Reis om de wereld tussen de zandsculpturen in Garderen

Nog een paar weken school en dan hebben de kids ein-de-lijk zomervakantie! Noteer dit gave gezinsuitje maar vast op je ‘eropuit’ lijstje. Na een bezoekje aan ’t Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen zijn wij helemaal in de vakantiestemming. Het thema voor dit jaar is namelijk ‘Reis om de wereld’ en dat hebben ze tot in de details uitgewerkt. Check in met je boardingpass bij de stewardessen, vlieg naar verschillende landen, ontdek culturen, bekijk de zandsculpturen vanuit de lucht en mis de skyline niet. 😉

Even terug naar een aantal jaar geleden… Tijdens onze vakanties in Spanje zagen wij regelmatig kunstenaars bij het strand zitten die gave zandsculpturen hadden gecreëerd. Echt mooi om te zien! Ik kan mij er nog een aantal met Disney figuren herinneren. Vooral Cars en Micky Mouse waren erg leuk om te zien. Voor een vrije gift mocht je dan een aantal foto’s maken. Echt knap hoe men zulke zandkunstwerken kan maken. Maar je hoeft anno 2019 niet meer perse naar Spanje om naar zandsculpturen te bekijken… 😉

’t Veluws Zandsculpturenfestijn

Vanaf 12 april t/m 2 november 2019, van maandag t/m zaterdag is er een groots zandsculpturenfestijn in de beeldentuin in Garderen. De locatie ligt vrij centraal in Nederland, dichtbij de A1 tussen Barneveld en Apeldoorn en is daarom makkelijk te bereiken met de auto. Parkeren is gratis.

Dit jaar is ’t Veluws Zandsculpturenfestijn 2e geworden bij de verkiezing voor het leukste uitje van Gelderland, georganiseerd door de ANWB. ’t Veluws Zandsculpturenfestijn stond al een tijdje op ons lijstje om eens te bezoeken. Naar horen zeggen van bekenden zou dit het mooiste zandsculpturen-uitje in Nederland zijn, misschien zelfs wel van heel Europa! Afgelopen zaterdag bezocht ik samen met Jungja en onze vierjarige dametjes het zandsculpturenfestijn.

Reis om de wereld

Wie wil er nu niet een reis om de wereld maken? Als kind droomde ik er altijd van om stewardess te worden en zo heel veel van de wereld te ontdekken. Dat ben ik uiteindelijk niet geworden maar reizen is wel een van de dingen wat ik het liefst doe. Een reis om de wereld vind ik een erg leuk thema voor het zandsculpturenfestijn in Garderen! Iedereen heeft wel iets met reizen of culturen te maken en het is een leuk herkenbaar onderwerp die veel mensen van alle leeftijden aan zal spreken.

Wat is er te zien?

Zowel binnen als buiten kom je veel zandsculpturen tegen. Ook vervoersmiddelen die typisch zijn voor een bepaald land, grappige en herkenbare vakantiesituaties, de meest beeldschone eilanden, de mooiste markten, de bekendste musea en nog veel meer komen volop aan bod. En… dat allemaal van zand! Wel een speciaal soort zand want niet elk zand is natuurlijk geschikt om zandsculpturen mee te maken. 😉

Onze ervaring

Wij hadden verwacht in een uurtje klaar te zijn maar trek gerust 2 tot 3 uur uit voor een bezoekje aan het ’t Veluws Zandsculpturenfestijn. Niet vergeten: smeer jezelf en de kinderen goed in met wat zonnecrème want de zandsculpturen staan ook deels buiten.

Het was echt mega-mooi! ’t Veluws Zandsculpturenfestijn neemt je mee op reis door verschillende landen en culturen. Bij de kassa (of online met korting) koop je je entreekaarten. Dit zijn je boardingpassen from Garderen to Rondom de wereld. Hiermee loop je het vliegtuig in en zodra je uitstapt begint de reis pas echt.

zandsculpturen-festijn-garderen-2019

Hier tref je een mooi belichte skyline aan met allerlei bekende gebouwen over de hele wereld. En… dat is nog maar het begin van je ontdekkingsreis! De imposante skyline is maar liefst 18 meter lang en op sommige plekken meer dan drie meter hoog. De kunstenaars hebben voor dit bouwwerk alleen al ruim 70.000 kilo zand gebruikt! 

