Duurzaam-stoepkrijten-kapotte-stukken-resten-niet-weggooien-maar-hergebruiken

Stoepkrijt resten; kapotte stukken niet weggooien maar hergebruiken

Stoepkrijten in alle kleuren van de regenboog…. menig kind is er dol op. Het is een leuke buitenactiviteit voor peuters en kleuters, en het bevorderd de fijne motoriek bij kleine kinderen. Maar wat doe je met de overgebleven stoepkrijt resten? Na het lezen van dit blogartikel met leuke tips gooi je ze niet meer weg maar ga je de kapotte stukken en overblijfselen stoepkrijt hergebruiken. 😉

Stoepkrijt een tweede leven geven

Mijn dochter maakt sinds de lente weer is begonnen regelmatig mooie tekeningen op straat en op de stoep, met stoepkrijt natuurlijk. Wat eerst alleen kraswerk was (zo zijn we allemaal begonnen met tekenen,lol) tekent ze nu poppetjes met lange armen tot aan de voeten, zonder nek en zonder oren… Laatst vroeg ik of ze monsters aan het tekenen was en toen zei ze doodleuk; “nee, dat ben jij MAMA!”… Dusshhh… Leuk hè, die eerste tekeningen? Al helemaal als ze buiten mogen kleuren. Maar niet met stoepkrijt op de muren, dat is verboden terrein want daar krijg je het moeilijk af.

Stoepkrijt heb je in alle soorten en maten; dik, dun en zelfs in bepaalde figuurtjes. Ik koop vaak een doosje stoepkrijt bij de Action voor nog geen euro. Maar die kapotte stukken en restjes die overblijven, wat te doen daarmee? Kleine en scheve stukken stoepkrijt zijn vaak moeilijk vast te houden voor peuters en kleuters. Die gooien we weg? Nu niet meer. Je kunt de stoepkrijt overblijfselen namelijk bewaren voor een tweede leven. Kijk maar eens wat je allemaal met resten stoepkrijt kunt maken.


Wat te doen met kapotte stukjes en resten stoepkrijt?

Niet meer weggooien. Bewaar ze in een apart zakje of bakje totdat je er een flink aantal heb gespaard. Misschien kun je er wel weer nieuwe stoepkrijt tekeningen van maken. 😉

Zout kleuren met stoepkrijt

Vroeger toen ik nog klein was maakten we eens een moederdagcadeau op school; een flesje gevuld met gekleurd zout, met een mooie grote strik erom. Met een paar verschillende lagen gekleurd zout zag het eruit als een tropisch souvenirtje. Helaas kon mijn moeder het ‘alleen neerzetten’ en er naar kijken want een andere functie had het niet. De deksel zat namelijk dicht gelijmd. De pastelkleurtjes doen mij denken aan het strand, zon en vakantie! Misschien ga ik nog eens zo’n flesje met mijn dochter maken als ik genoeg restjes stoepkrijt heb.

Wat heb je nodig om zout te kleuren?

  • Resten stoepkrijt (of hele stukken)
  • Wit papier (gewoon een a4)
  • Een leeg transparant flesje met dop/deksel (lege jampot kan ook)
  • Keukenzout
  • Lepel

Gekleurd zout maken

  1. Sorteer de resten stoepkrijt op kleur
  2. Vouw een a4 papiertje dubbel in het midden
  3. Schep met een paar lepels zout op het papier
  4. Rol met je handen de restjes kleur door de zout, het zout krijt zo een kleurtje!
  5. Door middel van de vouw in het papiertje schenk je het gekleurde zout zo in een potje of flesje, ook leuk om af te wisselen met verschillende lagen (kleuren) maar gebruik nooit meerdere kleuren tegelijkertijd tijdens het rollen (anders gaat het effect verloren)
stoepkrijt-hergebruiken
Met gekleurd zand of zout op een lichtbak kun je ook leuk spelen. Foto zand op lichtbak van Boyarko Nadya – Shutterstock

Verven met stoepkrijt

Kleine resten stoepkrijt die moeilijk vast zijn te pakken voor kleine kinderhandjes kun je ook oplossen in een klein bakje met water. Maak je eigen stoepverf! Sorteer de krijtresten op kleur en pak voor elke kleur een klein bakje. Voeg steeds een beetje lauwwarm water toe tot het krijt zich helemaal oplost en de klonten verdwenen zijn… Kwastje erbij en maak een mooie stoepkrijt tekening op canvas (tip voor Vaderdag?) of op straat. Dit hebben wij al eens geprobeerd tijdens een workshop in het Doe Museum te Veendam en de kids vonden het erg leuk om met krijtverf te schilderen.

doe-museum-workshop

Stoepkrijt hergebruiken. We maken mooie kunstwerk op canvas met stoepkrijt verf.
Stoepkrijt hergebruiken. We maken mooie kunstwerk op canvas met stoepkrijt verf.

Stoepkrijt spray zelf maken

Laatst zag ik flesjes spuit stoepkrijt staan bij de Action. Bol.com verkoopt stoepkrijt spray kant en klaar met sjablonen. Je kunt uiteraard ook stoepkrijt spray zelf maken. Leuk voor op de woensdagmiddag of in de vakanties. Geen vieze handjes meer met een krijtspray hihi. Lees hier hoe je stoepkrijt spray maakt met o.a. stoepkrijt en een waterspuitje.

Heksensoep in de modderkeuken

Een modderkeuken wil ik graag nog eens voor mijn dochter maken. Pinterest staat vol met leuke tips en ideeën om zelf een modderkeuken te maken van oude pallets. Een paar oude pannen en pollepels erbij. Met modder, takjes, steentjes en blaadjes maken kinderen heerlijke heksensoep… 😉 Met overblijfselen van stoepkrijt ziet het er nog leuker uit!

Een tuin voor de elfjes

Kleine stukjes stoepkrijt die je niet meer gebruikt kun je ook gebruiken voor wat anders. Pak een lege bloempot die je vult met zand. Leg de stukjes stoepkrijt als rotsen neer. Een paar leuke takjes of schors en een elfen poppetje of eenhoorn (Playmobil, Schleich?) mag natuurlijk niet ontbreken voor een elfentuin.

Overblijfselen kapotte resten stoepkrijt gebruiken - Tips en ideeën!
Pin om te bewaren voor later

Wat doe jij met restjes stoepkrijt?

*De uitgelichte stoepkrijt stockphoto is van Photopattt / Shutterstock. Dit blog bevat affiliatie linkjes. Voor meer info zie de disclaimer.

One thought on “Stoepkrijt resten; kapotte stukken niet weggooien maar hergebruiken

Geef een reactie