wat-doen-op-koningsdag-bij-regen-slecht-weer

Wat te doen op Koningsdag bij slecht weer of regen: 10 leuke indoor activiteiten

Koningsdag, de nationale feestdag in Nederland, wordt elk jaar op 27 april gevierd ter ere van de verjaardag van Koning Willem-Alexander. Dit evenement staat bekend om zijn grote openluchtfeesten, vrijmarkten en gezellige sfeer. Maar wat te doen op Koningsdag als het weer niet meewerkt? Geen zorgen, want er zijn talloze leuke activiteiten die je kunt ondernemen, zelfs bij slecht weer of regen. In dit artikel delen we 10 leuke indoor activiteiten voor een geslaagde Koningsdag bij slecht weer.

1. Organiseer een Koningsdag-thuisbioscoop

Is het te nat en koud om naar buiten te gaan? Organiseer dan een Koningsdag-thuisbioscoop met vrienden en familie. Kies enkele typisch Nederlandse films of films met een oranje tintje. Denk bijvoorbeeld aan ‘Michiel de Ruyter,’ ‘Soldaat van Oranje,’ of ‘De Marathon.’ Maak het extra feestelijk met oranje popcorn, oranje drankjes voor Koningsdag en snacks en oranje kleding. Zo blijf je in de Koningsdag-sfeer, ook al ben je binnen.

2. Bezoek een museum

Nederland staat bekend om zijn rijke geschiedenis en indrukwekkende musea. Profiteer van het slechte weer om je te verdiepen in de Nederlandse cultuur en geschiedenis. Veel musea organiseren op Koningsdag speciale tentoonstellingen of evenementen. Bijvoorbeeld het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum of het Anne Frank Huis in Amsterdam. Vergeet niet vooraf te reserveren, want deze dag kan het druk zijn in de musea.

3. Organiseer een indoor vrijmarkt

Een vrijmarkt is een van de hoogtepunten van Koningsdag. Laat het slechte weer je niet tegenhouden om te snuffelen tussen de tweedehands spullen. Zoek een overdekte locatie zoals een sporthal, school of buurthuis waar je met buurtbewoners een indoor vrijmarkt kunt organiseren. Op deze manier blijft de Koningsdag-traditie in stand, en je blijft ook nog eens droog!

4. Oranje kookworkshop

Wat is er beter dan samen koken en nieuwe recepten uitproberen? Organiseer een oranje kookworkshop bij jou thuis of in een lokale kookstudio. Nodig vrienden en familie uit en leer samen heerlijke Koningsdag-gerechten te maken, zoals oranje tompoucen, bitterballen of oranje cocktails. Zo maak je er een smakelijke en leerzame Koningsdag van!

Koningsdag ontbijtje - recept dessert rood wit blauw yoghurt toetje

5. Koningsdag bingo

Maak Koningsdag extra spannend met een potje bingo! Je kunt zelf Koningsdag-bingokaarten maken of ze online vinden. Zorg voor leuke, oranje prijzen en maak er een gezellige middag of avond van met vrienden en familie. Je kunt de bingo ook combineren met een oranje-dresscode om de Koningsdag-sfeer helemaal compleet te maken.

6. Koningsdag pubquiz

Test je kennis van het Koninkrijk der Nederlanden met een Koninklijke pubquiz! Organiseer een pubquiz bij jou thuis of bij je lokale café, en nodig vrienden en familie uit om mee te doen. Bedenk vragen over Nederlandse geschiedenis, cultuur, geografie, sport en natuurlijk het koningshuis. Verdeel de deelnemers in teams en maak het extra feestelijk met oranje versiering en hapjes. Geef oranje prijzen weg aan het winnende team voor een extra Koningsdag-tintje.

7. Live Koningsdag-concert streamen

Muziek en Koningsdag gaan hand in hand. Als het buiten te koud en nat is om te genieten van live muziek, waarom zou je dan niet een livestream van een Koningsdag-concert in huis halen? Veel artiesten en muziekevenementen bieden online livestreams aan die je kunt bekijken vanuit het comfort van je eigen huis. Zet de livestream op je TV of beamer, nodig wat vrienden uit en dans en zing mee met je favoriete artiesten.

8. Bezoek een overdekt attractiepark of speelparadijs

Voor gezinnen met kinderen zijn er genoeg opties om een geweldige Koningsdag te beleven, zelfs als het weer tegenzit. Bezoek een overdekt attractiepark of speelparadijs, zoals Ballorig, Monkey Town of Toverland. Veel van deze parken hebben een speciaal Koningsdag-programma met extra activiteiten en entertainment. Zo kunnen de kinderen de hele dag spelen en plezier maken, terwijl de ouders genieten van een kopje koffie of meedoen met de festiviteiten.

9. Koninklijke knutselmiddag

Een creatieve manier om Koningsdag binnenshuis te vieren, is door een koninklijke knutselmiddag te organiseren. Verzamel vrienden en familie, vooral kinderen, en zorg voor voldoende knutselmaterialen zoals papier, karton, stiften, scharen, lijm en glitter. Gebruik oranje en rood-wit-blauw als kleurenpalet en knutsel samen kroontjes, vlaggen, slingers of andere koninklijke versieringen. Deze activiteit is niet alleen leuk en gezellig, maar helpt ook om de creativiteit van iedereen te stimuleren.

kroon-knutselen-koningsdag

10. Oranje spelletjesavond

Breng iedereen samen voor een gezellige oranje spelletjesavond. Kies typisch Nederlandse bordspellen, zoals ‘Kolonisten van Catan’, ‘Ganzenbord’, of ‘Mens erger je niet’, of ga voor internationale spellen met een oranje twist. Denk aan een aangepaste versie van Monopoly met Nederlandse steden en straten, of een oranjegekleurde Jenga-set. Je kunt ook kaartspellen spelen zoals ‘Klaverjassen’ of ‘Boerenbridge’. Combineer de spelletjesavond met oranje hapjes en drankjes voor een onvergetelijke Koningsdag-binnenactiviteit.

Laat het slechte weer en de regen je Koningsdag niet verpesten! Er zijn genoeg indoor activiteiten om van deze nationale feestdag een onvergetelijke dag te maken. Van het organiseren van een thuisbioscoop tot het bezoeken van een museum, er is voor ieder wat wils. Met deze onmisbare indoor activiteiten ben je verzekerd van een geslaagde Koningsdag, ongeacht het weer. Dus trek je oranje outfit aan en vier Koningsdag in stijl, zelfs bij slecht weer!

Geef een reactie