pepernoten-bakken-met-kinderen-makkelijk-recept-tips-blog-sinterklaas

Pepernoten bakken met kinderen: een gezellige sinterklaastraditie

Pepernoten bakken met kinderen; wij vinden dit één van de gezelligste sinterklaastradities met het gezin, en ook de oudsten vinden dit elk jaar weer erg leuk om te doen! In dit artikel delen we niet alleen een makkelijk pepernoten recept waarbij kinderen kunnen helpen, maar ook tips voor een onvergetelijke bakervaring met de kleintjes.

Waarom pepernoten maken met kinderen?

Het bakken van pepernoten met kinderen is niet alleen leuk in de sinterklaasperiode, maar biedt ook educatieve voordelen. Kinderen kunnen leren over meten, mengen en teamwork. Bovendien versterkt het de band tussen ouder en kind, creëert het mooie herinneringen en stimuleert het de creativiteit.

Makkelijk pepernoten recept maken waarbij kinderen kunnen helpen

Als je pepernoten met kinderen wilt maken, is er niets fijners dan een “makkelijk pepernoten recept” te hebben om meteen mee aan de slag te kunnen gaan. Zet de pietenmutsjes maar op, trek de kookschorten aan en zet alles klaar. Bakken maar!

Ingrediënten

 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 125 gram bruine basterdsuiker
 • 100 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
 • 4 theelepels speculaaskruiden
 • Snufje zout
 • 4 tot 6 eetlepels melk

Liever vegan pepernoten met je kinderen maken? Hier heb je de ingrediënten voor vegan pepernoten. Mocht je het nog sneller willen? In de supermarkten of bij de Action hebben ze ook pepernoten bakmixen waar je alleen water aan toe hoeft te voegen. Echter vinden wij deze wel minder van smaak…

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden celsius.
 2. Meng het zelfrijzend bakmeel, de bruine basterdsuiker, speculaaskruiden en een snufje zout in een kom.
 3. Voeg de roomboter toe en kneed het geheel tot een soepel deeg.
 4. Voeg geleidelijk de melk toe en blijf kneden tot het deeg mooi samenkomt.
 5. Maak kleine bolletjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
 6. Druk de bolletjes een beetje plat met de achterkant van een lepel of met je handen.
 7. Bak de pepernoten in ongeveer 10-15 minuten goudbruin.

Kinderen kunnen heel goed helpen met het maken van pepernoten deeg, het kneedden en de pepernoten vormen (balletjes maken en aandrukken). Er is wel altijd een volwassen persoon nodig die toezicht houdt, en de pepernoten in en uit de oven doet.

Tips voor een geslaagde pepernoten bakervaring met kinderen

Gezellige sinterklaassfeer creëren: Zet Sinterklaasmuziek op, steek wat kaarsen aan en maak er een echt feestje van. Een feestelijke sfeer draagt bij aan de gezelligheid.

Kindvriendelijke werkplek: Zorg voor een veilige en toegankelijke werkplek voor de kinderen. Een verhoging of krukje kan helpen om overal goed bij te kunnen.

Versiering toevoegen: Voeg extra vrolijkheid toe door verschillende decoraties op tafel te zetten. Denk aan kleurrijke strooisels, chocoladeletters en Sinterklaasfiguurtjes.

Personaliseer de pepernoten: Laat de kinderen hun eigen pepernoten vormgeven. Geef ze kleine koekjesvormpjes of laat ze hun initialen in het deeg drukken voor een persoonlijk tintje.

Betrek kinderen bij het pepernoten recept: Leg eenvoudig uit wat elk ingrediënt doet en waar het vandaan komt. Dit maakt het bakken niet alleen leuk, maar ook leerzaam.

Zijn je kinderen klaar met pepernoten bakken? Lekker smullen maar! Presenteer ze op een Sinterklaas borrelplank, gebruik ze voor een pepernotenkrans maken, of wat dacht je van deze leuke spelletjes met pepernoten?!

Samen pepernoten bakken met kinderen is niet alleen een leuke sinterklaasactiviteit, maar ook een waardevolle sinterklaastraditie die herinneringen creëert. Met dit makkelijke recept en de bijbehorende tips ben je klaar voor een gezellige bakdag vol sinterklaasplezier. Geniet van het bakken, deel de lekkernijen met vrienden en familie, en laat de magie van het sinterklaasfeest stralen in jouw huis!

Geef een reactie