Ook het leven onder water mag niet ontbreken en doet ons een beetje denken aan SeaLife Oberhausen, waar we eerder zijn geweest. We lopen door een grot en wanen ons in de onderwaterwereld. Met verschillende special effects; bij een van de ramen worden bubbels geblazen met een bellenblaasmachine.

Van de ene ruimte naar de andere ruimte komen we steeds verrassend mooie zandsculpturen tegen. Na het wilde westen nemen we even een pauze in het restaurant. Daar is ook een kleine filmzaal waar je op een tv kunt zien hoe ze de zandsculpturen hebben gemaakt. Heel indrukwekkend! Dus als je tijd hebt, kijk hier dan even naar.

Na de lunch gingen we verder met de route. Heerlijk even naar buiten. Het zandsculptuur schilderij de ‘Nachtwacht’ van Rembrandt vonden wij het allermooiste kunstwerk. De kinderen wilden graag in de trapvliegtuigjes en dat snap ik wel. Het is ook een leuke attractie. Je ziet de zandsculpturen eens vanuit een andere hoek en het kost je niets extra. Het was erg warm en na een rondje trappen gingen we verder. Ook is er buiten een speciaal zandbakhoekje voor de kinderen. Hier kunnen zij zelf met emmertjes en schepjes iets moois bouwen. 😉

Bij de zandsculpturen staan bordjes met informatie over de thema’s en deze zijn voorzien met foto’s. Soms staan er vragen op zoals “kun jij alle dieren op dit lijstje vinden?”. Binnen zijn er ook activiteiten. Zo kun je bijvoorbeeld ook met Chinese accessoires en kleding op de foto. Want culturen zoals het Chinese nieuwjaar horen ook bij een reis om de wereld.

Denk je alles te hebben gehad is er nog een grote hal waar nog méér zandsculpturen staan en je een quiz kunt doen. Bij de entree van de hal liggen hiervoor lijstjes en potloden.
Ieder jaar is er bij ’t Veluws Zandsculpturenterrein een ruimte ingericht waar bezoekers kunnen raden wat de zandsculpturen hier laten zien. Dit jaar gaat het om ‘Weet u nog?’, waarbij belangrijke gebeurtenissen vanaf de Tweede Wereldoorlog worden uitgebeeld. Denk bijvoorbeeld aan de eerste maanlanding, de komst van de Euro, de val van de Berlijnse Muur en de afleveringen van de Fabeltjeskrant. Dus… test je kennis en pak bij binnenkomst een lijstje en noteer welke gebeurtenis bij welk zandsculptuur hoort, waarbij je op de achtergrond oude journaal fragmenten hoort. Meedoen loont zich want je kunt ook nog eens leuke prijzen winnen met deze quiz. We moesten wel even lachen toen onze kinderen naar een zandsculptuur van een cassettebandje keken. Mama, wat is dat dan? Uhm, tja… daar luisterden wij vroeger muziek mee…

Bij de uitgang kom je door een winkel met leuke beeldjes en huis- en tuinaccessoires en bij het restaurant in het zandsculpturengedeelte zelf is een shop met speelgoed en spulletjes met het thema reizen. Altijd leuk om een souvenir te kopen als aandenken. Eenmaal buiten kun je op het terras zitten om nog even na te genieten met een ijsje of een drankje terwijl de kinderen zich vermaken op de trampoline of in het speelhuisje.

Conclusie

’t Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen is een educatief en leuk uitje voor de hele familie. Je kunt zien dat er vooraf enorm veel tijd in de tentoonstelling is gestoken. Het zijn stuk voor stuk herkenbare zandsculpturen die bij iedereen wel leuke herinneringen oproepen. De special effects (zoals licht, bellenblaas, geluid) maken de beleving helemaal compleet. Wij vinden het een uniek en bijzonder uitje die echt de moeite waard is om te bezoeken.

Prijs & openingstijden
’t Veluws Zandsculpturenfestijn met een binnen- en buitenterrein vindt tot en met 2 november 2019 plaats in de Beeldentuin in Garderen. Het is maandag t/m vrijdag geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Zaterdag is het geopend van 10.00 tot 17.00 uur (zondag is het gesloten). De toegangsprijzen bedragen:
–              0 t/m 5 jaar: gratis
–              6 t/m 12 jaar: € 4,50
–              13 jaar en ouder: € 9,50
Meer informatie over ’t Veluws Zandsculpturenfestijn is te vinden op www.zandsculpturen.nl

Geef een reactie