Zwerf afval opruimen met kinderen

Zwerfafval opruimen met kinderen; met deze tips maak je er een leuk uitje van

Houden jullie ook zo van uitjes of een wandeling in de natuur? Dan ergeren jullie je vast ook aan troep zoals snoeppapiertjes, blikjes en lege flesjes, die schaamteloos in de buitenlucht worden achterlaten. Dat zette ons aan het denken. Wij leren onze kinderen al van jongs af aan de natuur niet te verpesten door er afval achter te laten...

Grote veranderen beginnen klein, bij mensen zoals jij en ik, en het is mooi om je kinderen de boodschap mee te geven dat we goed voor onze planeet moeten zorgen.

Zwerfafval opruimen met kinderen is heel leerzaam en met onze tips maak je er ook nog eens een leuk uitje van! Deze blog schreef ik in samenwerking met Coleman. Zij nodigden ons uit om met de Camping Wagon de natuur in te trekken en zwerfafval op te ruimen. Dat was een leuk avontuur.

Waarom zwerfafval opruimen met kinderen?

Zwerfafval is een groot wereldwijd probleem, en dan vooral het plastic afval. Plastic is van zichzelf namelijk niet afbreekbaar. Hierdoor kan plastic jarenlang in het milieu zwerven, met alle gevolgen van dien.

Dieren kunnen stikken als ze stukjes plastic binnen krijgen, en al dat afval trekt ongedierte aan. Ook kan plastic door de wind in de rivieren of de zee terecht komen en daarmee het ‘Plastic Soup’ probleem verergeren. Volgens Milieu Centraal wordt er geschat dat er alleen in Nederland al zo’n 50 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in de natuur belandt.

Het opruimen van zwerfafval kost miljoenen euro’s per jaar. Dat geld zien wij natuurlijk liever in andere projecten, maar schijnbaar is het nodig! Om kinderen de gevolgen van zwerfafval uit te leggen, zou je een opruimactie met je kind kunnen organiseren. Misschien als activiteit in ze schoolvakantie? Een vriendje of vriendinnetje wil vast ook wel mee.

Hoe pak je deze educatieve opruimactie met kinderen aan?

Als kinderen het woord ‘opruimen’ horen staan ze niet snel op. Zeker als een kind wat ouder is, maar ook kleine kinderen moet je hiermee begeleiden. De key in dit verhaal is: doe het samen en probeer het op een leuke manier aan te kaarten. Het ‘waarom’ leg je lekker uit tijdens de wandeling!

Voor kleine kinderen is het een aanrader om vooraf dit korte filmpje op de website van het Jeugdjournaal te kijken. Daar zie je een man uit Indonesië, die verkleed als Superheld, zwerfafval in zijn stad opruimt. Tieners en pubers kun je misschien overhalen door ze zwerfafval op te laten ruimen voor extra zakgeld of gametijd.

Zwerfafval opruimen met kind tips
Zwerfafval opruimen kan met het hele gezin, zelfs de hond kan mee!

5 x tips om van zwerfafval opruimen met kinderen een leuk uitje te maken

Van zwerfafval opruimen kun je een leuk uitje maken. Het is nog spannend ook! Nadat mijn kinderen het Jeugdjournaal filmpje hadden gezien en de opruimspullen thuisbezorgd waren, konden ze bijna niet wachten om samen de natuur in te trekken en zwerfafval op te ruimen. Check snel onze tips!

1. Zorg voor een goede uitrusting en opruimmateriaal

Zwerfafval opruimen kan in principe overal waar je maar wilt. Bijvoorbeeld in je eigen woonwijk, op een openbare speelplaats of in de natuur. Kijk van te voren naar het weerbericht en buienradar.nl, zodat je weet wat je aan moet trekken. Verwacht je regen? Trek regenlaarzen en een regenpak aan of neem poncho’s mee. Volop zon? Vergeet je jezelf en je kinderen niet in te smeren met een zonnefactor, petje op en trek iets luchtigs aan. Wisselvallig weer? Trek kleren in laagjes aan die je eventueel onderweg uit kunt doen.

