kraammand-maken-vullen-tips-cadeaus-hoeveel-dagen

Kraammand maken; 10 dagen pakket met cadeaus (tips en ideeën)

Kraammanden kun je kant en klaar online bestellen maar het is natuurlijk véél leuker en persoonlijker om er zelf een te maken voor een kersverse moeder. Zelf kreeg ik na de geboorte van mijn zoon een grote rieten kraammand met daarin 10 cadeautjes voor mij en de baby. Een 10 dagen pakket word het ook wel in de volksmond genoemd. In dit blog geef ik jullie tips om zo’n kraammand te maken, te vullen en te versieren. Een kraammand samen stellen is eigenlijk helemaal niet moeilijk en nog leuk ook!

Luiertaarten, kraammanden en zelfgemaakte kraamcadeaus zijn de cadeautjes die ik het leukst vond om te krijgen na de geboorte van mijn kinderen. Je ziet dat er veel moeite en tijd in is gestoken om er iets leuks van te maken. Al is het ook altijd fijn om nuttige cadeaus, cadeaukaarten van bijvoorbeeld de Prénatal of Hema en babykleertjes te krijgen. Een kraammand heb ik ook al eens voor vrienden gemaakt, daar kom ik later in de blog op terug.

unicorn-luiertaart-diy-winactie-stokke

Zo maak je een unicorn luiertaart.

Kraammand maken

Waarom dan een 10 dagen pakket of 10 cadeautjes in een kraammand? en niet 5 of 8? Een kraammand geven aan een kersverse moeder, bijvoorbeeld je vriendin of een familielid is van oorsprong een Brabantse traditie. De kraamperiode duurde vroeger zo’n 10 dagen en daarom houdt men 10 cadeautjes aan om een lege kraammand mee te vullen. Vaak worden de cadeautjes genummerd en zo kan de kraamvrouw elke dag een cadeautje uitpakken voor haar of voor de baby. Je kunt er misschien ook nog iets in doen voor de vader of een grote broer/zus.

Kraammand kopen

Een lege kraammand is het begin. Kies jij een gevlochten rieten mand of een plastic (gekleurde) mand voor het 10 dagen kraampakket? Stevige rieten manden met of zonder handvat zijn vaak verkrijgbaar bij tuincentra. Bij de Action zijn er ook allerlei verschillende manden verkrijgbaar voor een leuk prijsje. Of kijk of je thuis misschien nog een leuke mand hebt staan. Let erop dat de mand groot genoeg is voor de 10 cadeaus of dat je niet al te grote cadeaus koopt om de mand mee te vullen. De mand houdt de cadeaus mooi bij elkaar en na het uitpakken voor een andere bestemming gebruikt worden. Bijvoorbeeld om luiers of babyverzorgingsproducten in te bewaren.


Cadeautips

Het leukste van een kraammand maken is de inhoud voor de kraammand shoppen. Je kunt het zelf zo duur maken als je wilt maar een budget kraammand is ook heel goed mogelijk. Je kunt er ook een thema kraammand van maken. Denk bijvoorbeeld aan een kleuren thema; monochrome, roze, blauw, wit en daar de cadeaus op aanpassen.

 1. Persoonlijk cadeau met naam van de baby; een kinderbestek met naam, speen met naam, slab met naam, een minimalistisch moeder sieraad of babyarmbandje met naam.
 2. Een badboekje, knisperboekje of voorleesboekje.
 3. Hydrofiel luier XL, komt altijd van pas.
 4. Verzorgingsproducten voor mama.
 5. Verzorgingsproducten voor baby.
 6. Mijlpaalkaarten
 7. Knuffeltje
 8. Babyspeelgoed
 9. Babykleertjes
 10. Waardebon/cadeaubon voor de bioscoop, avondje oppassen, kraamkost…
 11. Invulboeken
 12. Haarlokdoosje

Kraammand maken

Als je de mand en de 10 cadeautjes compleet hebt dan is het tijd om alle 10 cadeautjes stuk voor stuk in te pakken. Hier kun je 1 soort inpakpapier voor gebruiken maar ook afwisselen met andere soorten. Nummer de cadeaus van 1 t/m 10 en leg ze dan in de mand.

daddy-survival-kit-diy-kraamcadeau-vaders

Leuk voor de papa: een daddy survivalkit gevuld met grappige cadeaus als kraammand voor de vader.

Inpakken en versiertips

Je kunt de cadeautjes naar wens versieren met lintjes of strikjes. Pak de mand met cadeautjes in in doorzichtig cellofaan papier. Niet de bovenkant bij elkaar en doe voorzie het van een mooie strik. Vergeet er niet een mooie kaart bij te doen en klaar is kees!

10 dagen pakket of kraammand maken voor beginners

Heb jij al eens een kraammand of 10 dagen pakket gemaakt of gekregen als geboortegeschenk?

*De uitgelichte stockfoto met babycadeaus is van Africa Studio / Shutterstock. Deze blog bevat affiliatie linkjes. Voor meer info zie onze disclaimer.

BabyBaby

2 thoughts on “Kraammand maken; 10 dagen pakket met cadeaus (tips en ideeën)

 1. Hoi. Leuke tips. Ik krijg 3 kleinkinderen in 4 maanden tijd dus ik kan aan de bak😂
  Ondanks dat ik al 7 kleinkinderen heb heb ik toch weer ideeen opgedaan👍🏼

  Ook nog n tip: mand van kringloop voor mensen met n kleinere beurs
  Ik vind het ook altijd leuk als je een boekje geeft om er n persoonlijk stukje in te schrijven
  Groet. Ingrid

  1. Hi Ingrid, gefeliciteerd! Je bent er maar druk mee straks. Wel heel leuk! En een mand van de kringloop kan ook heel goed. Of even goed in huis kijken of je nog een leuke mand, kratje o.i.d dergelijks hebt staan. Iets persoonlijks maakt het cadeau nog mooier om te geven en te krijgen.

Geef een reactie