kastanjes-spelen-spelletjes-sensorisch-motoriek

Sensopatisch spelen en spelletjes met kastanjes; voelbak, blotevoetenpad en motoriekspel

Herfst! De kastanjes en eikels vallen van de bomen en daar kun je niet alleen diertjes mee knutselen. Kastanjes zijn namelijk erg geschikt als sensopatisch en motorisch speelmateriaal. Bij de ergotherapie waar mijn zoon heen gaat gebruiken ze kastanjes voor een voelbak, dit kun je thuis ook zelf doen met je kinderen. Ik verzamelde de leukste sensorische spelletjes en activiteiten met kastanjes voor kinderen. Zo wordt spelen met kastanjes in de herfst nog leuker en het is nog goed voor de motoriek ook!

Sensopatisch spelen met kastanjes

Het kan zijn dat je dit artikel aanklikte en je misschien af vraagt wat sensopatisch betekent. Ik leg je het graag even uit. Sensopatisch of sensorisch spelen betekent eigenlijk een spel met materialen zonder vaste vorm om de vijf zintuigen te prikkelen in combi met een belevenis. Bijvoorbeeld door het te voelen, te ruiken, zien, horen of voelen. Met de kastanjes die wij tijdens ons bezoekje aan Natuurpark Lelystad hebben verzameld, maakten wij een voelbak zoals ze dat bij de ergotherapie van mijn zoon ook gebruiken. Daarnaast heb ik nog twee leuke tips voor spelletjes of activiteiten met kastanjes. Bij alle spellen staat in dit geval het zintuig ‘voelen’ centraal.

sensopatisch-spelen-metkastanjes

Kastanje voelbak maken

Wat heb je nodig?

 • Veel kastanjes
 • Een bak of lege teil
 • Vijf kleine dagelijkse voorwerpen (die niet scherp voor kinderhandjes zijn)
 • Theedoek als blinddoek

Zo werkt het:

Vul een bak of teil met de kastanjes die je hebt verzameld. Hier verstop je 5 dagelijkse kleine voorwerpen in. Denk bijvoorbeeld aan een lepel, een Duplo popje, een auto’tje, zonnebril, een potlood. Je kindje zit of staat voor de bak en krijgt een theedoek als blinddoek om en moet de voorwerpen zoeken tussen de kastanjes. Zodra je kindje iets vast heeft wat niet als een kastanje voelt moet hij of zij raden wat het voorwerp is. Dit spel bevorderd de motoriek en de waarneming van je kindje. Mijn kinderen vinden het erg leuk om te doen!

Blotevoetenpad voor binnen met het thema herfst

Wat heb je nodig?

 • 4 kartonnen dozen, bakken of teiltjes
 • Veel kastanjes
 • Veel eikels
 • Veel herfstbladeren
 • Veel takjes
 • Eventueel dennenappels of mos als je dat kunt vinden

Zo werkt het:

Vul elk een bak met één soort materiaal. Een bak met kastanjes, een bak met eikels, met herfstbladeren en een met takjes. Deze zet je met een tussenruimte van 20 cm uit elkaar. Kinderen kunnen hier dan met blote voeten (of met sokken aan) in of op staan. Het werkt rustgevend, kriebelt misschien een beetje maar is een leuk spel.

blotevoetenpad-herfst-sensopatisch spelen

Motoriekspel met kastanjes

Wat heb je nodig?

 • Een bak kastanjes
 • Lege eierdozen
 • Een vleestang (waarmee je kunt knijpen)

Kleine kinderen kunnen de lege eierdozen vullen met kastanjes door ze stuk voor stuk met een vleestang op te pakken. Voor kinderen die al cijfers kunnen herkennen kun je de vakjes in de eierdoos én de kastanjes nummeren met een cijfer. Ook kun je dit met kleurtjes acrylverf doen zodat de kinderen kastanjes op kleur kunnen sorteren.

Andere leuke activiteiten voor de herfst of herfstvakantie:

Wat ga jij deze herfst met kastanjes doen? Ga je ermee knutselen of ga je een van deze sensopatische spellen uitproberen?

2 thoughts on “Sensopatisch spelen en spelletjes met kastanjes; voelbak, blotevoetenpad en motoriekspel

Geef een reactie