Heb jij net een nieuwe bikini of badpak voor jezelf of je kind gekocht? Dan wil je daar natuurlijk wel een poosje van genieten. Begrijpelijk, want het zwem- en zomerseizoen moet immers nog beginnen. Zwemkleding kun je langer mooi houden als je het op een bepaalde manier wast en verzorgt. Daarom delen wij in dit blog enkele handige tips zodat je nog lang kunt genieten van je – al dan niet – nieuwe zwemoutfit!
Een nieuw badpak
Toen ik afgelopen week ontdekte dat mijn favoriete badpak (die ik al twee jaar had) door zonnebrand was verkleurd, baalde ik daar enorm van… Aan de andere kant is het ook wel weer leuk om op zijn tijd een nieuwe te gaan shoppen. Met mijn figuur, zou ik denk ik voor een mooi corrigerend badpak of tankini van LASCANA gaan. Paars-tinten zijn weer helemaal hip dit jaar!
Tip: ben je benieuwd welk type zwemkleding het best bij jouw figuur past? Check dan het artikel over figuuradvies voor badmode.
Zwemkleding mooi houden
Jij bent trouwens vast niet de enige die zich óók aan waspluisjes, vlekken, vervorming van de stof en verkleuring op badkleding ergert. Helaas zijn deze dingen niet altijd te voorkomen maar vaak ligt het er wel aan hoe je met zwemkleding omgaat…
Badpakken en bikini’s zijn van kwetsbaar materiaal gemaakt en hebben een tikkeltje liefde van jou nodig om mooi te blijven.
Tip 1: zwemkleding afspoelen
Zwemkleding houdt niet van chloor, zout water, zand, zonnebrand en andere lichaamscrèmes. De douches bij zwembaden en het strand staan er niet voor niets, dus spoel jezelf inclusief je badkleding vóór het zwemmen af voordat je het water in gaat. Zo spoel je de chemische resten van onder andere bodylotion en zonnebrand af, die anders de delicate stof kunnen aantasten.
Tip 2: zwemkleding wassen
Mag je een bikini, zwembroekje of badpak wassen in de wasmachine, of mag dat alleen met de hand? Als je nieuwe zwemkleding koopt kun je dit het beste even nalezen in het etiket met de wasvoorschriften. Tegenwoordig kan je de meeste badkledingstukken ook in de wasmachine mee laten draaien, al is het met een handwasje altijd iets voorzichtiger.
Normale zwemkleren van polyester, polyamide of elastaan kun je met een mild wasmiddel in het handwasprogramma van je wasmachine op 30 graden en een laag toerental wassen. Alleen neopreen mag meestal niet in de wasmachine. Zelf stel ik het toerental meestal in op ‘400’ en dit gaat goed. Hierbij kun je het beste de zwemkleding binnenstebuiten keren om kleurverlies te voorkomen. Ook is het verstandig om een wasnetje te gebruiken om beschadigingen zoals waspluisjes en krasjes te voorkomen. Wasverzachter gebruik ik niet omdat dit mogelijk de elasticiteit van badkleding kan verminderen.
Tip 3: zwemkleding laten drogen
Na het wassen kun je zwemkleding beter niet kletsnat laten drogen maar stop het ook niet in de droger! De elastische stof kan hierdoor vrij snel uitrekken. Ook uitwringen van zwemkleding kan de stof beschadigen. Het beste knijp je je bikini of badpak zachtjes uit en leg je deze plat op een droge handdoek of rekje te drogen.
Lees ook: