kiekeboe nijntje spel identity games review ervaringen

Nijntje Kiekeboe spel; bewonder de verwondering van je kleintje!

Het Nijntje Kiekeboe spel is de perfecte keuze voor het allereerste gezelschapsspel met je kleintje. Het is een makkelijk te begrijpen spel met verschillende niveaus, en onder toezicht al geschikt met baby’s vanaf ongeveer 9 maanden. José ontving een reviewexemplaar van dit interactieve spel en ontdekte hoe haar kinderen (net 1 & 4 jaar) op dit spel reageerden. Vooral de gezichtsuitdrukking van haar jongste was erg grappig om te zien…

Nijntje Kiekeboe spel

Dit hele leuke spel van Identity Games is geschikt voor kindjes van 1 tot 4 jaar en kan gespeeld worden met 2 of meer spelers.

Het spel duurt ongeveer 10 minuten. 

Inhoud en verpakking

In de doos van het spel Nijntje Kiekeboe (eigenlijk een mooi kleurig bewaarblik!) zit een nijntje figuur, 3 kartonnen huisjes en natuurlijk de beschrijving met spelregels over hoe je dit spel kunt spelen.

nijntje kiekeboe spel review ervaringen

3 verschillende spelniveaus

Spelniveau 1: geschikt voor de allerkleinsten: baby’s t/m 1 jaar

Rond deze leeftijd raken baby’s steeds meer vertrouwd met de omgeving, maar ze beseffen nog niet dat iets blijft bestaan als ze bijvoorbeeld papa of mama niet meer zien. Ze begrijpen dan niet dat papa of mama weer terug kunnen komen.

De motoriek van de baby wordt ook steeds beter, ze gaan bijvoorbeeld rechtop zitten, gaan kruipen, en draaien hun hoofd richting het stemgeluid.

Samen met mijn dochter heb ik dit spel gespeeld, en ze vind dit helemaal leuk. Eerst moesten we wel even 2 AAA batterijen (niet inbegrepen bij het spel) in nijntje doen, maar daarna was het 1 groot feest!

Ik verstopte nijntje eerst onder 1 willekeurig huisje. Zodra ik het huisje over nijntje had gezet zegt nijntje: “doei”. Zodra het huisje vervolgens wordt opgetild zegt nijntje: “kiekeboe”.

Mijn dochter gaf het huisje daarna weer aan mij en we moesten het spel nog eens spelen. Als dit te makkelijk wordt dan kun je een extra huisje neerzetten.

Leerdoel: Door dit spel vaak te spelen, leert je baby dat iets verdwijnt niet definitief verdwijnt.

Spelniveau 2: geschikt voor kinderen van 1 tot 2 jaar

Op deze leeftijd wordt de fijne motoriek verbeterd; een kind gaat bijvoorbeeld torens bouwen van blokjes, krassen met een potlood of krijtjes etc.

Een dreumes weet steeds beter waar een geluid vandaan komt.

Zie je aan je dreumes dat dit te makkelijk is dan kun je de huisjes dichter bij elkaar zetten en eventueel nog een extra huisje naast zetten.

Leerdoel: Je dreumes oefent het lokaliseren van geluiden.

Spelniveau 3: geschikt voor kinderen van 2 tot 4 jaar

Op deze leeftijd begint je kind de symbolische betekenis van woorden te herkennen. Zo snapt het bijvoorbeeld dat een doosje ook een huisje kan zijn.

Als je alle 3 de huisjes gebruikt en het duurt iets langer voordat het huisje wordt opgetild, dan begint nijntje te lachen.

Onze dochter vind dit zo leuk. Elke keer als ik nijntje erbij pak zit ze al te springen van blijheid. Want ze weet inmiddels hoe het werkt.

Review nijntje kiekeboe spel

Samen met haar grote broer Siem speelt ze ook graag dit spel. Siem is 4 jaar en samen met zijn zusje Emma van 1 jaar, spelen ze samen dit spel.

Siem vindt het heel erg leuk om de 3 huisjes te gebruiken en zegt dan tegen Emma: “waar is nijntje ?!!”. Zodra Emma nijntje hoort pakt ze een huisje op alleen daar zit nijntje niet. Ze geeft het huisje aan Siem en pakt vervolgens het volgende huisje. Ondertussen hoort ze nijntje wel giegelen en kijkt ze Siem aan met grote ogen. Waarop Siem zegt: “ja, waar is nijntje dan?”.

Emma pakt nog een huisje en ja daar zit nijntje onder. Helemaal blij geeft ze nijntje aan Siem, met andere woorden wil je nijntje nog een keertje verstoppen?

Extra uitdagingen voor wat oudere kindjes

Zijn al deze spelmogelijkheden te makkelijk? Dan kun je dit spel niveau ook moeilijker maken door nijntje UIT te zetten, zodat je peuter of kleuter niet meer op basis van geluid kan bepalen waar nijntje zit, maar het huisje met nijntje goed moet blijven volgen. Vergelijkbaar met het spelletje balletje-balletje.

Leerdoel: Je peuter oefent om met zijn/haar ogen nijntje te blijven volgen.

Of je stuurt je kindje even de kamer uit, verstopt nijntje met geluid aan in een doosje in de boekenkast, onder de bank of op een andere verstopplek in de woonkamer, en laat nijntje dan bij terugkomst zoeken.

Lees ook:

Geef een reactie