zwarte-zaterdag-overleven-tips-autovakantie-druktste-dag-snelwegen-file-rijden-nederland-duitsland-frankrijk-spanje-oostenrijk-2022

Zwarte zaterdag in zomervakantie overleven; voorbereiding en tips voor onderweg in de auto!

Zwarte zaterdag in de zomer is de drukste reisdag van het jaar, met veel mensen onderweg in de auto, die op weg zijn naar hun bestemming voor de zomervakantie. Vooral op de wegen in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Oostenrijk worden altijd veel files verwacht. Het kan een uitdaging zijn om op deze extreem drukke dagen te rijden, maar met de juiste voorbereidingen kun je ervoor zorgen dat je veilig en soepel door de dag komt. Ook met kinderen. In dit artikel geven we je een aantal tips die je kunnen helpen om een drukke zwarte zaterdag in de zomervakantie te overleven!

Wanneer is het zwarte zaterdag in de zomer(vakantie)?

Zwarte zaterdag valt meestal op de laatste zaterdag van juli en/of de eerste zaterdag van augustus (soms ook eerder) en wordt gezien als het begin van de bouwvak of zomervakantie. Veel mensen gebruiken deze dag als vertrekdag voor hun vakantie. Drukte voorkomen kan bijvoorbeeld door een dag eerder of later te vertrekken, maar soms kun je niet anders.

Voorbereiden op zwarte zaterdag; drukste zaterdag op de snelwegen

Nederland en andere Europese landen zoals Duitsland, Oostenrijk, Italië, Spanje en Frankrijk kennen een aantal snelwegen waarop het op zwarte zaterdag extreem druk kan zijn. File, file, file! Dit is de dag waarop veel mensen uit heel Europa op de weg zijn naar hun vakantiebestemming. Als je van plan bent om op zwarte zaterdag met de auto op vakantie te gaan, is het belangrijk om je goed voor te bereiden.

Hieronder vind je een aantal tips om ervoor te zorgen dat jouw zwarte zaterdag op de weg zo soepel mogelijk verloopt:

Controleer alles voor vertrek

Ten eerste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je auto in topconditie is voordat je vertrekt. Zorg ervoor dat alle banden goed opgepompt zijn en dat er genoeg olie in de motor is. Vergeet ook niet om alle nodige documenten bij je te hebben, zoals je rijbewijs, kentekenbewijs, eventuele milieustickers of tolbadges en verzekeringspapieren.

Plan je route van tevoren en check de files

Op de website www.anwb.nl/files kun je alle actuele files in Nederland checken. Zo weet je waar je rekening mee moet houden en kun je bij tijdig vertrek eventuele omwegen maken.

Probeer niet tijdens de spitsuren te rijden

Als je zwarte zaterdag op de weg wilt doorbrengen, probeer dan niet tijdens de spitsuren te rijden. Dit is wanneer de meeste mensen reizen en het verkeer kan erg druk zijn. Het is beter om vroeg in de ochtend of laat in de avond te rijden als het verkeer minder druk is.

Blijf rustig

Bovenal is het belangrijk om rustig te blijven als het druk is op de weg. Probeer niet geïrriteerd te raken door andere automobilisten en focus je op je eigen rit.

Probeer eventueel alternatieve routes

Op sommige dagen zoals op zwarte zaterdag, is het zo druk dat het verstandig is om eventueel een andere route te nemen dan de bekende en grote snelwegen. Dit kan je helpen om minder in de file te staan en dus tijd te besparen.

Zorg voor voldoende water en eten voor onderweg

Als je tijdens zwarte zaterdag urenlang met je auto in de file staat (wat we natuurlijk niet hopen!) – en al helemaal in de brandende zon – kan dat erg vermoeiend zijn. Zeker als een wegrestaurant nog ver in zicht is en je honger of dorst krijgt. Zorg er daarom voor dat je voldoende water en eten (voor het hele gezin) meeneemt voor onderweg. Stop regelmatig om even uit te rusten en zorg ervoor dat je niet te ver rijdt in een dag. Op deze manier kom je veilig aan op je bestemming.

Conclusie

Zwarte zaterdag is een dag waarop veel mensen reizen. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en een aantal dingen in gedachten te houden, zodat je zwarte zaterdag auto-vakantie zo soepel mogelijk verloopt. Door een beetje van tevoren te plannen en rekening te houden met deze tips, is je reis hopelijk een stuk aangenamer!

Lees ook:

Geef een reactie