Let op! Zwerfafval is altijd vies en kan scherpe randen hebben. Wees daarom voorzichtig en laat het je kinderen niet met blote handen oppakken. Trek (werk)handschoentjes aan of koop vuilgrijpers voor je kinderen. Neem een grote emmer of vuilniszakken mee om het afval onderweg in op te bergen.

Coleman Camping Wagon

2. Kies een locatie in de natuur

Je kunt natuurlijk afval opruimen in je woonwijk maar een locatie in de natuur is voor een uitje veel mooier! Wij deden een rondje om het meer (de Vechte See) in Nordhorn. Hier maken wij geregeld een wandeling van zo’n 3,5 kilometer met de kinderen. Mocht je na het opruim-avontuur nog tijd hebben, dan kun je hier waterfietsen huren. Andere leuke natuurplekken waar je zwerfafval kunt opruimen zijn:

  • Het strand
  • In de duinen
  • Om een waterplas of meertje
  • Het bos
  • Een park
  • Eigen wandelroute

3. Maak er een feestje van

Zwerfafval opruimen met kinderen? Maak er dan meteen een feestje van! Zo houdt je het namelijk leuk voor iedereen. Geen kind heeft zin om anderhalf uur (of langer) alleen maar afval op te ruimen. Neem een voetbal mee om tussendoor een spelletje voetbal te spelen, een springtouw of iets anders om je kind mee uit te dagen. Verkleden als superheld? Dat mag. Mijn kleuter vond het geweldig en kreeg leuke reacties toegeworpen. 😉

Zwerfafval opruimen met kinderen - Zo maak je er een leuk uitje van!
Zwerfafval opruimen en verkleed als superheld

4. Een bolderkar meenemen is super handig

Waar een bolderkar al niet goed voor is. Nou, voor een heleboel! Sinds kort zijn wij trotse eigenaar van een Coleman Camping Wagon. Een bolderwagen dus. Het is een oer-Hollands fenomeen: een bolderkar voor de camping, het bos, pretpark of strand. Traditioneel zijn ze groot en van hout – de Camping Wagon is daarentegen opvouwbaar en dankzij het stevige, hoogwaardige polyester, de uitneembare verstevigde bodem en het stalen frame jaar na jaar te gebruiken. Hij heeft een draagkracht van maximaal 85 kilo. Dus goed genoeg voor kampeerspullen maar ook om je kind(eren) in te vervoeren. De wagon is erg fijn in gebruik en makkelijk op te vouwen.

Een bolderkar meenemen voor onderweg is superhandig voor kleine kinderen die het lopen nog niet lang vol kunnen houden, om je spullen die je meeneemt (drinken, eten, jassen, tassen etc) in op te bergen en om de volle vuilniszakken in te vervoeren.


5. Beloon de kinderen met een lekkere picknick in de natuur

Na het harde werken is het tijd voor een beloning! Dit deden wij met een picknick in de natuur. Met wat lekkers te eten en te drinken genoten wij van het uitzicht en kletsen we nog even na over ons avontuur met de Camping Wagon en de vuilgrijpers. Het voelde goed om deze activiteit te doen, wij kregen complimenten en vonden ook hele gekke dingen in de natuur zoals een vieze sok en een verdwaalde slipper. Daar hebben wij erg om moeten lachen. Hoe kunnen mensen hun sok of slipper nou vergeten? Wat een gekkies. Op naar het volgende avontuur!

Picknick met kinderen
Een welverdiende picknick. En natuurlijk nemen we ons eigen afval ook mee naar huis!

Heb jij nu ook zin gekregen om een keer zwerfafval met je kind(eren) op te ruimen?

Lees ook: tips om het wandelen met kleine kinderen leuker te maken.

One thought on “Zwerfafval opruimen met kinderen; met deze tips maak je er een leuk uitje van

Geef een reactie