte optie. Kinderen die watersporten beoefenen, leren omgaan met teleurstellingen en uitdagingen, en ook hun doorzettingsvermogen en wilskracht komt daar bij kijken.

Welke soorten watersporten zijn er voor kinderen?

Er zijn allerlei verschillende watersporten voor kinderen waar je uit kunt kiezen, afhankelijk van de leeftijd en wat de interesse van je kind is. Als je kind bijvoorbeeld van snelheid houdt, kun je wakeboarden, waterskiën of surfen eens proberen. Vind je kindje het leuker om in het water te zwemmen en spelen, dan is waterpolo, duiken of rafting misschien iets voor hem of haar. SUP’en (Stand Up Paddling) is tegenwoordig ook een populaire activiteit onder kinderen en tieners. Hier zijn zelfs clubjes voor.

De 10 leukste watersportactiviteiten voor kinderen

Als je op zoek bent naar een leuke of nieuwe watersport voor je kind, dan is er genoeg keuze. Dit zijn de 10 leukste watersportactiviteiten voor kinderen. Bekijk de mogelijkheden hieronder.

1. Zwemmen

Zwemmen is een absolute klassieker onder de watersportactiviteiten en dat is natuurlijk niet voor niets. Het is niet alleen heel gezond, maar ook superleuk om te doen. Er zijn allerlei soorten zwembaden waar je terecht kunt, dus er is altijd wel eentje bij jou in de buurt. Je kind kan op zwemles om zwemvaardigheid te leren. Maar als je kindje al diploma’s heeft zijn zeemeerminzwemmen, wedstrijdzwemmen, schoonzwemmen of reddingzwemmen ook toffe watersporten.

2. Surfen

Surfen is een leuke en actieve watersportactiviteit voor kinderen. Je stapt op een surfboard en wordt getrokken door de golven. Het is heel erg leuk om te doen en je kunt er ook nog eens heel wat trucjes mee leren!

3. SUP’en

Paddleboarden of suppen is een activiteit op het water voor sportieve kinderen. Hierbij sta je op een soort surfplank en probeer je met een peddel vooruit te bewegen. Zittend kan ook. Het is echter wel heel erg leuk om te doen en je komt er meteen heel erg fit van terug! Als je niet weet waar je moet beginnen, dan kun je altijd een beginnersles nemen bij een supschool in jouw buurt. Voor kinderen zijn er zelfs speciale sups te koop en te huur. Deze zijn wat kleiner zodat het voor hun minder zwaar is. Ook zijn deze redelijk stabiel zodat kinderen het suppen sneller onder de knie kunnen krijgen.

4. Kajakken of kano varen

Kajakken en kano varen zijn leuke en rustige watersportactiviteiten voor kinderen. Je stapt in een kajak of kano en peddelt rustig over het water. Het is een heerlijke manier om even alles om je heen te vergeten en helemaal tot rust te komen.

5. Varen of zeilen

Varen vinden ook veel kinderen leuk! Je kunt bijvoorbeeld een boot huren en samen lekker op het water rondvaren. Zeilen is een andere populaire watersport voor kinderen. Het is een geweldige manier om de natuur te verkennen, en het geeft kinderen een echt gevoel van vrijheid.

6. Waterfietsen

Waterfietsen is ook een fijne activiteit op het water met kinderen. Je hoeft niet heel hard te fietsen, dus het is ideaal als je even wilt ontspannen. Bovendien is het ook nog eens heel erg leuk om te doen!

7. Wakeboarden of waterskiën

Al eens aan wakeboarden of waterskiën gedacht? Je stapt op een wakeboard of op de waterskiën en wordt getrokken door een boot of kabelbaan over het water. Echt iets voor kinderen die van snelheid houden en je kunt er ook trucjes mee leren.

8. Waterpolo

Waterpolo is een leuke en actieve watersportactiviteit voor kinderen. Het is een soort voetbal, maar dan in het water.

9. Rafting

Rafting is een andere leuke watersport voor kinderen die van een beetje avontuur houden. Vooral in de Belgische en Franse Ardennen zijn er veel mogelijkheden voor deze watersport. Ga nooit alleen op pad, maar boek hiervoor altijd een gids. Het is een spannende sport die kinderen echt laat genieten van het water. Raften is echter niet geschikt voor hele kleine kinderen, dus zorg ervoor dat je kind sterk genoeg is om het aan te kunnen voordat je ermee begint.

10. Snorkelen

Snorkelen is een relatief eenvoudige watersport waarmee je toch veel kunt zien onder water, en zeker ook geschikt voor kinderen met zwemdiploma’s. Op deze manier kunnen kinderen het water verkennen en de mooie vissen en planten in de onderwaterwereld bewonderen.

11. Duiken

Het klinkt misschien een beetje eng, maar het is een unieke ervaring. Als je kinderen duiken wil laten proberen, moet je wel wat voorzichtig zijn. Zorg ervoor dat ze altijd onder begeleiding van een volwassene zijn en dat ze goed uitgerust zijn met de juiste duikspullen.

Kies een watersport dat bij je kind past

Na het lezen van dit artikel weet je welke watersporten geschikt zijn voor kinderen. Kies een activiteit die bij het karakter, de leeftijd en de interesses van je kind aansluit, zodat hij of zij de watersport met plezier kan blijven beoefenen.

Geef een reactie