Koningsspelen en Koningsdag thuis vieren met kinderen door corona 2020

Koningsspelen thuis vieren met kinderen

Elk jaar rond Koningsdag vinden op scholen de Koningsspelen plaats. Meestal valt dit evenement op de laatste vrijdag voor Koningsdag en dit kan je natuurlijk ook thuis vieren in plaats van op school. Dit jaar stond de 9e editie gepland op vrijdag 23 april 2021, en dat gaat nu bij sommige scholen vanwege Covid-19 niet door. Omdat nog veel ouders hun kinderen nu thuis onderwijzen, hebben wij een aantal leuke ideeën en tips verzameld om komende vrijdag toch de Koningsspelen (of Woningsspelen) een beetje thuis te vieren. Dat kan bijvoorbeeld met Oud-Hollandse spelletjes buiten.

Wat zijn de Koningsspelen?

De Koningsspelen is een gezond en sportief feest met spel-, dans- en sportactiviteiten waar jaarlijks zo’n 1,2 miljoen kinderen van het primaire onderwijs aan meedoen. Dit zijn ongeveer 6000 basisscholen en het evenement heeft als doel om kinderen gezond en meer te laten bewegen. De meeste kinderen komen die dag van top tot teen ‘oranje gekleed‘ naar school en ze beginnen de dag daar eerst met een gezamenlijk (en gezond) ontbijtje in Oranjesferen.

In samenwerking met Kinderen voor Kinderen brengen ze elk jaar een speciaal themalied voor de Koningsspelen uit. Voor 2019 was dat het liedje Pasapas. Bij het themalied hoort een dansje wat ze vaak van te voren op school instuderen.


Vier de Koningsspelen thuis

Je kunt de Koningsspelen natuurlijk ook naar huis halen. Dus waarom niet inplannen bij het thuisonderwijs?

Tip! Versier je huis of tuin in oranje sferen. Bijvoorbeeld met een oranje of rood-wit-blauwe vlaggenlijn of ballonnen. Bij gebrek aan een vlaggenlijn kun je deze ook zelf maken door vlaggetjes uit papier te knippen en hier een slinger van te maken. Op de website van de Koningsspelen vind je ook een handig doe-pakket met free printables van vorig jaar met een kleurplaat, placemat, een vlieger en meer.

Koningsspelen activiteiten en spellen voor thuis

Er zijn genoeg Koningsspelen activiteiten en spellen te bedenken die je deze dag thuis kunt uitvoeren met je kinderen. Lees hieronder onze tips en ideeën.

Koninklijk oranje ontbijtje

Voordat je met de activiteiten gaat starten moet er natuurlijk wel goed ontbeten worden. Start de dag met een gezamenlijk en feestelijk ontbijtje (en als lunch een koninklijke high-tea met prinsessenjurk of koningscape?). Om in het oranje thema te blijven kun je er mandarijnen of sinaasappels erbij leggen en de tafel decoreren met oranje of rood-wit-blauwe accessoires die je in huis hebt.

Koningsspelen thuis - Ideeen en Tips
Koningsspelen beginnen met een feestelijk oranje ontbijtje – Foto mandarijnen van Shutterstock

Kroontjes knutselen voor je oranje outfit

Om je Koningsspelen outfit compleet te maken is het leuk om daar iets voor te knutselen. Bijvoorbeeld één van deze DIY kroontjes voor Koningsdag die wij eerder maakten. Met golfkarton of ander stevig papier kun je deze koningskroontjes heel makkelijk maken. Laat de kroon naar wens versieren door je kindje, met stiften of een berg glitters voor een feestelijk exemplaar.

kroon-knutselen-koningsdag
Kroon knutselen voor Koningsdag of Koningsspelen

Beweeg en sport activiteiten

Tijd voor beweging! Tijdens de Koningsspelen kun je een potje voetballen als je kind daar van houd maar misschien is het nog leuker om een soort dribbelparcours uit te zetten met oranje pionnen of lege frisdrankflessen.

Als je een oud laken stevig in elkaar draait kun je het gebruiken voor een wedstrijdje te touwtrekken.

Andere leuke activiteiten:

  • De Pasapas van vorig jaar al dansactiviteit
  • Bal hoog houden
  • Overgooien
  • Ringwerpen (met zelfgemaakte kroontjes?)
  • Touwtje springen
  • Trampoline springen
  • Annemaria Koekkoek
  • Stokpaardje rijden (eventueel zelf te maken van bezemsteel)
  • Oud Hollandse spellen (blik gooien, zaklopen…)

Oorkonde Koningsspelen 2021

Eindig de dag met een certificaat, medaille of oorkonde voor deelname aan de ‘Thuis Koningsspelen 2021’ Deze kun je zelf maken of kant en klaar uitprinten op bijvoorbeeld deze pagina.

Ook leuk om te doen: 5 x knutselen voor Koningsdag

Gaan jullie dit jaar de Koningsspelen thuis vieren met je kinderen? In dat geval alvast héél veel plezier gewenst!

De uitgelichte foto met vlag van Nederland is een stockfoto van Shutterstock.

Geef een reactie