Het Natuurpark Lelystad is één van de mooiste parken in Nederland waar ik tot nu toe met mijn kinderen ben geweest. Het park kun je lopend of met een (huur)fiets ontdekken en er zijn veel leuke dieren te spotten zoals otters, edelherten, przewalskipaarden en wilde zwijnen. Je kunt er ook voor kiezen om een speurtocht te kopen bij het bezoekerscentrum. Wij gingen zelf op pad en vonden het één van de leukste budget uitjes met kinderen in Flevoland.
Natuurpark Lelystad met kinderen
Een paar dagen geleden verbleef ik voor de tweede keer op een camping in Lelystad. De kinderen hadden het er de vorige keer zo naar hun zin tijdens onze boomhutovernachting, dat ze er nog eens naar toe wilden. Er is nu trouwens een aantrekkelijke kortingsactie voor een speciale boomhutovernachting via Groupon. Dit keer sliepen we in een trekkershut. Toen we aankwamen bij de camping was het mooi weer maar de twee dagen daarna was het erg wisselvallig. Het belevenissenbos stond eigenlijk weer op ons lijstje maar ik had de extra handdoeken vergeten en niet genoeg reservekleding mee. Geen goed plan dus.. De tweede dag zag ik op buienradar dat het een paar uurtjes droog zou blijven dus dan is het zonde om niets in de buitenlucht te ondernemen met de kinderen. We besloten een kijkje te nemen bij het Natuurpark in Lelystad.
Bezoekerscentrum & restaurant Hajé bij Natuurpark Lelystad
Het bezoekerscentrum met daarbij restaurant Hajé is het ideale startpunt bij een bezoekje aan Natuurpark Lelystad. De medewerkers vertellen je graag alles wat je wilt weten over het park en in het bezoekerscentrum kun je terecht voor verschillende streekproducten, leuke dingen voor kinderen en diverse boeken.
Direct bij binnenkomst zagen we enkele opgezette dieren die je in het echt ook in het Natuurpark tegenkomt. Mooi om te zien maar mijn kinderen hadden er niet zo veel mee. In het echt zijn ze toch veel leuker om te zien. Ook was er een videopresentatie met een natuurfilm en kunnen kinderen binnen de voetsporen volgen om leuke raadsels op te lossen, en is er is een leuke ontdekwand!
In restaurant Hajé kun je heerlijk beginnen met een kopje koffie of een lekkere lunch. Vanaf het restaurant heb je een geweldig uitzicht op de grote plas. Koop een plattegrond van het natuurpark voor €2,- met extra informatie over de flora en fauna van het park en stippel de route die je wilt lopen vast uit.
Wat is er te doen en te zien in het Natuurpark?
Voor de ingang van het bezoekerscentrum staat deze wegwijzer. Ook zonder plattegrond is een wandeling goed te doen want op de bordjes staat precies hoever het lopen is naar een bepaald doel (inclusief de loop- en fietstijd). Wij hebben ongeveer 2,5 uur in het Natuurpark gelopen en gespeeld.
De medewerker in het bezoekerscentrum vertelde mij over de speurtocht met een rugzakje. Dit is speciaal bedacht voor kinderen het kost €2,50 euro per rugzakje met 10 euro borg. Mijn jongste van drie jaar zou volgens de medewerker nog te klein zijn voor zo’n rugzakspeurtocht en daarom besloten we op eigen houtje rond te gaan wandelen.
Spelen in Natuurpark Lelystad
De mooie grote speeltuin ligt links van het bezoekerscentrum en is niet te missen. Mijn kinderen wilden wel tig keer op de kabelbaan want die gaat hard joh! Goed vasthouden. 😉 Verder is er een glijbaan, een klimtoren met diertjes erop (beestentoren) en veel verstop plekken.
Tijdens onze wandeling verzamelden we verschillende kastanjes om mee te nemen naar huis. Wat kun je met kastanjes doen? Wij bedachten er leuke herfstactiviteiten mee zoals een herfst blotevoetenpad, een sensorische voelbak en een motoriekspel. Het is natuurlijk ook erg leuk om een vergrootglas mee te nemen want tijdens de herfst zijn er veel paddenstoelen te vinden. Wij zagen ze het meest op omgevallen bomen. Echt hele scholen vol kabouterhuisjes!
Dieren in het Natuurpark
Het Natuurpark in Lelystad is 400 hectare groot en er leven veel verschillende dieren. Van vogels die tijdelijk overvliegen (kun je misschien wel spotten vanuit de hut met je verrekijker!) tot de vaste bewoners waaronder de wisenten (wat een joekels erg indrukwekkend..) tot bevers, przewalskipaarden, elanden, wilde zwijnen en ooievaars.
Een deel van de wandelroute loopt tussen het verblijf van de przewalskipaarden en wisenten door. Helaas voor ons bleven de wisenten stug staan op het pad waardoor we er niet langs konden en een stukje terug moesten lopen om een andere route te nemen. Mijn peuter vond de wisenten een beetje eng!
Ook is er elke dag een ottervoering om 15.00 uur. Hier waren wij ook bij en de beesten kregen wat vis en eendagskuikens. Het stelde eigenlijk niet veel voor. Het werd in hun bakjes gedaan en de boswachters gingen meteen weer weg met hun karretje. We hadden gehoopt dat ze de otters met de hand zouden voeren of dat ze er iets over zouden vertellen.. Het begon op dat moment ook te regenen dus ik vermoed dat ze er niet zoveel zin in hadden.
Praktische info over Natuurpark Lelystad
Het parkeren bij het Natuurpark kost 3 euro. De entree tot het park is gratis. Bij het bezoekerscentrum kun je terecht voor informatie, een winkeltje met streekproducten uit Lelystad en Flevoland, wandelroutes en speurtochten of voor een hapje eten en drinken in het restaurant. Als het buiten koud is is het natuurlijk wel erg fijn om daar even op te warmen met een kop hete chocolademelk of een kop koffie/thee. De parkeerautomaat staat bij de ingang van het bezoekerscentrum.
Het Natuurpark is met een buggy of kinderwagen goed te doen.
Bezoekadres Natuurpark Lelystad: Vlotgrasweg 11, 8219 PP Lelystad
Bekijk hier onze top 10 uitjes in Flevoland met kinderen
Wat is jouw favoriete budgetuitje bij jouw in de buurt? Ben jij al eens in Flevoland geweest?