traktor-story-museum-istrië

Traktor Story; dagje uit met kinderen naar een tractormuseum in Istrië

Traktor Story is een tractormuseum op loopafstand van de Baredine grot in Istrië. Met een zoon die helemaal gek van tractors is konden we dit leuke uitje dan natuurlijk ook niet overslaan. Het gaafste was natuurlijk dat de kinderen in dit tractor museum op bijna alle tractors mochten klimmen en zitten.

Na ons bezoekje aan de Baredine grot in Nova Vas (ook ontzettend gaaf! Lees hier mijn verslag over de Baredine druipsteengrot mét extra activiteiten) stond het tractor museum op de planning. Misschien hadden we het achteraf beter andersom kunnen plannen, want nu liepen we op het heetste moment van de dag buiten. Dan is een temperatuur van een grot natuurlijk iets aangenamer.

traktor-story-bezoeken-met-kinderen
Entree Traktor Story en The Konobon Gallery

Over Traktor Story

Traktor Story is het eerste tractormuseum in Kroatië met een vaste oldtimer tractor tentoonstelling. Ze zijn begonnen in 2010 met een collectie van ruim 50 oldtimer tractors en landbouwvoertuigen. Op dit moment zijn het er geloof ik zelfs iets meer.

Een bijzonder tentoonstellingsstuk is de Fordson tractor uit het jaar 1923 die je op de uitgelichte foto bovenaan ziet. Dit was de eerste tractor die ze hadden in het naastgelegen bewoonde dorpje Nova Vas. In de landbouwindustrie van vroeger en hedendaags is veel veranderd. Het verschil door de jaren kun je hier mooi in het museum zien.

Is Traktor Story leuk voor kinderen?

Ik kan op deze vraag volmondig ja zeggen! Al zou ik voordat je gaat wel even vragen/nagaan of je kinderen tractors en de agricultuur leuk vinden want je ziet hier echt alleen maar tractors en alles wat met landbouw te maken heeft.

Wij zijn in Nederland gewend (op uitzondering bijvoorbeeld het Nemo Science museum) dat je niets aan mag raken. Hier ging ik dus ook van uit toen we naar het Tractormuseum in Istrië gingen. Maar de grote verrassing was dus dat de kinderen wél bijna overal op de tractors mochten zitten. Er werd wel even benadrukt dat het geheel op eigen risico en verantwoording is. Blijf er dus wel bij en laat je kinderen niet alleen op de oude tractors klimmen.

traktor-story-review-FAP-GJ-800
Even kijken in een FAP GJ 800
traktor-story-museum-kroatië
Het grootste deel van de tractors staat onder een afdak

Ik vond het trouwens wel erg fijn dat het grootste deel van de tractors en machines onder een overkapping stond. Zo kun je toch rustig kijken en uit de brandende zon blijven. Mijn kinderen waren helemaal hyper en wilden wel overal opzitten. En mama moest overal foto’s van maken. Ik heb dat ongeveer bij een derde van de tentoonstelling gedaan en daarna vond ik het wel welletjes.

In de Konoby Gallery wordt het verhaal uitgelegd hoe ze vroeger brood, wijn en olijfolie maakten. Hier worden foto’s en oud gereedschap tentoongesteld. Op afspraak worden er ook wijnproeverijen georganiseerd in één van de ruimtes.

konoby-gallery-traktor-story-baredine
In de Konoby Gallery
traktor-story
We kijken nog even een filmpje over de ontwikkeling in de landbouwindustrie door de jaren heen..

Tot slot

Wij hebben ons ongeveer anderhalf uur vermaakt in Traktor Story. Het is een leuk museum voor het hele gezin als je landbouw, agricultuur en tractors interessant vind. Mijn zoon had de dag van zijn leven en had wel langer willen blijven. Ik ben er nog niet over uit wat ik met alle foto’s ga doen die we hier gemaakt hebben. Misschien een leuke fotocollage maken voor aan de muur in zijn slaapkamer?

Entreeprijzen Traktor Story: baby’s en kinderen tot en met 4 jaar mogen gratis mee naar binnen, kinderen van 5 tot 15 jaar betalen 25 Kuna (ongeveer € 3,35), en vanaf 15 jaar is de toegangsprijs 35 Kuna (ongeveer €4,70). Prijzen 2018.

traktor-story-review
Pinnen voor later

Bezoekadres Traktor Story: Ul. Tarska 14, 52446, Nova Vas, Istrië, Kroatië

Kijk voor meer informatie en de openingstijden op de website van Traktor Story. Meer leuke uitjes in de buurt van dit museum lees je hier.

4 thoughts on “Traktor Story; dagje uit met kinderen naar een tractormuseum in Istrië

Geef een reactie